Борисов: До 10 години може да има 7-ми реактор на АЕЦ" Козлодуй"

Мисля, че след 7-и, ще отидем и на 8-и реактор, заяви премиерът
Обновена: 20 яну 2021 12:00 | 20 яну 2021 12:00, Веселина Йорданова
251
Борисов: До 10 години може да има 7-ми реактор на АЕЦ" Козлодуй"
Снимка: Правителствена пресслужба

До 10 години България може да има изградена нова ядрена мощност. Правителството одобри днес доклад на министъра на енергетиката за предприетите действия и за резултатите от направеното проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка № 2 в АЕЦ "Козлодуй".

Още по темата
В рамките на заседанието министърът на енергетиката Теменужка Петкова докладва на премиера Борисов и припомни, че на 14 октомври 2020 г. Министерският съвет взе решение, с което беше даден мандат на АЕЦ "Козлодуй" да влезе в преговори с американски компании, които разработват последните достижения в областта на ядрената енергетика. Вчера бе завършен докладът, отразяващ резултатите от свършената работата и предложенията на сформираната работна група.

"В хода на работата на групата са проведени разговори, разменена е кореспонденция, включително с колегите от "Уестингхаус", тъй като три са одобрените технологии по ОВОС. Едната технология е американската за реактори "AP 1000", другите две са руски технологии, които са реакторите за АЕЦ "Белене", уточни Петкова. В доклада на експертите се отбелязва, че се подкрепя реализацията на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с наличното оборудване от проекта за АЕЦ "Белене".

"Това са изключително важни инфраструктурни проекти, които гарантират и националната сигурност, и енергийната сигурност, и диверсификацията. Освен това използват и платеното от държавата и данъкоплатците оборудване за АЕЦ "Белене". Мисля, че след 7-и, ще отидем и на 8-и реактор", заяви министър-председателят Бойко Борисов в хода на заседанието.

Премиерът определи доклада като добра стратегия, в която има записани важни и бързи стъпки за действие по проекта.

"С нашия доклад сме дали възможност да се вземе едно обосновано, аргументирано и информирано решение за бъдещето на нашата енергетика. И този проект не е лесен, но при добра организация можем до десет години да пуснем един нов блок", категоричен бе изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов.

Според гласувания от правителството доклад днес министърът на енергетиката следва да предприеме необходимите действия за пълно използване на капацитета на одобрената със заповед на Агенцията за ядрено регулиране площадка №2 в АЕЦ "Козлодуй" за изграждане на нова ядрена мощност, включващо рационалното използване на доставеното оборудване за АЕЦ "Белене".

Министърът на енергетиката трябва да организира изготвянето на модел за финансово структуриране на проекта за изграждане на нова ядрена мощност и на правен анализ на приложимата национална, европейска и международна правна рамка. Също така министърът ще разреши продължаване на действията по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност чрез използване на нови ядрени технологии за малки модулни реактори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МОЖЕ,МОЖЕ........
175
8
 
6
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Всички държавни служители са от комунистически родове, как няма един които да не е о ткомунистически род
174
5
 
3
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Няма да гласувам тука в България нормални хора в политиката не се допускат когато това се промени и се създаде партия изградена от млади слаби клошари ще се гласува , ако си мислите,че тия които се пробутват от социолози ще ви оправят се лъжете трябва слаби млади клошари
173
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще гласувам за който и да е друг, само и само да се отървем най-после от тоя ***. Писна ми вече толкова години да слушам все за неграмотника от Банкя. Дори и друг да псуваме, поне ще е ново лице. Тоя се нагуши достатъчно.
172
3
 
4
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Докато на власт не дойдат млади слаби обикновени хора без връзки промяна няма да има засега няма партия на безпартийните и няма да гласува много народ за никой
171
3
 
2
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Докато не се направи партията на безпартийните оправия няма да има, 30 годишни трайно безрабосни слаби хора трябва да са на власт а не такива мутри крадци затова и няма да се гласува за никой
170
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя каквото и да обещае - не му вярвам вече. Единствено вярвам че пачките в чекмеджето му се увеличават.
169
4
 
