Радев: Планът за възстановяване да не е средство за усвояване

Според президента основното е да се смени моделът на управление
Обновена: 3 дек 2020 16:23 | 3 дек 2020 16:23, Веселина Йорданова
307
Радев: Планът за възстановяване да не е средство за усвояване
Снимка: БГНЕС

Планът за възстановяване и устойчивост не трябва да се превръща в поредното средство за усвояване на финанси чрез саниране, строителство и покупки. Това каза президентът Румен Радев при представянето на предложенията на президентството по проекта на правителството.

Още по темата
По думите му този план е огромна възможност за модернизацията на България, не само в икономиката, но в цялостната обществена система, в развитието на човешкия капитал, в преодоляването на стратегически за страната ни предизвикателства.

Президентът посочи, че няма да прави анализ на проекта на плана, защото споделя изказаните в общественото обсъждане както положителни оценки, така и критики. Румен Радев посочи, че в обществото ни има амбиция и капацитет този план да бъде реален двигател на възстановяването и прогресивното развитие на България, но в същото време, по думите му, тази гражданска амбиция и отговорност се сблъска с наложената информационна и времева рамка.

Не само липсва достатъчно информация и конкретика, но сроковете за обществено обсъждане бяха изключително кратки, отбеляза държавният глава. Като посочи, че общественото обсъждане по плана приключи на 29 ноември, а той ще бъде внесен окончателно в ЕК на 30 април следващата година, Радев каза, че в този период правителството тепърва ще разработва важните конкретни проекти, ще има възможност да ги сменя, изменя и това ще става извън общественото обсъждане.

При такова развитие на ситуацията е ясно, че правителството ще наложи изцяло негови проекти, каза президентът. Затова Радев каза, че е решил в президентството да подходят по друг начин - не да представят поредното становище, а да внесат конкретни проекти към този план, предаде БТА.

Каквито социални и икономически модели да прилагаме, каквито и финансови средства да изразходваме, те няма да имат ефект и полза за обществото, ако не се смени моделът на управление, докато не засилим гражданския контрол върху работата на правителството, докато не установим ясни механизми за прозрачност, отчетност и отговорност в неговата работа, докато не укрепим държавността и пресечем злоупотребите както с национални, така и с европейски средства, каза президентът.

Той заяви, че процесите и силната гражданска енергия от лятото му дават основание да вярва, че към 2023 година когато ще започнат плащанията по утвърдените проекти, ще сме успели да променим и да въведем съответните конституционни, законови и организационни промени в тази насока. Затова и предложенията на президентството за модернизация на България за прозрачно и ефективно управление са стъпка в тази посока, каза Радев.

Вярвам, че не след дълго ще имаме правителство, което ще има амбицията да работи ефективно и качествено, в интерес на българските граждани, а не на определени бизнес кръгове, каза още президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
1
 
16
 
! Отговори
северозапад преди 3 години
Какъв нов модел другарю президент ,ТКЗС ли ще правите или ОФ ,а спрете се бе червеногушки и *** вечни политици алчни до не насита.Президент разединител е като чумата в момента.
137
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' Според президента основното е да се смени моделът на управление ''...................в случая Радев е прав ... и за децата е ясно, че корупция около правителството имавъпроса е, че Слави, Манолова, SpongeBob и недай си боже БСП вдъхват още по-малко доверие
136
12
 
2
 
! Отговори
Надежда преди 3 години
Дано мутрата да не бъде избрана вече
135
1
 
11
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен134Слушай ти как те учат БСП - те това искат! Мутрите ги СЪЗДАДЕ БСП! Те са част от нейната политика! Но понеже са безмозъчни, не разбират, че кой каквото прави, за себе си го прави! Те принудиха тези хора да оцеляват като "мутри", а сега са много нещастни, че "мутрите" не ги пускат във властта! Освен това, в ГЕРБ има много малко мутри - повечето хора там са почтени българи: лекари, икономисти, минали през пресата на политиката на БСП и решили никога повече БСП!
134
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МитевИСТИНАТА:БОЙКО БОРИСОВ Е ЕВРОПЕЙСКИ ПОЛИТИК БЛАГОДАРЕНИЕ НА СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ И БСП.ПЛАНЪТ ЗА РЕСТАВРАЦИЯ НА СОЦА И ИЗПИРАНЕ НА МУТРИ НЕ СЕ ПОЛУЧИ...
133
0
 
16
 
! Отговори
Митев преди 3 години
Ако Радев управляваше всичко щеше да е по мед и масло. И КОВИД нямаше да има! Лично Президентът го каза на 3-ти март!!! О, свещена простота (или по-точно:простотия)!
132
1
 
18
 
! Отговори
Отровна гад преди 3 години
Физиономията и гласът на Румен Радев са като на човек, изпитващ силна болка от хемороиди!
131
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАТЕИСТИ СТЕ, НАЛИ СТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ МУТРИ
130
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОПОРНИТЕ ТОЧКИ НА МУТРИТЕ ВЕЧЕ НЕ ХВАЩАТ ВЯРА. ХОРАТА ИСКАТ ОСТАВКА НА КОРУМПИРАНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ!
129
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДианаБойко се опитва да върне социализма, след като БСП вкара България в ЕС..
128
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми той този пишман президент е говорител на мутрите , каква борба срещу тях ?!
127
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентът е рупор на мутрите,които искат властта за да грабят
126
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДианаПРОБЛЕМЪТ ВИ Е ЧЕ МНОГО КРАДЕТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ МУТРИ. А БСП ВИ СПИРА!
125
3
 
8
 
! Отговори
Борисов-подстрекател преди 3 години
Кофти чувство е да знаеш, че след максимум 1 година ставаш подсъдима Мутра.Времето изтича, а с него и свободата, която ще му липсва.
124
1
 
11
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен122Проблемът ти е, че гледаш, но не виждаш къде е проблемът, защото всичко, което се случва днес е резултат от политиката на Преход към пазарна икономика на БСП, която изгони над 2 млн. българи от страната и продължава да ни гони и днес! Бойко само се опитва да оправи последствията от тази катастрофална политика на БСП! А БСП отново слагат пръти в колелата..Истината е, че сме зле! И ако БСП дойде на власт ще сме още по-зле сигурно...
123
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президента като говори, мутрите ***..
122
2
 
8
 
! Отговори
Радев-подстрекател преди 3 години
Кофти чувство е да знаеш, че след максимум 1 година ставаш подсъдим Фигурант.Времето изтича, а с него и свободата, която ще му липсва.
121
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя се показва като кукувица от часовник.Изтропа нещо и се скрие.
120
1
 
13
 
! Отговори
народа не е сляп преди 3 години
"прозрачно и ефективно управление." президента разбира като си назначиш любовницата на хубава държавна ясла или си зависим от боклукчийски "бизнесмени" които ти предлагат кой къде да е посланик....
119
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът на премиера Борисов идва от това, че говори неверни неща и грешни решения ! И от това, че има дефицит на доверие сред голямата част от българите ! Това е така, защото го свързват с БКП, подозират го във връзки с Кремъл, опити за реставрация на соца и че дава приоритет на личната си неприязън към Радев в държавната си служба...