Качествените храни не могат да бъдат евтини

Търсенето на биохрани се увеличава, каза Виктор Папазов
12 яну 2021 15:25, Анисия Иванова
99
Качествените храни не могат да бъдат евтини

Търсенето на биохрани се увеличава, защото хората започват да осъзнават колко е важно да се хранят с чиста и истинска храна. Това заяви Виктор Папазов, съдружник в био мандра и създател на Българска фондова борса, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Компанията предлага чисти и натурални млечни биопродукти без сухо мляко и без консерванти, които могат да бъдат открити в част от големите хранителни вериги и в магазините за биохрани. Папазов сподели, че за продуктите се използва мляко от сертифицирани биоферми.

Подобен бизнес обаче крие редица трудности, пред които производителят е изправен.

„Ние предлагаме може би едни от най-качествените и съответно най-скъпите съответно млечни продукти на пазара, но на хората не им харесват високите цени. Как да им обясня, че качественият продукт не може да е бъде евтин. Има много недобросъвестни производители, които например използват сухо мляко за продуктите си“, коментира Папазов пред Bloomberg TV Bulgaria.

Друг проблем, който той очерта, е нелоялната конкуренция от страна на европейските страни.

„Поне 50% от цената на европейското масло, което ядем е субсидирана. А в България, ако кажем условно, че килограм масло струва 40 лв. от тези пари много малко отиват за производителя. Търговецът взима една много съществена част от цената, която виждате в магазина, а 20% от нея е ДДС. Производителят е поставен в най-лошото положение, в което може да бъде“, допълни той.

Целият разговор може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
0
 
! Отговори
Коко преди 3 години
А пък аз днес си купих от българския магазин в Брюксел краве кашкавал МАРКА МАДЖАРОВ за 4.90 евро-400 грама .Същият кашкавал преди 3 седмици го гледах на нашия магазин в БГ.-12.80 лв.
52
0
 
3
 
! Отговори
Бизнеспарко до Мм преди 3 години
Дай контакт повече, да хапваме с децата хубав мед, в София на 12лв килото ще го взимаме !
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В началото на капитализма имаше само гаражна търговия с контрабандни стоки и стоки без произход.Най-важният въпрос за стоката през ранният капитализъм на 90-те, беше - менте или оригинал е стоката. Журналистите издаваха списания "Менте-оригинал", за да помагат на хората.Мръсни гаражчета с мръсни продавачи собственици и скъпа менте стока - това беше Ранният капитализъм на 90-те, когато се наливаха основите на Новото капиталистическо общество.После дойдоха западните вериги.
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От Съветския съюз получавахме евтин петрол.От Европейския съюз получаваме евтина храна.Слава на Европейските субсидии за храна, германските магазини и техните китайски стоки.
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сиренето на Запад струва 30 евро и 30 евро субсидия, за да могат гладните европейци да ядат сирене.Глад ще има на Запад без субсидии.
48
0
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Като е така - производителите да отварят техни магазини...
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Еврейски отпадъкНа 10-11 лева можеш да си намериш ИСТИНСКО ОВЧЕ сирене!
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това по принцип е така.А качествената медицина може ли да бъде евтина?С 30 лева (или НУЛА) на месец вноска?М?
45
2
 
3
 
! Отговори
ммм ..! преди 3 години
Отглеждам 150 пчелни семейства от 2015 .... и получавам биологичен мед.На пълна загуба съм.1250 лв за сертифициращата фирма.430 лв анализ на меда.800 лв биологични препарати за борба със заболяванията ...1400 лв осигуровки като земеделски стопанин. През 2020 година имам 825 kg пчелен мед, а 1 kg го продавам на цена 6лв.През 2020/2021 г. зимната смъртност надхвърли 50%, но пролетта е далеч ...Да, и през 2021 год. ще бъда на загуба с биологичното производство и с ... пчелите ...
44
5
 
5
 
! Отговори
ХХХ преди 3 години
По принцип жената която гледа животните с 2-те си дъщери продава овче и козе сирене на 7-8 лв . На мен ми го дава на 6 лв но с поръчка става поне седмица напред защото има местни хора с ресторанти и т.н. го вземат всичкото и рядко ми отделя по 2-3 кг . Домашно краве сирене се купува на 8 лв . То по принцип е по евтино но в моя случай не мога да го взема под 8 лв но и не го харесвам . Не всичко е София ....по селата има стари хора си гранят животните с домати зарзавати и т.н. като им остане .
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Еврейски Ми толкова го продава. Ако на теб ти го продават на +10 може пък ти да си поизлъгания?
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Еврейски "Купуваш за 12 лв истинско сирене чисто ама знаеш ли кога"Що бе!? Един приятел си има малка ферма. Млякото от овцете, което не продаде го носи на мандра, където му го правят на сирене и после го продава за 8лв килограма на едро.
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 49Такива апокрифни истории не ми ги пробутвай. Биото в България е в пъти по-евтино, да не обяснявам за чисти продукти, без никаква био сертификация, които са направо без пари. Но българина обича да реве, че "няма", защото го мързи да се мръдне да намери.
40
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 55 "Кога в България килограм био пилешко е струвало 50-60 лева ми е интересно?"Имаше такова! Даже ако не беше по 70. Преди няколко години се появи, ама не знам сега има ли.
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Субсидирана храна, комунизъм, социализъм - това харесва българинът в Западна Европа.Не харесва капитализмът в Африка, Индия и Латинска Америка.Не харесва либертарианската икономика в Третия свят, която каролевците и иваннейковците хвалят.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 49". А труда? Къде отива разликата от евтиния труд и високите цени на "био" продуктите?"Ако си мислиш, че био продуктите струват колкото на Запад "сон те лаже" както казваше баба ми. Кога в България килограм био пилешко е струвало 50-60 лева ми е интересно?
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАз обаче пак ще ти кажа, че на мен ми излиза около килограм сирене от 4 литра мляко. Може и да има разлики в технолигията, не знам, ама толкова ми се получава.
36
1
 
3
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Качествени храните бяха при соца, а също евтини - съобразени със заплатите.За качеството на храната дето я яде българина днес, говорят некролозите на млади и относително млади хора по улиците.
35
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Субсидиите във ЕС са различни във всяка държава. В България субсидиите се определят всяка година със заповед на министър на земеделието.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПловдивНе са скъпи качествените храни, просто печалбата е преди всичко за бизнеса и затова пазарът е залят с некачествени и пак излишно скъпи за качеството си храни, а на тоя фон малките производители на нормални храни, в които няма вредни съставки, не могат да оцелеят.