Адвокат за контактните при COVID-19, карантината и болничните

Всяко лечебно заведение е длъжно да оказва помощ, заяви Мария Шаркова
5 ное 2020 09:18, Анисия Иванова
18

Осем месеца след началото на пандемията продължава да има неясни моменти около това, кой се води контактен, кога и как това се официализира и как стоят нещата в работен план.

Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова подчерта в "България сутрин", че най-големият проблем са нарастващите случаи на положителни пациенти с COVID-19. Легла лесно се откриват, но медицински специалисти се намират трудно - те не са неизчерпаем ресурс, настоя тя.

"Въпросите от работодателите и пациентите също са сериозен проблем. Поставянето под карантина става с предписания на РЗИ, то е основанието за издаване на болничен лист. Ако днес преценя, че съм контактна на някого вчера в офиса или в магазина и реша да се самоизолирам, това ще бъде за моя сметка или по силата на неформална уговорка с моя работодател. В тази ситуация не може да се издаде болничен лист, защото е възможно да има злоупотреби", обясни адв. Шаркова.

Първият ден от болничния лист е денят, в който е установена неработоспособността. Под карантина се поставят контактните на потвърден случай на COVID-19 след извършване на епидемиологична оценка от служител на РЗИ и издаване на предписание, стана ясно от думите ѝ.

Юристът подчерта пред Bulgaria ON AIR, че са няколко различните и важни дати. Моментът, от който контактното лице разбира, че е контактувало с член от семейството със симптоми. В тази ситуация е добре да си останем вкъщи. След това идва моментът, в който се взима пробата, последвана от деня с положителния резултат.

"Лично го изпитах като факт. Няколко дни по-късно тези резултати биват регистрирани в РЗИ. Пак дни по-късно се издават и се връчват самите предписания. Имаме верига от събития. Няма конкретни указания как следва да практикуват общопрактикуващите лекари и от коя дата да се издават болничните листове. Може да бъде предмет на различно тълкуване и да създаде проблеми", разясни адв. Шаркова.

По думите ѝ в Закона за здравето няма дефиниция на "контактно лице". В заповед на здравния министър обаче били посочени няколко критерии, според които едно лице може да се счита за близко контактно - лицата от общо домакинство и лица, които в рамките на 15 минути са имали контакт на разстояние под метър и половина с потвърдения случай.

Според нея е съвсем логично и разумно работодателите да се притесняват да допуснат на работа човек, чийто срок на изолация е изтекъл, но все още е с положителен PCR. Това е нов вирус, за който нямаме достатъчно категорични данни, отбеляза тя и добави, че в голяма част от случаите тестовете се плащат от джоба на пациента.

"Когато човек се намира в спешно състояние, всяко лечебно заведение е длъжно да му окаже медицинска помощ. Когато обективно това лечебно заведение не разполага с възможности да хоспитализира пациента и да го лекува, то е длъжно да окаже медицинска помощ в обема, в който е обективно възможно и да поддържа живота на пациента", обясни още адв. Шаркова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
kirasirrav преди 3 години
Пълна бъркотия, шефа ти иска болничен, личния лекар се мотае, слага те под карантина а като нямаш положителен ПСР все едно ти няма нищо, ако ще и да умираш. Така че не може да ти издаде този болничен, и в един момент ако все пак случайно си изкараш някак + тест (и то ако си отишъл нелегално до болница въпреки карантината ), ще трябва да ти пуска болничния със задна дата ?!?
12
0
 
2
 
! Отговори
Аз знам преди 3 години
До Анонимен 6С на мъжО ти сливовата.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз бих се карантинирал с Мария Шаркова на едно легло, да не хабим места.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я заминавайте да бачкате и стига сте се глезиши!
9
5
 
4
 
! Отговори
яко преди 3 години
Няма яко да се мре! Големите шивашки фирми, си работят без маски и никой не умира! Стига стресиране!
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябваше цялото РЗИ да го закрият, а не само да сменят шефа.
7
4
 
5
 
! Отговори
G преди 3 години
масово презаразяваме от март насам. починали 2 3 работника -други ще вземе, гладни много. важното е да се работи в затворени пространства по много народ.
6
13
 
9
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Ще карантинирате само болните, а не всеки който е бил контактен с болен. Отново всяване на страх за да се поддържа измамата.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой знае ли с какъв препарат се дезинфекцира къща?
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да, но предложението й, ще доведе до хаус. Аз съм в Германия. Имаше болен от корона, остана си вкъщи, когато няма тежки симптоми, защо да товари болничната система. Всички ни предупредиха. 1 ден останах вкъщи, дезинфекцираха цялата фирма, след това бях нормално на работа, доста хора си взеха отпуск или работеха он лайн.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми нали вирусо е измама и затва не носиме маски - да не ни спре кислородо!
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Няколко дни по-късно тези резултати биват регистрирани в РЗИ." ОТ ТЕКСТА ОТ КОЙТО ПРИ ЦЯЛОТО МИ УВАЖЕНИЕ НО РАЗБИРАМ ЧЕ НАЙ ВАЖНОТО Е РЕГИСТРИРАНЕТО И ПРОСЛЕДЯВАНЕТО НА ХОРАТА А ТОВА ПРЕДСТОИ ДА РАЗБЕРЕМ КАКВИ ПОСЛЕДСТВИЕ ЩЕ ИМА ЗА ТЕХНИТЕ ПРАВА КОЕТО ТРЯБВА ДА Е ЦЕЛТА НА АДВОКАТСКАТА ПРОФЕСИЯ ДА ЗАЩИТАВА ПРАВАТА НА ХОРАТА
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По нареждане на банкянския оскотял крадлив ***, масово рзи не поставя цели класове под карантина,при доказано положителни за ковид за да не може родителите да получат болничен лист, заради децата си. Мършичките на държавна хранилка излизат с номера че било минало много време от последния контакт, което не е истина.