Докладвано: Траен ефект от мерките, първият етап от ваксинацията е изпълнен

В България няма област със заболеваемост над 600 на 100 000 души
Обновена: 31 дек 2020 17:26 | 31 дек 2020 10:06, Елка Василева
99
Докладвано: Траен ефект от мерките, първият етап от ваксинацията е изпълнен
Снимка: МС

Постигнат е траен ефект от противоепидемичните мерки и България е вече на 24 място в ЕС по 14-дневна заболеваемост, трайна е и тенденцията за повишаване на броя на излекуваните в сравнение с новозаразените с COVID-19. Ваксинацията с първата пратка ваксини се изпълнява бързо и се очаква в рамките на днешния ден да приключи. Следващата доставка ще бъде в седмицата 4-8 януари и ще бъде в количество от 25 000 дози. На 4 януари ще заработят детските градини и яслите и учениците до 4 клас ще имат възможност да тръгнат на училище присъствено.

Това беше докладвано на министър-председателя Бойко Борисов на днешното работно съвещание, което премиерът свика с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министри, съобщи правителствената пресслужба. „Ситуацията в момента се подобрява, в България няма област със заболеваемост над 600 на 100 000 души“, изтъкна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Още по темата

Председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски отбеляза, че се наблюдава чувствителен спад на броя на пациентите с COVID-19 в болничните заведения, което е глътка въздух за медицинските екипи. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев добави, че е създадена  организация лабораториите да продължат да работят със същите темпове както и досега, което да осигури ритмичност да подаването на данни.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и директорът на „Пирогов“ Асен Балтов изразиха подкрепа за отварянето на яслите, детските градини и училищата за учениците до 4 клас. Същевременно подчертаха, че обстановката ще се следи непрекъснато, за да може през  януари да се вземе решение и по отношение на останалите класове в училищата. Настоящите мерките продължават да действат до 31 януари, като ще се проявява гъвкавост спрямо актуалната ситуация. Председателят на ваксинационния щаб Красимир Гигов потвърди, че процесът по ваксинация се провежда отлично и страната ни се готви за следващите доставки от ваксината. Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов посочи, че  се очаква одобрението на Европейската агенция по лекарствата и по отношение на ваксината на Модерна.

Премиерът Борисов изтъкна, че след вчерашния му разговор с министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович страната ни ще окаже подкрепа за възстановяването след земетресението. България ще предостави на хърватската страна два тира с вода, 300 походни легла, както и 100 броя електрически радиатори. Вчера на правителственото заседание бяха отпуснати и 100 000 евро помощ.

„Нека тази болна за света година да я изпратим и с повече оптимизъм да посрещнем новата година“, заяви премиерът Борисов на работното съвещание. Министър-председателят изрази благодарност за огромните усилия на лекарите, медицинските сестри и всички работещи на първа линия. Премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че с помощта на ваксините и противоепидемичните мерки България ще успее да излезе от пандемията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
8
 
15
 
! Отговори
Съпротива 2021 преди 3 години
Не позволявайте да ви направят ваксинацията задължителна!!! Тихомълком това подготвят !!! Разчитат на разделението на народа !! Нали не желаете да сте като жигосани телета в железница ....Няма как да го позволим!!! Незабавен Булекзит!!! Незабавен референдум за излизането от нато и ес...
54
4
 
13
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Първият етап от ваксинацията е изпълнен - ваксинираха се всички 700 директори на болници и здравни заведения! Редовите лекари не пожелаха. Нито пък харантутните полицаи. На ход е втори етап - ваксинация на всички 2000 директори на училища и детски градини! Етап 3 няма да има. Ще сме преборили вируса!Съд и затвор за крадливата, некадърна, опасна за България мафия на ГЕРБ!
53
5
 
8
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
Когнитивното ниво на ГЕРБ като цяло,както и на Борисов в частност клони към нула.Къде видяха успеха в мерките, та ние имаме над 200 000 заразени и над 7500 починали вследствие на тези мерки.А и със завръщането за празницине на изтеклите "мозъци" след 10-15 дни ще има квантов скок на болните.България е на първо място по смъртност в света при държави с население до 10 мил.,та това е по-лошо и от разруха.Борисов,както и лакеите му наречени правителство живеят във виртуална реалност
52
20
 
