Парламентът одобри покупката от ЕК на ваксината на Moderna

Тя се съхранява при минус 25°С, трябват й други хладилници
53
Парламентът одобри покупката от ЕК на ваксината на Moderna
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие решения, с коeто одобрява участието на България в сключените от Европейската комисия и производителите на лекарства CUREVAC AG и Moderna Switzerland GmbH по предварителните споразумения за покупка на ваксини срещу COVID-19.

Още по темата
Предвижда се авансово финансиране за фармацевтичните компании, които инвестират в производствен капацитет преди получаване на разрешение за употреба за ваксини за COVID-19, което e за сметка на бюджета на Европейския съюз чрез Инструмента за спешна подкрепа (ESI).

В Споразумението е предвидена възможност при изчерпване на бюджета на ESI, но при интерес от определени държави за сключване на допълнителни предварителни споразумения с производител, бюджетът на ESI да бъде допълнен чрез доброволни вноски от държавите, които имат интерес от сключване на споразуменията.

Към момента Европейската комисия вече провежда преговори с общо седем компании, от които има три сключени споразумения с AstraZeneca, Sanofi и Janssen Pharmaceutica NV и предстои сключване на четвърто с Pfizer Inc. и BioNTech.

Ваксините са разпределени в 3 основни категории - аденовирусни, антигенни (Spike protein) и РНК ваксини. Аденовирусни ваксини се разработват от компаниите AstraZeneca и Janssen Pharmaceutica NV, антигенни ваксини се разработват от компаниите Novavax и Sanofi Pasteur, а РНК ваксини се разработват от компаниите CureVac, BioNTech и Moderna.

Разработваните от фармацевтичните компаниите ваксини са в различна фаза от провеждане на клинични изпитвания и се очаква да получат разрешение за употреба по различно време.

При наличие на положително становище от Европейската агенция по лекарствата ще може да се издаде разрешение за употреба по централизирана процедура, като се очаква то да бъде издадено под условие в съответствие с европейското законодателство в областта на лекарствените продукти.

Доставката на всички ваксини ще бъде възможна след получаване на разрешение за употреба, като Европейската комисия разполага с прогнозна информация за планираните възможности за одобрение и етапите за доставка на ваксините.

Ваксината на CureVac AG трябва да се съхранява при минус 60° C, а тази на Moderna между минус 25° С до минус 15° C, поради което ще e необходимо осигуряването на допълнителни минусови хладилни съоръжения с температурен мониторинг както на национално ниво, така и в регионалните здравни инспекции, тъй като температурата на съхранение е различна, което прави невъзможно използването на едни и същи хладилни съоръжения.

Във връзка с продължаващите клинични изпитвания и липсата на разрешение за употреба, към настоящия момент, включването на Република България в сключените от Европейската комисия и производителите на лекарствени продукти CureVac AG и Moderna Switzerland GmbH предварителни споразумения за покупка на ваксини във връзка с пандемията от СОVID-19 допълнително ще гарантира сигурен достъп на българските граждани до ваксина за COVID-19.

Предварителните Споразумения предвиждат възможност при определени условия участващите държави да дарят, както и да препродадат количества ваксини на други държави или публични институции със съгласието на изпълнителя. Препродажбата следва да е на цената, която е платена за ваксината. Ако се извърши препродажба, на която и да е трета държава, участващата държава, която препродава дози, има задължение да възстанови на Европейската комисията авансовото плащане за доза, платена от Комисията на изпълнителя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БауНе те знам какво си проучвал, но е факт че голяма част точно от лекари, учени и особено хора които са заети в генетиката отказват да се ваксинират и много добре знаят защо. Разбира се няма да го кажат пред широката общественост, защото всяка държавна машина може да смаже отделния индивид.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия па, одобрили поредната далавера?Особено ме кефи изборат на АстраЗенека, която показа ефективност 60% и след като реваха, че руснаците им откраданли ваксината, сега се моялт на руснаците ад им дават от тяхната ваксина, да я смесват със своята, та нещо все пак полезно да излезе от нея.При това има пострадали хора от употребата на това нещо.Но тия тука тъпо и упорито хем предплащат, хем не ги интересува какво ще ни натресат.
45
0
 
