Въпреки COVID-19 харчим повече, приходите от ДДС с 40% повече

Растат и приходите от осигуровки и от данъка върху доходите
2 дек 2020 07:08, Елка Василева
74
Въпреки COVID-19 харчим повече, приходите от ДДС с 40% повече
Снимка: Dnes.bg

Оборотите на бизнеса от сделки в страната отбелязват значителен ръст през последните месеци. През октомври приходите от ДДС от сделки в страната са 753 млн. лв., което е с близо 40% повече от същия месец на миналата година, показват данни на Министерството на финансите, цитирани от „Труд“.

През предходните два месеца ръстът на приходите от ДДС от оборота в страната беше съответно с 10% и 25%. Явно хората пазаруват повече след временното свиване на разходите през пролетта, въпреки COVID-19.

Но има промяна на пазара, като оборотите на някои фирми нарастват, а на други намаляват. Хората пазаруват повече онлайн и купуват повече стоки за дома вместо дрехи и обувки.

През октомври българите са пътували повече в чужбина отколкото през същия месец на миналата година, но приходите на родните хотели намаляват.

Общите приходи в хазната от ДДС от януари до октомври са 9,2 млрд. лв., което е спад само с 1,6% на годишна база. Това се дължи на свиването на приходите от ДДС от внос с близо 20%.

Но за това има обективни причини. Петролът е по-евтин от миналата година, което води и до по-малко приходи от ДДС при вноса му. А от 1 юли 2019 г. беше въведена възможност за отложено плащане на ДДС при внос на някои стоки от страни извън ЕС. Ефектът от това за периода януари-октомври е неначислен ДДС при внос в размер на 931 млн. лв.

Освен по-високи приходи от ДДС от сделки в страната през първите десет месеца на 2020 г. нарастват постъпленията от данъка върху доходите (+130 млн.) и от осигуровки (+358 млн.). До голяма степен това се дължи на повишаването на минималната заплата. Данните на НСИ обаче показват, че заплатите продължават да нарастват въпреки кризата.

Намаляват приходите в хазната от акциза върху алкохола (-9%). Сега хората ходят по-рядко в ресторанти, а и имаше по-малко чужденци в страната, които в други години изпиваха големи количества алкохол.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Харчи,който има,а който няма откъде да харчи?
25
1
 
9
 
! Отговори
Лелеле преди 3 години
Гонят бездомниците от центровете за настаняване искат им 140 лева за PCR тест!
24
2
 
12
 
! Отговори
Цецо Мен преди 3 години
От началото на пандемията това е първата подобна статия по темата, ако не греша. Отдавна чакам и анализ за състоянието на бизнеса. Ако статията е написания по същия начин, по-добре да я няма. Аман от дезинформация.
23
0
 
5
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
200 лв ли ти е критерия за харчене?
22
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Следва статията на БНБ за увеличените депозитите на физическите лица.
21
2
 
8
 
! Отговори
Нопаки преди 3 години
Не "въпреки", а "благодарение на". Цените скачат всеки ден, а хората гледат да ги похарчат и да се отърват от тях.
20
1
 
9
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
ЯВНО ВИЕ ОТ ВАРНА СТЕ ПО БОГАТИ ОТ БУРГАС. СТРУПВАНЕ ИМА ЗАЩОТО СЪС ТЕЗИ КОРИДОРИ??? --И ПАК СЪЩОТО СТАРИ МЛАДИ В КЮПА... НО НА КАСА НАЙ НЕОБХОДИМИ НЕЩА.НЕ СА ГЛУПАВИ ХОРАТА,. ТЕ ОТЛИЧНО ЗНАЯТ, ЧЕ НИ ЧАКАТ ТРУДНИ ВРЕМЕНА. ДА МУ МИСЛЯТ СЛЕДВАЩИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ...
19
0
 
