Заведенията на закрито - най-рисковото място за зараза с COVID-19

Нещата в България вече не изглеждали добре поради некомпетентното говорене
241
Заведенията на закрито - най-рисковото място за зараза с COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Най-рисковото място за зараза с COVID-19 са заведенията на закрито, сочи проучване на университета в Тексас. Едва на 7-8 място по риск е градският транспорт. Културният човек трябва да вземе предвид тази статистика и да пази себе си и околните, коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред Нова тв.

Според него поради липса на контрол и некомпетентното говорене, нещата в България вече не изглеждат добре.

"Говори се, че няма нужда от маски и дезинфекция. Но в същия момент народът си спомня, че ако през пролетта не бяха баловете и религиозните празници щяхме преминем безпроблемно през първия пик на заразата“, посочи той.

Още по темата

Според него публичните събития и спортните мероприятия, на които не се спазват мерки, допринасят за повишаването на заболелите у нас.

Той коментира и ситуацията на здравната система в страната, болниците и личните лекари. Проф. Кантарджиев заяви, че не вижда ентусиазъм от личните лекари в страната да въведат бърз тест за COVID-19, който може да се прави в кабинетите им.

"Когато учихме медицина, ние много добре знаехме нещо важно. Че в дадем момент ние може да рискуваме нашето здраве и това на близките си, за да запазим общественото такова. Ако някои колеги са забравили това, трябва да им се припомни. Много спокойно нашето общество допусна медицината да стане бизнес", заяви проф. Кантарджиев.

"Витамин Д и Витамин Е са антиоксиданти, но първият има и отношение към имунната система и към клетките, произвеждащи антитела. Хубаво е да се взима неголямо количество сега, когато има по-малко слънце", обясни той.

Специалистът обясни, че водата за уста, както и содата убиват вирусите.

"Колкото повече увеличаваме хигиената на устата си, рискът от заразяване намалява. Добре е и да се смучат бонбончета с етерични масла", каза той.

Той добави, че Щабът не отваря и не затваря нищо в страната.

"Ние просто даваме медицински препоръки", обясни проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
46, да няма да намали бройките затварянето на кръчмите или поне не значимо, защото именно училищата са местата, където се омешват много хора от различни социалнии групи. В кръчмите нямаш представители на всички социални групи, както и на всички възрастови групи. Ама на нашите не им стига акъла да помислят в тая насока.
41
3
 
5
 
! Отговори
z преди 3 години
Заведенията трябва да бъдат компенсирани финансово. Нека ги затварят. Учениците няма как да бъдат окмпенсирани финансово, нека да си ходят по транспорта и по дневните заведения, да става джумбуша.
40
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, най обичам акъл да раздават такива, дето го нямат. Тук е пълно с такива. Стига с тези ученици. Децата си носят маските. За съжаление. Лесно се дресират. Какво ще последва след затварянето на кръчмите е по- интересно. Щото тази мярка няма да намали броя положителни тестове.
39
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С най-нисък риск от зараза са банки, нап, кат, мат и други подобни места където плащаш нещо. Там виросъ ни вирей. Като си платиш всичко, може да отидеш да хапнеш нещо в заведение, да та умори тос коварен вирос.
38
3
 
8
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Със заведения не се прави модерна европейска България !
37
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТе сега в 12 клас ги държат по-стриктно и от първолаци. Никога не е било това :)
36
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен от 5 до 12 клас трябва да са онлайн, защото от 5 клас си ходят с градския транспорт и ръсят вируса по другите пътници. Т.е. и при тях нямаме ограничение на средата на разпространяване. Е, или Данчето да осигури транспорт само за учениците от 5 и 6 клас, а това няма да го направи.
35
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Абсолютно логично е да се затворят дискотеки, барове, клубове. Можем без тях известно време."И също толкова логично е хората работещи в тях да бъдат компенсирани финансово, а не изритани на борсата нали? Да ги затворят ок няма проблем ,нека тогава държавата им поеме заплатите,защото тези хора имат семейства -сметки,храна ит.н.
34
10
 
13
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Ти да видиш: заведенията на заакрито били най-рисковото място за зараза... към днешна дата. Към вчерашна - най-рисковото място бяха парковете, пейките и Витоша! Бургаският кмет къртеше пейките в Морската градина като луд! Фандъкове тури полиция около Витоша! Кое ли ще бъде "най-рисковото място" утре?Оставка, съд и затвор за всички мутри на властта, оня с Каскета и коалиционните карикатури!
33
1
 
9
 
! Отговори
Ей пияницо преди 3 години
Това е известно от месец април но шест месеца работеше всичко и който мина през заведения се зарази ама нали Боко каза да работят та си мълча като****
32
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Училищата са най-рисковото място!Разумно е да останат присъствено само 1-4 клас. Но и те ще е добре да се разредят, даже най-добре - 12-13 деца в една класна стая. Добре ще е и всеки ученик сам да се научи да си почиства чина под ръководството на учителите - не да чакат на претоварените чистачки. Също ще е много добре да се забрани да се тича и да се вдига прах в стаи и коридори, който му се тича - в двора!А големите могат една част да карат онлайн, друга част - лично... -
31
2
 
6
 
! Отговори
г преди 3 години
Професоре, ще получим клаустрофобия с вашите закрити пространства. И асансьора е закрито пространство.
30
3
 
11
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Заведенията на закрито не са най-важното,те даже не са важно нещо в живота.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-вредно е да те опуши пушач болен от короната, до 10м мята.
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки го е страх за хляба си ама с половинчати мерки е малко манджа с грозде. Едни затварят,други работят,все от някъде си пълзи заразата. Или трябва целият свят за 2 седмици да си остане по домовете, никой да не излиза и да се свършва или нищо не правим. С дискотели или без все тая. По този начин както вървим сега очевидно няма резултат пък и излиза по-скъпо.
27
5
 
12
 
! Отговори
До Мен преди 3 години
Че кой вярва вече точно на тоя професор!
26
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно логично е да се затворят дискотеки, барове, клубове. Можем без тях известно време.И ако не се справим затваряйки горните, ще се наложи затваряне и на други неща. А ако въобще не се справим, организирания живот в познатите ни мащаби ще се разруши. Тогава на никой няма да му е до заведения. Тясно скроени, ориентирани към частни интетеси бизнеси, ще се наложи да свият претенциите си, щото режат клона на който стоят в един по широк план, за който обаче са слепи.
25
5
 
5
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Сега на кой да вярваме на професора или на мазния селски кръчмар?
24
6
 
15
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Ако още малко изчате и не затваряте училищата, пандемията така ше плъзне, че после тълпите ще ви влачат по улиците,Осъзнай се докато още имаш малък шанс и връшай 7-12 клас на онлайн!
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли си представа колко магазини, включително хранителни вериги, се намират в подобни закрити помещения - мазета.