Патриарх Неофит: Дано сме по-мъдри след година на изпитание

С нова надежда прекрачваме прага на 2021 г.
83
Патриарх Неофит: Дано сме по-мъдри след година на изпитание
Снимка: БГНЕС

С благодарност към Бога и с нова надежда за България и за целия свят прекрачваме прага на 2021 г. Надяваме се и се молим изминалата 2020 г., която беше година на невижданото изпитание на пандемията от новия и непознат доскоро на човечеството вирус, да ни е направила по-мъдри. Това се казва в обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за новата 2021 г.

Ето пълния текст на обръщението:

"Възлюбени в Господа братя и сестри,

С благодарност към Бога и с нова надежда за България и за целия свят прекрачваме прага на 2021 г. от Рождеството по плът на нашия Господ, Изкупител и Спасител Иисус Христос. Той, чрез Когото всичко е станало, Който отвека е бил и вовеки остава за всички нас „пътят и истината и животът“ (Ин 14:6), е и Този, с Чието божествено Въплъщение вече трето хилядолетие човечеството отмерва историческото време, обновявайки с всяка изминала година паметта за онова решаващо събитие от богочовешката история, което завинаги промени нашия свят, като посочи на всички пътя към спасението и към вечния живот. Светът, в който Христос Господ някога дойде, за да го обнови, беше свят на тъгата, скръбта, безнадеждността, управляван от греха и смъртта, от „поднебесните духове на злобата“ (Еф. 6:12).

С Рождеството на Христа, и особено с Неговото славно Възкресение, този свят веднъж и завинаги беше облян от божествената Светлина, която и сега огрява живота и пътя на всеки човек към неговото лично преображение. С Рождеството на Богочовека историята на човечеството, някога лутаща се из лабиринтите на суетните езически вярвания, стана история богочовешка, придоби смисъл и има цел. И тази цел е най-високата, възможна за човека -достигането на обожение и наследяване на Царството Божие, Царството на обновеното творение, на новото небе и новата земя (Откр. 21:1), където „… ще отрие Бог всяка сълза, … и смърт не ще има вече“ (Откр. 21:4), Царството на Светлината и на вечния живот в лоното на Отца.

Огрени от тази божествена Светлина още тук, на земята, окрилени от нашата вяра, споделяйки нашата обща непомрачена надежда, и днес, както при раздялата ни с всяка стара година, ние се молим Новолетието да ни донесе повече радости, сбъднати надежди и мечти. Да бъде година, през която всеки от нас и всички заедно да разгърнем потенциала си като постигнем още много благословени от Всеподателя Бога достижения и успехи като общество и като народ.

Надяваме се и се молим изминалата 2020 г., която не само за нас, но и за целия свят, беше година на невижданото изпитание на пандемията от новия и непознат доскоро на човечеството вирус, да ни е направила по-мъдри и още повече мотивирани да се борим заедно за дара на живота – за дарувания ни от Бога земен живот, в очакване и подготовка за вечния, защото Бог иска да имаме живот и да го имаме „в изобилие“ (Ин 10:10).

Благодатта и мирът на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

За много и благословени години!”, пожела на всички българи патриарх Неофит./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: патриарх Неофит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано сме по-мъдри, което значи по-малко религиозни.
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От сега Ви казвам. Готвят Джоузи-купения владика с купена корона, за справка майка-чанти-Евлогий-бойкоборисов.Та вече се знае, кой ще е новия патрирах - ДЖОУЗИ.ДЖОУЗИ, КОГА ЩЕ ОТЛЪЧИШ ДУХОВНИКА, КОЙТО СЕ ВАКСИНИРА С БЕЛЕГА НА ДЯВОЛА ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА??? КАЗВАТ НЕ МОЖЕЛО ВЕЧЕ ДА СЕ ПЪТУВА БЕЗ БЕЛЕГА НА ЗВЯРА(РНК ВАКСИНА). СКОРО НЯМАЛО ДА МОЖЕ И ДА ПЛАЩАШ В МАГАЗИНА, АКО НЯМАШ БЕЛЕГА.КАЖИ ДЖОУЗИ, КВО ПРАВИМ С ЕВЛОГИЙ? НАЛИ ТОЙ ТИ УРЕДИ КОРОНАТА, ДОКАТО СВ. СИНОД СПЕШЕ. О,ВЯРНО ВЕЧЕ И ТИ СИ СВ
40
4
 