7
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
до До БибоТук има ресторанти които работят нелегално.Може би са взели пример от онова кафене в ромската махала.Елемаг говори за комисии и икономически ред, но такъв няма в България !
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно нормално, Неосъществените почивки в чужбина и в сивия сектор в БГ, задели средства които да бъдат преразпределени на друго място. Хайде сега излезте с тази статия пред ресторантьорите и хотелиерите. Похвалете се на управите на затворените молове!
17
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тез икономисти,стъкмисти,фашисти и всякаква *** от крадливата шайка защо не смъкнат розовите очила и да си признаят каква е реалната икономическа ситуация на тая фалирала държава която е въпрос на няколко месеца да гръмне окончателно
16
0
 
3
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
Прав си. Аз затова изчаках. Защото забелязах същото. Сега чакам към края на декември дядо Коледа евентуално.
15
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости на търкалета. След изборите такова затягане на коланите ще има, че ще се чудим дали не беше по-добре вирусът да ни довърши. Свалете розовите очила и вижте реалността. Не се подвеждаите по поръчкови платени предизборни статии.
14
4
 
13
 
! Отговори
До Бибо преди 3 години
Харчат бе човек. Ако си в малък град е възможно. Но във Варна например Кауфланд, Лидъл, Била хората пълнят количките сякаш предстои ядрена война и се харчат между 50-200 лева. И аз започнах да се чудя от къде народа има мангизи? Явно имат под дюшека. Нямам друго обяснение. Бяхме затворени няколко седмици, хората уж бяха съкратени, други в неплатен. Сега пак е подобно. Вярно най вече турист. Бранш ама и в други браншове не е розова работата.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като юогледнете по колко пср-а на ден за по 100-120 лв се правят ето ти ДДС.
12
0
 
29
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Нормално,в Тхенополис лаптопи на цени от 700-800 лв станаха спокойно 1400 лева.без срам заради безсмисленото онлайн обучение ги надуха почти двойно.такава икономическа свинщина няма и в Занзибар.КЗП и тя не знае за какво е на тоя свят!!!
11
0
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЯСНО ПИШЕ , ЧЕ ОБЩИТЕ ПРИХОДИ ЗА ПЕРИОДА ЯНУАРИ - ОКТОМВРИ СА НАМАЛЕЛИ!!!----------------------КОЙ ЗНАЕ КОЯ ГОЛЯМА ПОРЪЧКА СА ОТРАЗИЛИ В ТОЗИ МЕСЕЦ ТА Е НА ПЛЮС!!!ГЕРБ АКО НЕ ВИ ИЗЛЪЖЕ И ИЗМАМИ ТОВА ЗНАЧИ НЕ Е ГЕРБ!
10
1
 
17
 
! Отговори
Q преди 3 години
БВП на САЩ спадна с 18%, на Великобритания с 16%. А на богата България само с 5%. Как става тази работа? Или се крие от нас реалния спад.
9
1
 
16
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
ВЧЕРА ПИСАХА. ХАЗНАТА НА ДЕФИЦИТА 385 МИЛКИ. ДНЕС ПРИХОДИ ПОВЕЧЕ. КО ГИ ПРАВЯТ ТЕЗ МИЛКИ НЕ МОИМ РАЗБЕРЕМ????? ХАОС, ПЪЛЕН ХАОС. АЗ НА ОЧИТЕ СИ ЛИ ДА ВЯРВАМ ИЛИ НА НАПИСАНЕТО. ТАМ КЪДЕТО РАБ. СДЕЛКИ ПОЧТИ НЯМА ПУСТОШ Е НА ВСЯКЪДЕ. МАГАЗИНИТЕ ПРАЗНИ. ХОРА ПАЗАРЯТ ЗА ПО 5-10 ЛЕВЧЕТА.
8
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мдам. Скачаме от радост. Сега освен хляб, ориз и картофи, българинът трябва да дава пари и за маски, дезинфектанти, ръкавици и тестове, които се покриват от ЗК, обаче ако чакаш на опашка за такъв поне една седмица, т.е. в крайна сметка отиваш пак на платено. Супер разтеж на приходите.
7
0
 
28
 
! Отговори
Стъкмистика преди 3 години
Харчим повече, но купуваме по-малко.Инфация другаре - всичко е нагоре. Резултата от безпредметното вдигане на заплати на тоя и оня от търтеите на държавна хранилка, които не произвеждат нищо, със заеми отвън е огромна инфлация.Да го духат останалите