7
 
! Отговори
Писна ми от.... преди 3 години
простотията на т.н. управляващи !То не бяха пекински патици, то не бяха чемеджета, то не бяха ....
168
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време за реформи е! Времето на празните приказки на Борисов изтече. Избори 2021!
167
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
впрочем,знаете ли кое е трагикомичното?..-Нали сте виждали как врабчетата се струпват в/у конската "гушка" на улицата и кълват ли кълват?Е,съществото от село Банкя е ТОЧНО ТАКАВА "гушка",която ПРИВЛИЧА секакъв род МОШЕНИЦИ,КРАДЦИ,ДАЛАВЕРАДЖИИ,НЕКАДЪРНИЦИ и ПРОПАДНАЛИ МОРАЛНО индивиди...Ето защо ТОЙ е В ОСНОВАТА!-Изметете "гушката" от уличното платно и повече нема и да мернете врабчета!..а пък ако харесвате врабчета,просто им подхвърлете още некое и друго зрънце!..И готово..
166
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
м. му!..Тоя дали НАИСТИНА си мисли,че някой обръща внимание на бръщолевенията му?..това е трагично!....За това "Жестокостта ми се сломи" и вече гледам със съжаление това болно същество..КРАЙНО време е да се оттегли в Санаториума за душевно болни и да се моли да му издадат "Жълта книжка",с която да ИЗБЕГНЕ доколкото може ВЪЗМЕЗДИЕТО...защото знаете :-Има такава категория болни-"НЕВМЕНЯЕМИ"...Демек лица,на които не може да се ВМЕНЯВА вина поради болестта им..
165
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
има нема току ни пробутат чернобила фокушима ааа - нали сме върха на технологиите там катастрофата беше много по-голяма ама карай те японците с свикнали още от атомните бомбандировки през втора световнаа устингхаус пробутаха гориво на чехите и украинците че те едвам се увардиха от катастрофи и сега неискат да помиришат американското горивоама като става дума за кюлчета какво го е еня банкянския комунист колко българи ще го отнесат
164
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 10 години хората от други държави (не от връзкарската нация на чалгясалите некадърници) ще живеят на марс и ще има редовни полети няма ли кой да му каже на тоя коя година е и какво правият хората по света?
163
1
 
7
 
! Отговори
Дасего що не го преди 3 години
направи. Шмекер. Бил строил. Едно време което строяха, то беше на всички. Сега си строят за тях с пари от фондове да вземат парите на всички. Голяма разлика.
162
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече съм убеден че ни управлява луд човек.Днеска едно утре друго.
161
3
 
2
 
! Отговори
ВАГИНИР ПУТИ преди 3 години
ЧИСТО НОВИ 38 ГОДИШНИ РУСКИ ТЕНЕКЕТА,ЗА КОИТО ОЩЕ ПРИ ПРАВЕШКИЯТ *** СМЕ ПЛАТИЛИ,НО НЕ ВЗЕЛИ. ЕНЕРГЕТИКАТА 100% РУСКА,ВКЛЮЧИТЕЛНО И ТЕЦОВЕТЕ НА "АМЕРИКАНСКИТЕ" БРАТЯ ОТ РЕЗАНАКО ИМА НЕЩО ДА СЕ ВОДИ НА БЪЛГАРИН,ТО ТОЙ Е ПОДСТАВЕНО ЛИЦЕ НА РУСНАК...
160
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дълга и дълго ,я камилата я камилата
159
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ще бъдат по договора за мариците. Скъп, няма значение ползваш или не, плащаш капацитета....
158
2
 
10
 
! Отговори
мхм преди 3 години
борисов открадна над 200 милиарда, къде говори..
157
8
 
6
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 години
БРАВО Б.Б. !!!! Б.Б. беше 2 мандата кмет на СФ....избиран СЪС 70 % ...и СФ тръгна нагоре ! сега СФ е във първата 10-ка в Е вропа... категория- " ЦЕНА -КАЧЕСТВО на ЖИВОТ " ....наред със ....- МОНТЕ КАРЛО.....ПАРИЖ....АМСТЕРДАМ...ВИЕНА...ПРАГА...ФЛОРЕНЦИЯ ...Будапеща...ВЕНЕЦИЯ.....ЦЮРИХ....Б.Б. беше 3 мандата мин-председател ..избиран със 1 000 000 гласа ...защото хората никога до сега не са живели ПО-ДОБРЕ (от 681-ва година ) .....следва " БОРИСОВ -4 ...БОРИСОВ -5 " ..а бсп опозиция до 3 000 год

Спонсорирани публикации