1
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
Каква мъдрост Дедо Попе, те чакат само в свърши карантината и да почнат пак с партита, пукница и гюбеци. Моли се Бог да пази България ОТ българския народ!
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента има прекалено много лъжи, които управляват обществената психология, така че не може да се дава конкретна надежда на всеки. Повечето хора обаче имат съвест и това означава, че ние не сме от един отбор със всеки.
38
4
 
1
 
! Отговори
Йотова, вицето преди 3 години
До Анонимен..... Църква която почита разбойници е дяволска... Руската църква е единствената християнска и православна. Скоро и Владимир Владимирович ще бъде канонизиран преживе като светия за да могат православните християни да му се славят в храмовете.
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джоузи, чак сега загрях. Първо псуваш президента, а после твоя човек дето те направи владика на 20 год., сещаш се ***, пълните чанти. Та твоя човек Евлогий бил станал голям приятел на ПЕРАЧНАТА ГРОБАДЖИЙСКА СЕКТА-КРАДЦИ,МАФИОТИ,УБИЙЦИ.Браво ГРОБАДЖИИ, ВЕЧЕ ИМАТЕ ВАШ ЧОВЕК ПАТРИРАХ.АУУИ, КОЛКО ГЛУПАВИ СЕ ОКАЗАХА СВ. СИНОД. ДОРИ БОЙКО ИМ ЗАТВОРИЛ УСТИТЕ ДА НЕ СЕ ИЗКАЗВАТ ПРОТИВ ВАКСИНАТА НА ДЯВОЛА -РНК. ДАЖЕ И ПОП ИЗПРАТИХА ДА ГО ВАКСИНИРАТ С БЕЛЕГА НА ДЯВОЛА
36
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква е тази карикатура! Защо се е накичил така с тия смешни дрехи, какви са тия кръстове. Има специалисти по психология и психоанализа да ходи да еи лекува от надутото его, да не се излага. Представяте ли си Исус Христос с калиявка, златни кръстове и копринени дрехи окичен със злато да пали свещи!
35
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само част от учените твърдят, че сме произлезли от маймyните. Впрочем това говори само по себе си за науката - във всяка наука спорове и различни мнение и щели да раждат истината.
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако до сега не е имало ад, скоро Господ ще го сътвори, специално за поповете.Дегенератите са в последна фаза на проекта за унищожение на душите на хората а църквата мълчи. Първи се прегърнаха с управляващите, във всички държави. На финала хората ще са отвратени от религията и благодарение на църквата ще дойде антихриста.
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Науката е като религията, даже е по-зле.
32
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради църквата България беше 500 години под турско владичество или робство както го нарича народа.
31
5
 
3
 
! Отговори
Йотова, вицето преди 3 години
Българският патриарх е никой. Друго си е руският кагебейски поп Гундяев. Достоен патриарх, помните ли как му лижех ботушите в знак на русофилско роболепие и вечна признателност?
30
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По добре патриарха,отколкото Радеф
29
1
 
2
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
честита нова година
28
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ПАТРИРАХА ШЕ ПОМЪДРЕЕ? РНК ВАКСИНАТА Е БЕЛЕГА НА ЗВЯРА. СВ. ЙОАН БОГОСЛОВ ГОВОРИ ЗА ТОВА.
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че е науката иначе поповете щяха да живеят още по дърветата като маймуните или в дупки в земята като язовци
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
една секта пази друга
25
2
 
3
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Той ееее, неговото име ееее..... Неее Оооо Фииииит.Като го представяха си мислих, че гледам Биг Брадър.Да е жив и здрав, пА ако е сгрешил да го съди шефа му....
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Патриарха позволи на Джоузи да си купи короната.Патриарха позволи на Евлогий да направи *** сделка с крадци.Патрираха позволи на духовник да се бележи с БЕЛЕГА НА ЗВЯРА и се ваксинира с РНК - ВАКСИНАТА НА ДЯВОЛА, за която НИКОЙ НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ.СВ. ЙОАН КАЗВА, ЧЕ БЕЗ РНК ВАКСИНА НЯМА ДА МОЖЕШ ДА КУПУВАШ И ПЪТУВАШ. САЩ СКЛЮЧИХА ДОГОВОР С ИТ КОМПАНИЯ ЗА ДА ДОБАВЯТ СЕРТИФИКАТ В ЛИЧНИТЕ КАРТИ, ЗА ДА ЗНАЯТ КОЙ 7МА БЕЛЕГА НА ЗВЯРА.Патрираха СПИ!!!
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кризата на държавността настъпи в пълния си блясък. Господ ще ни избави от диктаторската власт и НОЩ-ните сателити всяващи биологична паника 24/7.