Едва 29% готови да се ваксинират срещу COVID-19, цели 56% отказват

87,4% са категорични, че ваксинирането трябва да бъде доброволно
371
Едва 29% готови да се ваксинират срещу  COVID-19, цели 56% отказват
Снимка: Институт РЕГО

56,3% от българите не биха се ваксинирали, а само 28,8% са готови да си поставят ваксина срещу коронавируса.  14,7% се колебаят дали да се ваксинират, а 0,2% са на мнение, че COVID-19 не съществува. Това показват данните от проучване на институт „РЕГО“.

Още по темата

 Високият дял на респондентите, които не искат да се ваксинират е в разрез с дългодишната и устойчива култура на ваксиниране в България.

Имунизационният календар у нас е дори по-добре приложим и пълен в сравнение с този в някои от развитите страни.  Следователно ваксинирането конкретно срещу COVID-19 е извадено пред скоби и има своя уникална специфика в контекста на COVID кризата и съвременнините комуникации, анализират социолозите.  

Според тях високият дял на отказите вероятно е вследствие на грешки на комуникационно ниво по отношение на ваксинирането и ваксините, и в липсата на доверие в системата.

Повече от две трети от интервюираните (87,4%) са категорични, че ваксинирането трябва да бъде доброволно. На противоположното мнение, че трябва да бъде задължително са едва 6,4%.  Не могат да преценят коя от двете възможности е по-добра 5,1% от респондетите, а 1,1% от тях считат, че COVID-19 не съществува.  

На въпроса „Намирате ли необходимата Ви информация за ваксинирането срещу COVID-19?“, по-голямата част от респондентите отговарят, че намират цялата им необходимата информация за ваксинирането – 37,6%, сравнително по-малко са тези, които откриват само част от информацията – 13,1%, а 28,4% въобще не я намират. Не са търсили информация за ваксинирането или въобще не се интересуват от подобна информация съответно 16,1% и 4,8% от интервюираните лица.

Тези данни разкриват известен проблем с достъпа до информация за ваксинирането срещу коронавируса. Въпреки морето от информации, което залива денонощно българското обществото по темата за ваксините и ваксинирането, е налице липса на единни и авторитетни информационни източници.

Прави впечателение, че 56,3% от респондените не искат да се ваксинират, но само 37,6% декларират, че имат необходимата информация по темата.

 Изследването на Институт „Рего“ е реализирано в периода от 07.12.2020 г. до 11.12.2020 г. сред 1006 пълнолетни български граждани от всичките 28 области на страната. Извадката е непредставителна от типа на отзовалите се и е реализирана чрез телефонно интервю.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щащво генна терапия, какво ГМО, льольовци такиво. Неграмотна пасмин.а
19
3
 
29
 
! Отговори
Фейк нюз преди 3 години
Дълги години в България се ваксинират противогрипно около 140 хиляди души, което прави 2% от населението. Следователно дългогодишната тенденция е 98% от населението да не се ваксинира. Така че 30% желаещи да се ваксинират със сезонна ваксина е направо революция в нагласите.
18
6
 
2
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
Стига простотии рано сутрин.В болниците има толкова свободни места за работа.Стига да искаш да се трудиш.Доста фирми за доставки в момента разширяват дейността си .Размърдай си мозъка и мисли как да се справиш
17
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гошо от Боец е на хранилка . Ще се разболее от каквото му заповадат. Пък и сега е модерно..колко тежко си го изкарал
16
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щели да ни карантинират (странна дума) като държава - хахахахаДа му мислят крадците на евро пари и бaндититe, само те има лесни пари за пътуване в чужбина.Както казва главсека на МВР - тези дето си вадят хляба с честен труд...скоро няма да имат свободни парички за пътувания в чужбина.
15
20
 
7
 
! Отговори
Самоковец преди 3 години
Аз ще се ваксинирам.
14
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Под 9% от медиците ни са готови да се ваксинират!"Глупости. Около 48% са изявили желание. Което пак е малко.
13
3
 
10
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
Не ,, бери гайле,, за медиците.Те го изкараха вируса поголовно.Повечето вече са с антитела.
12
10
 
15
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Ваксинирам се само със Спутник В. Доказана и с две години период на защита.
11
10
 
15
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Гошо от Боец е във ВМА във ВИП стая, а жена му се лекува в Правителствена болница.Някакъв коментар имаш ли по този въпрос.
10
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Под 9% от медиците ни са готови да се ваксинират!
9
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами значи така ще си го караме до безкрайност с отваряне и затваряне. Ако в другите държави ваксинирането е успешно, ще ни карантинират като държава. Може след това и да си променим нагласите.
8
7
 
42
 
! Отговори
Преболедувала преди 3 години
Некви-секви ми обясняват напоително, как след като съм преболедувал съм имала слаб имунитет, т.е. слаба защита, а като ме боцнат, ще има силна защита.То бива наглост, то бива безочие, ама чак толкова не бива.
7
11
 
54
 
! Отговори
Уау преди 3 години
Съмнявам се 29% от българите да са съгласни на генната експериментална терапия с неясен изход.
6
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отвреме навреме излизат едни проучвани и анкети, в които казват - резултатите са готови, а не е ясно кой кога е участвал. Телефонно интервю сред 1006 участници...Няма пък да се ваксинирам срещу нещо, което не съществува. Това коя от двете графики е?
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДАЛИ СЕ ВАКСИНИРАТЕ ВЕДНАГА?
4
4
 
24
 
! Отговори
ВакЦиниран преди 3 години
Що тъй вааааа, що тъй не щете вааааа.....безплатни са вааааааа
3
3
 
29
 
! Отговори
м,да преди 3 години
30% ваксинирани и 40% преболедували и сстадния имунитет е готов!!!
2
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи реално ..9 працента За
1
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
29% нямат фейсбук за да се информират относно наночип ваксината и извънземната база на Марс, която поддържа контакт с Тръмп.