4
 
! Отговори
Истински лентяй преди 3 години
А къде се скри Фигурантът Радев - няма го ! За декември е работил 3 дни и си взе 15 000 лв. заплата - безполезен лентяй !
51
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Благодарение на мерките, които взе Бойко Борисов започваме да преборваме епидемията. Факт!
50
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пияница мистикЧервените профани чакат от Москва разрешение да се ваксинират. Ако им каже, че има пандемия значи има, ако не значи няма.
49
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Клоуни, трибунал ви чака!
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джзелке Вскливкова да не забравиш на 7-8 да напишеш дали Ваксините са дошли , щото няма как да стане поради причината че Байонтек в Германия ще произведе близо 13 милиона Ваксини първо за Германия , не сме всички като вас в тоа третокачествен сайт да копират и поставят от други български сайтове без да сте достоверно информирани
47
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медиятави е инкубатор на фалшиви новини2021 Борисов и Фирната да си купуват еднопосочен билет за Южна Африка
46
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До:Истината е, че досега няма нито една адекватна реално действаща мярка за спиране или ограничаване на епидемията.Коя пандемия?
45
5
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
На професор Иво Христов хората (с малки изключения) пак са се събрали всички тук, за да потвърдят, че е бил прав :)))
44
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До:Спомням си цирка от март, когато полицай, пожарникар, математик, ветеринар и коремен хирург се наредиха пред камерите да "спасяват" народа от "вирус". Без нито един регистриран "заразен".Да не забравяме, че там беше и главният инфекционист, геният в медицината д-р тиквочев.
43
6
 
10
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Истината е, че досега няма нито една адекватна реално действаща мярка за спиране или ограничаване на епидемията.
42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв е тоа FAKE NEWS бе , то няма достатачно произведени Ваксини , Завода Biontech в Германия тепърва ще произведе Ваксини през 2021 дори техните Пунктове за Ваксинация са празни поради липса на ВаксиниСакта ви е жъкт вестник с крадено и копирано
41
7
 
8
 
! Отговори
??? преди 3 години
За вчерашният ден сме четвърти в СВЕТА по починали на човек от населението след Литва с 75 починали при 2,7 милиона население, Лихтенщайн с 1 починал при 38 хиляди население и Словения с 34 починали при 2 милиона население.Според мутрите има траен ефект от мерките....
40
22
 
9
 
! Отговори
истината преди 3 години
Дори с такова недисциплинирано население като нашето, правилните и навреме приложени мерки оказват положителен ефект ! Големите и богати страни могат само да се учат от България в това отношение !
39
7
 
13
 
! Отговори
българин преди 3 години
Ще изпратим тази година с година на управление на бившето борче и мутра след 1989 гдр Борисов.Година на "пандемия".Дали измислена или "политическа" в световен мащаб едва ли ще разберем!Година с пазарлъци "патриоти" и " гербери" само и само да са на власт!Година на протести срещу мутрите във властта!Година на безработица и политически пазарлъци под масата! Година на Избран Глав прокурор под масата!На пролет тези хора Няма да ме представляват повече!Време е за нови лица!Тези историчта ще ги съди!
38
8
 
11
 
! Отговори
Момчил преди 3 години
25000 дози за 5 дни = 5000 на ден. По 2 дози на човек 2500 на ден. 7 МЛН. / 2500 = 2800 дни. Т.е. нужни са 7,6 години за ваксинация на всички българи. По-добре си завирайте ваксини те в лакомите зад.... ци!
37
3
 
2
 
! Отговори
До 28 преди 3 години
Нещо друго разработи ли ?
36
6
 
9
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 3 години
Тия мутряги , като чуха че ще се дават много пари в ЕС , за борба с вируса, веднага направиха Щаб пролетта , взеха да издирват зарадзени българи по света и да ги докарват тука!Дали им пука за народ и Държава?За съжаление тая пасмина дето е на върха и пука само за чекмеджетата им и офшорките проклетниците!