3
 
! Отговори
Dj Urban преди 3 години
Браво изкупиха бялата техника. Сега хладилници до година печки.
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид измамата, или как се печатат фиат мъни.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече предложих, остава апостолите на ваксинирането да го развиете - по една синя лента на ръкава на всеки ваксиниран, да се разпознавате кои сте от правилните.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауИ аз съм работил в склад. На строеж не съм. Не е хубаво да "ограмотяваш" хората, които презираш. А много хора не вярват на учените, защото тук науката е запусната, и не малко от учените всъщност имат титли и звания, а същността им не съответства .. Комерсиализацията на науката също е от значение. Та хората пренасят всички тези недъзи на нашата "научна" среда върху цялото съсловие. За здравната система също не си струва да говорим. А кой е виновен за цялото това безобразие, е друг въпрос.
41
0
 
3
 
! Отговори
Шкембе войвода преди 3 години
"Дано ми дадат документ, които да показвам..."Споко, документи ще има.
40
3
 
0
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 42Как изглеждам не ме интересува, но това да работиш в склад или на строеж и да си мислиш, че знаеш повече от учени е ... нямам думи даже какво е. От мен зависи да се ваксинирам. Проучих, видях какво мислят големите имена по света (лекари, учени, имунолози) и цялото ми семейство ще се ваксинира. Дано ми дадат документ, които да показвам и да не нося тъпата маска.
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2021 гледайте екшъна: Урсула - великият ваксинатор.Ursula- The Great Vaccinator.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауОсвен да заминеш в Китай, при дисциплината .. Не отричам, че ваксините могат да помогнат. Но могат и да не помогнат. Затова не е разумно толкова да разчиташ на стария живот. А това, че тук няма да се ваксинират - ще видят, че не е толкова опасно, и ще почнат. Повечето хора просто не вярват на противоречивата информация, с която ги заливат. Затова и да обясняваш, и да не обясняваш, колко са безопасни ваксините - няма да ти повярват. Само изглеждаш подозрително. А и нищо не зависи от нас.
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже предстоят избори, нашите политици и най-вече Баце и тези от ГЕРБ, ще са по-ниски от тревата, ще се надпреварват да ни обясняват колко е полезна ваксината, Мутафчийски ше излиза по ТВ, Кунчев ще излиза по ТВ и тн. Когато минат изборите, помнете ми думата, същите тези рязко ще сменят тона и ще приемат закони за максимална ваксинация. В това съм напълно убеден. Дадете ли им пак властта, от вълци в *** кожи, каквито са в момента пред вас, ще станат вълци във вълчи кожи.
36
2
 
6
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
И сите да измрат, па нема да се васкинирам.
35
0
 
6
 
! Отговори
Merkela преди 3 години
Аз нали ви казах, че всичко се купува с вашите дългове? За ваше добро е все пак.
34
7
 
0
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 33Не си противореча .. В България такава дисциплина - никога. При нас само задължителните ваксини са решението. Това няма да случи и за това аз ще се ваксинирам да не се занимавам.
33
0
 
6
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
И ще я внася ЗЕТЯТ,нали ?
32
1
 
9
 
! Отговори
Само да кажа преди 3 години
Не знам, защо някои се самозалъгват, че "ваксините" ще променят, подобрят или оправят нещо. Сега ще почнем да ги слагаме, всеки ден ще ни пеят колко са ваксинирани, колко трябва да станат, после ще дойде пролет, и пак ще оредеят новите заразени и ще стане спокойно. После, през есента, пак ще се изстрелят случаите, и вероятно ще се окаже, че вирусът мутирал, или имунитета се е изчерпал, и има нова версия на ваксината, съответно всеки трябва да се реимунизира на шест месеца. И така завинаги.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауТръгна до си противоречиш - в Китай си го върнаха без ваксини. Освен това, не си го върнаха напълно - следенето остава.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бау, кучето, за справка : Китай го измислиха вироса. Те са напред в технологиите, колкото и да не вярваш.
29
0
 
2
 
! Отговори
Алоуууу преди 3 години
до анонимен 19То човечеството няма бъдеще,той за биотехнологиите се загрижил
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 26Възможно е и в грешната посока да се развива, но науката затова е наука, защото трудно се движи в грешна посока дълго време. А възрастовата граница на заболеваемостта се дължи на много причини, свързани със съвременния начин на живот. Науката има косвено отношение към това нещо. Това е стара мисъл - всяко откритие може да бъде използвано за добро или за лошо.