Ограничителните мерки - грижа за хората или репресия?

Медик: Начинът, по който се въвеждат, е непопулярен!
Обновена: 23 окт 2020 14:38 | 23 окт 2020 14:38, Веселина Йорданова
121
Ограничителните мерки - грижа за хората или репресия?
Снимка: БГНЕС

Ограничителните мерки вече звучат като репресия, а не като грижа за хората, коментира д-р Кирил Еленски, общопрактикуващ лекар от Пловдив, бивш зам.-председател на Българския лекарски съюз.

По думите му това означава, че начинът, по който се въвеждат, е непопулярен.

Още по темата
Той посочи, че проява на грижа е, когато търпеливо се обяснява как просто и лесно човек може да опази себе си и околните.

"Трябва да започнем да разчитаме на добросъвестното отношение на гражданите към тях самите и близките им. Когато има принуда, винаги ще се намерят хора, които да се противопоставят", каза още специалистът.

Според д-р Еленски има тежък проблем с хора, които имат прояви на болест, но посещават работните си места, или на ученици с прояви на болест, които ходят на училища и на детски градини.

"Ежедневно трябва да се повтаря, че дори при минимални оплаквания човек трябва да си остане вкъщи и да се свърже със семейния си лекар... Няма безопасна вирусна инфекция“, коментира д-р Еленски пред БНР.

"Проблем е, че доста хора закъсняват с първата си заявка за оплакване, когато симптомите вече не са никак леки. Пациентът е отговорен по отношение на момента, в който решава да потърси медицинска помощ", заяви той.

Д-р Еленски е категоричен, че трябва да се укрепи доверието в първичната и в доболничната помощ.

"Ние не провеждаме професионална дискусия в професионалните среди, а всяко ново хрумване, всяка нова идея, впечатление или откритие излиза на дневен ред в медиите, които са за общо ползване, и професионалните ни различия започнаха да излизат сред хора, които не могат да преценяват кой е прав и кой е крив. Трябва да се прекрати със споровете кой е добронамерен или злонамерен само защото мнението му е било различно от това на част от другите лекари", категоричен е лекарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако всичкте дофтуряци, професори, доценти и прочее мошеници да се разкарат и се спрат всякакви тестове на безсимптомни, ще забравим за смотания им вирус, особено ако мисирките спрат да повтарят през 10 минути, че сме щели да умираме с 200
89
2
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
До meryВ Евангелието пише, че цял свят лежи в злото и че сега е властта на мрака!Лично аз вярвам в Бог, а не на лежащия в зло свят.
88
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще дойде ден за разплата и всеки, който е участвал активно и с желание в насаждането на страх у населението следва да си понесе наказателната отговорност.
87
1
 
2
 
! Отговори
вгъ преди 3 години
До mery Това не е вярно.Къде са и колко солени глоби?
86
4
 
8
 
! Отговори
шш преди 3 години
До Анонимен 83 Тази "репрресия" се прави не за твое добро,а за доброто на тия около теб! Ако не ти харесва хващай пътя и обратно на село. При овцете...
85
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Защо средната възраст на починалите е толкова по-малка от тази в Италия, Испания, Португалия, Германия. Там умират над 75 годишни, в България далеч по-млади? Храна, стрес, здравеопазване?"Е! Ти задаваш отговор. Нашите не доживяват до 75 години, за да им се случи да умрат от коронавирус.
84
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами в случая, както направиха да се носят маски само в тълпа, а ако просто се разминаваш по улицата на 1.5 метра да не се носят, за мен е много разумно. Всъщност точно това е правилното. Така всеки може да се разхожда, да диша чист въздух, да спортува, а в същото време ако си сред много хора ще знаеш да се пазиш. Много ми харева така мярката. А и на практика почти не ми се налага да нося маска повече, отколкото до сега.
83
10
 
9
 
! Отговори
mery преди 3 години
Цял свят е пламнал и се въвеждат ограничания, но само българинът се чувства репресиран и се прави на тарикат.Много българи се прибраха от чужбина , защото там са наложени драконовски мерки и налагат солени глоби, и продължават да работят от България. В България им е по лежерно и живечт свободно.
82
4
 
15
 
! Отговори
Право в целта преди 3 години
Чудя се колко трябва да си безумен и зомбиран, за да вярваш, че на Рокфелер, Ротшилд, Сорос, Гейтс, Мъск и останалите управляващи света богоборци се грижат за живота и здравето на хората. Наистина трябва да си тотално обезумял, за да го вярваш.
81
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За мен е репресия. Всяка забрана и всякакво ограничение, което е "за наше добро", е вид репресия срещу нас. Откога пък някой се загрижи толкова за мен. Пита ли тоя някой имам ли какво да ям и как преживявам
80
3
 
2
 
! Отговори
U2 преди 3 години
До Анонимен 69И защо нямаш личен лекар бе таранкоолу ???Сега се обади на арменския поп- той да ти даде болнични!
79
1
 
1
 
! Отговори
до 34 преди 3 години
...що , за тези месеци всички ли спазваме мерките ? при такова неверие -това е резултата. освен всичко има и от сезона....
78
1
 
1
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Вчера един Лекар каза и потвърди изказването на генерала - до Нова Година ще се Мре Яко .
77
1
 
5
 
! Отговори
до Бау преди 3 години
Ти не трябва ли сега да бягаш подир минаващите коли някъде? Всички тук разбраха, че интелектуално си на нивото на уличните песове.
76
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 60 "Болниците се препълниха защото уплашиха хората"------Тоест от страх хората започнаха да правят пневмонии . А за 10 дни се увеличиха със 100 % тези в реанимациите. И те ли от страх
75
6
 
6
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 74Ни най-малко, но щях да глобявам солено всеки "тарикат", който си мисли, че правилата не важат за него. С добро не става. Като малки деца сте ....
74
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До няколко месеца почти няма да има фамилии да не са пострадали от вируса!
73
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 3 седмици и се напълниха болниците да видим , как ще се карат сега болни от единия край на България към София , или там където се намират местаБорисов от страх е оставил всичко на самотекУспешно сме се запътили към мартенския италиански сценарий
72
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако зависеше от господин Бау щеше да затвори всички като в Ухан.
71
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало прос.ти протестъри нали земята е плоска?!

Спонсорирани публикации