Маските пазят, но на закрито по-важна е добрата вентилация

Препоръчва се храни и напитки да се приемат само от седящи посетители
30 окт 2020 18:15, Нели Христова
40
Маските пазят, но на закрито по-важна е добрата вентилация
Снимка: Pixabay

Предпазните маски и спазването на дистанция са важни, но технологиите за добра вентилация са най-значимият фактор за намаляване на риска от разпространение на новия коронавирус на закрито, сочат резултати от германско изследване, цитирани от Ройтерс.

Близо 1500 доброволци използвали предпазни маски, дезинфектант за ръце и устройства за определяне на дистанция на поп концерт на закрито в Лайпциг през август в рамките на изследването за разпространение на новия коронавирус сред големи групи хора. Учените симулирали три варианта с различен брой зрители и стандарти за социална дистанция и създали компютърен модел на залата, за да анализират разпространението на аеролози от заразени виртуални посетители на концерта, предаде БТА.

"Най-важното откритие за нас бе разбирането колко важно е да има технология за добра вентилация. Това е ключът към намаляване на риска от инфекция", каза Щефан Мориц, ръководител на изследването РЕСТАРТ-19 в университетското медицинско училище в Хале.

Изследването установило още, че намаляването на капацитета на залата, наличието на множество входове и изходи, както и седящите места за публиката се отразяват силно върху броя контакти с околните.

Учените препоръчват храни и напитки да се приемат само от седящи посетители, зоните за изчакване на ред да са на открито, маски да се носят по време на цялото събитие на закрито и да се наемат стюарди, които да следят за спазването на хигиенните изисквания.

Според авторите на изследването хигиенните мерки като носене на маски и социална дистанция трябва да се спазват до края на пандемията, а броят на посетителите и седящите места да се определя на базата на разпространението на вируса.

"Масовите събития са с потенциал за разпалване на епидемията чрез разпространяването на патогени, но ако се спазват хигиенните изисквания, рискът е много нисък", казва Рафаел Миколайчик от института по медицинска епидемиология в университета в хале. Предстои резултатите от изследването да преминат през независима оценка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В Беларус диктатора определя, дали има вирус."И в Швеция ли диктаторът определя дали има вирус?
16
2
 
3
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
Маските предпазват колкото аспирина лекува рак.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Носенето на маски може да предизвика импотентност и рак - това го пише на етикета на маските на 3M, застраховат се срещу потенциални съдебни искове в бъдеще.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските са вредни и на открито и на закрито.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо белорусите, които практически могат да пътуват навсякъде на запад, не ходят да мият улиците на запада и да работят най-черната работа за мизерно заплащане като българите ами предпочитат да си работят в заводите в родината си при кървавия комунистически диктатор Лукашенко?
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо в Швеция където не носят задължително маски и не налагат задължителни мерки заразените от ковид са 3 пъти по малко и почиталите 2 пъти по малко от Белгия където налагат строги мерки и задължително носене на маски?
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А диктаторът Лукашенко в Белорус защо не обяви, че има вирус и не наложи забрана за публични събирания и протести и да наложи насилсвена принуда за носене на намордници. При това сороската опозиционерка Тихановская от чужбина пак му е обявила национални протести и стачки от понеделник?
10
0
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Добра вентилация.никаква армеяна чорба...и да не пръдите ей! Няма заради вас да отварям постоянно аз да изстива собата!Умната!
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Германия умира 13 годишно момиче, задушило се в училищния автобус, пътувайки 40 мин. с маска. В Китай още преди месеци съобщиха за смърт на две дечица, пак поради задушаване играли са с маска в час по физкултура. Редовно италиански, френски и прочее сайтове оповестяват за колабирали от липса на достатъчно кислород деца.
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A в Белорус където няма задължителни мерки и насилствена принуда за носене на маски защо няма епидемия и животът протича нормално?
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ше се сетите... Ама по-добре късно, отколкото още по-късно...
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** го е страх от маските,както дявола се страхува от тамян... Затова не трябва да носи.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще вентилираме вируса да му е комфортно. За б.лъци ни взеха.
4
3
 
5
 
! Отговори
нси преди 3 години
данни от нси до 42 седмица2019 - 85 625 2020 - 84 227
3
5
 
4
 
! Отговори
Майко ле Божке ле преди 3 години
Вентилирахте между ушите с тая истерия.СПРЕТЕ СЕ БЕ УРУНГЕЛИ.
2
0
 
2
 
! Отговори
Такс се говори преди 3 години
А някакви си Сергей Брин и Майкъл Смит щели да съдят някакъв Юлиян и Светозар(Филип) & Ирена(Св.Анастасия)от Перник позволили си да употребяват бранда Google и Google.Play превърнали ги в тригър думи, за някакви си 5-6 милиарда $!Интересни времена нали!?Честито!
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
маските НЕ пазят, а вентилацията винаги е важна.

Спонсорирани публикации