Борисов: Подкрепяхме Скопие, позицията ни не е на инат!

"В Северна Македония смятаха, че ще я променим с натиск и лобизъм"
164
Борисов: Подкрепяхме Скопие, позицията ни не е на инат!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов заяви, че страната ни е подкрепяла винаги Северна Македония за ЕС, но и е казала ясно докъде стигат компромисите.

"България най-много е желала нашите съседи от Република Северна Македония, както и нашите приятели от целите Западни Балкани да се присъединят към ЕС", заяви министър-председателят по време на днешното правителствено заседание.

Премиерът напомни, че именно България решително подкрепи Република Северна Македония за членството й в НАТО.

Още по темата
"Били сме изключително добронамерени, загрижени и в разговорите, които сме водили с тях, много внимателно сме им обяснили докъде могат да стигнат нашите компромиси", изтъкна премиерът.

Борисов напомни, че беше създадена смесена историческа комисия, в рамките на която експертите да решат спорните въпроси с точни аргументи. По думите му са проведени десетки разговори, включително с участието на вицепремиерите Захариева и Каракачанов в търсене на компромиси, така че да не бъде България страната, която да спре същинското започване на преговори сега.

Той изрази съжаление, че в Скопие не са проявили ангажираност, смятайки че с натиск и лобизъм могат да накарат България да промени своята позиция.

"Нашата позиция не е позиция на инат или позиция да спрем нашите най-близки приятели", изтъкна министър-председателят. По думите му българската позиция е принципна и отразява очакванията на всички български граждани.

"Готови сме да продължим разговорите", добави Борисов. Той акцентира върху изпълнението на Договора за добросъседство и категорично възрази срещу използването на антибългарска реторика.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
24
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Един писал преди мен,че Македония била най...близката ни страна и...народ.Абе...аланкоолу,те ни плюят от половин век,и...отгоре,ти си мислиш че ни вали...тих пролетен дъждец.
10
16
 
5
 
! Отговори
Народа е с Бойко!!! преди 3 години
Шкембе войвода и външния министър Захариева подведоха Бойко С тази агресия и заплахи с санкции и война срещу Македония сега пак Бойко трябва да оправя бакиите на Захариева.
9
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз лично не вярвам на северните македонци за каквото и да е ... доказаха, че са потомствени лъжци и всеки договор с тях не струва и хартията, на която е написан ... САМО ВЕТО
8
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
едно телеф.обаждане от канцлера Меркел и завъртането на пумпала е гарантирано. ..
7
24
 
1
 
! Отговори
Заев малък, ама преди 3 години
Малкият (на пръв поглед) Зоран Заев за пореден път показа, че в дипломацията няма малки и големи държави и народи. За България остава да си отговори защо не успя да намери държавник и дипломат, който да бъде равностоен съперник на Заев.
6
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напипаха мекото че българите са зад тях против Македония и ще го обърнст на ПР до изборите после ще признаем цялатаним измислена история и език.
5
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка Борисов. Гърците се разбраха, а вие се провалихте.
4
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До АнонименТе и гърците по-рано го направиха! И квоо?
3
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е може би единственото смислено нещо, което са направили последните няколко месеца.
2
47
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е най-големия провал на ГЕРБ и ОП. Скарахме се жестоко с най-близката ни страна и народ.
1
5
 
47
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
В случая Премиера Борисов е прав, колкото и да го плюете. Колкото и да си кривите душата, така стоят реално нещата.