Грип 2020: от рисковите групи ли сте?

Обновена: 28 окт 2020 12:12 | 28 окт 2020 12:08, Александър Попов
Грип 2020: от рисковите групи ли сте?

Тази година е изпълнена с обрати и изненади. Отложени резервации, неясно бъдеще, съмнения и безпокойство. При тези обстоятелства не са много хората, които се замислят за сезонния грип.

Няма да е случи на мен. Аз го понасям лесно. Грипът не ме плаши. Все изречения, които много от нас споменават или преди са изричали, когато есента настъпи. Може би е хубаво да загърбим прекалената самоувереност и да се информираме, за да сме по-защитени.

Истината е, че всеки би могъл да се разболее от грип. Усложнения може да настъпят както при нас, така и при близките ни. Но определено има рискови групи, които трябва да бъдат още по-внимателни:

·     Бременните дами и децата до 2 години;

·     Хората над 65-годишна възраст;

·     Хронично болните.

Добре познатите и неприятни симптоми: температура, течащ нос, мускулни болки, не са единственото нещо, което заплашва споменатите по-горе рискови групи. Страшни са по-скоро усложненията, които настъпват вследствие на грип. Те може да бъдат:

·     Пневмония;

·     Сърдечно-съдови усложнения;

·     Влошаване на хронични заболявания.

Понякога едно наше действие е способно да преобърне целия ни свят. Така е и с едно наше бездействие, особено що се касае до здравето ни. Обикновено млад и здрав човек се възстановява от грип за седмица, но нещата стоят доста по-различно за възрастните хора или тези със съпровождащи заболявания.

Диабетиците са 6 пъти по-застрашени да бъдат хоспитализирани в болница след заразяване с грип. Пациентите, болни от грип, са 3 пъти по-застрашени да получат инфаркт. Сами разбирате какво означава това за хората, които по принцип имат сърдечно-съдови проблеми.

За бременните дами грипът също е опасен, защото може да застраши както плода им, така и тяхното здраве. Особено опасен е през втория и третия триместър от бременността, като пониженият имунитет и влиянието на вируса може да доведат до аборт или увреждания.

Известно е, че имунитетът отслабва с напредване на времето и когато се разболеят от грип, възрастните хора се възстановяват по-трудно. Дори след като оздравеят, много възрастни имат проблеми да се обслужват сами и това влошава сериозно качеството им на живот.

Как да се предпазим от сезонен грип?

Ежегодно грипът разваля плановете на много семейства, намалява трудоспособността и, за съжаление, отнема живота на много хора. Тази година ситуацията е допълнително усложнена от разпространението на коронавируса и така противниците, срещу които се борим, са повече.

Хубавото е, че мерките за предпазване почти съвпадат. От нас се изисква отлична хигиена, ходене с маски, избягване на контакт с болни лица. Все още се работи по ваксина срещу COVID-19, но за щастие противогрипни ваксини отдавна има. Освен това те се актуализират ежегодно, за да бъдат съобразени с най-разпространените грипни щамове в съответния период.

Противогрипните ваксини си остават най-ефективната превенция срещу сезонните вируси. Хубавото е, че част от рисковите групи – хората над 65 г., вече има възможност  да се възползва от безплатна противогрипна ваксина. Мярката е част от Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката срещу сезонен грип. Всички желаещи следва да се консултират с личните си лекари и да уточнят часове за имунизациите.

Всички от рисковите групи трябва да внимават за здравето си и да помислят навреме за профилактика срещу сезонния грип. Така ще имат възможност да се насладят на една по-спокойна и хубава зима.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: грип
Още от
Спонсорирано съдържание