Борисов: До 10 години може да има 7-ми реактор на АЕЦ" Козлодуй"

Мисля, че след 7-и, ще отидем и на 8-и реактор, заяви премиерът
Обновена: 20 яну 2021 12:00 | 20 яну 2021 12:00, Веселина Йорданова
251
Борисов: До 10 години може да има 7-ми реактор на АЕЦ" Козлодуй"
Снимка: Правителствена пресслужба

До 10 години България може да има изградена нова ядрена мощност. Правителството одобри днес доклад на министъра на енергетиката за предприетите действия и за резултатите от направеното проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка № 2 в АЕЦ "Козлодуй".

Още по темата
В рамките на заседанието министърът на енергетиката Теменужка Петкова докладва на премиера Борисов и припомни, че на 14 октомври 2020 г. Министерският съвет взе решение, с което беше даден мандат на АЕЦ "Козлодуй" да влезе в преговори с американски компании, които разработват последните достижения в областта на ядрената енергетика. Вчера бе завършен докладът, отразяващ резултатите от свършената работата и предложенията на сформираната работна група.

"В хода на работата на групата са проведени разговори, разменена е кореспонденция, включително с колегите от "Уестингхаус", тъй като три са одобрените технологии по ОВОС. Едната технология е американската за реактори "AP 1000", другите две са руски технологии, които са реакторите за АЕЦ "Белене", уточни Петкова. В доклада на експертите се отбелязва, че се подкрепя реализацията на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с наличното оборудване от проекта за АЕЦ "Белене".

"Това са изключително важни инфраструктурни проекти, които гарантират и националната сигурност, и енергийната сигурност, и диверсификацията. Освен това използват и платеното от държавата и данъкоплатците оборудване за АЕЦ "Белене". Мисля, че след 7-и, ще отидем и на 8-и реактор", заяви министър-председателят Бойко Борисов в хода на заседанието.

Премиерът определи доклада като добра стратегия, в която има записани важни и бързи стъпки за действие по проекта.

"С нашия доклад сме дали възможност да се вземе едно обосновано, аргументирано и информирано решение за бъдещето на нашата енергетика. И този проект не е лесен, но при добра организация можем до десет години да пуснем един нов блок", категоричен бе изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов.

Според гласувания от правителството доклад днес министърът на енергетиката следва да предприеме необходимите действия за пълно използване на капацитета на одобрената със заповед на Агенцията за ядрено регулиране площадка №2 в АЕЦ "Козлодуй" за изграждане на нова ядрена мощност, включващо рационалното използване на доставеното оборудване за АЕЦ "Белене".

Министърът на енергетиката трябва да организира изготвянето на модел за финансово структуриране на проекта за изграждане на нова ядрена мощност и на правен анализ на приложимата национална, европейска и международна правна рамка. Също така министърът ще разреши продължаване на действията по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност чрез използване на нови ядрени технологии за малки модулни реактори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
1
 
! Отговори
Бай Баяни преди 3 години
Червеното енергийно проруско лоби скочи. И тук Бойко им дърпа килимчето. Колко жалко са комунистите. Ако ги построим в Козлодуй на готова площадка и електропреносни съоръжения ще спестим много средства. Комунистите се запениха. Пак с обиди и щуротии от празните им глави.
55
1
 
9
 
! Отговори
българин преди 3 години
Ами интересното в цялата работа е че Този същият на " референдума" каза че това било " проект" на БСП! И България нямала нужда от Енерго мощности! И сега Мутрата иска да " строи"?! Аз също съм ЗА! Но тоя друга песен запя сега!!! Лицемер! Пътуваш си на пролет искаш не искаш!
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано и тоя път не стане ,че като гледам качеството на магистралите направо сме умрели.
53
0
 
7
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Вече трябваше да са два..... Така планираха лошите комунисти.. А за тебе гьол на квадрат, нещастно ко *** ле американско
52
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ви е виновен Бойко Борисов. Виновна е мафиотската система, заложена у нас. Той е само фронтмен на бандити и престъпници, които бързо ще намерят нов Бойко, щом като тоя се износи и изпуши. Все пак остават Червените олигарси, руските мекерета с техните слуги Боянския Прилет, Свинечовека, Гелосания, Гоце Параванов Марин Митев, Иво Каменов и вся остальная руская ***...
51
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля, че това е поне 20 -тия реактор. То през 5-6 месеца ни зарадват с подобна новина. То не бяха китайци ,руснаци, американци и много други дето буквално на следващия ден почваха да строят. Така , че това го приемам само като последна лъжа.
50
7
 
1
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Какво ли щеше да бъде ако изпълним безумието на БСП преди 10 години. Когато подновиха строежа на АЕЦ Белене, не ни е нужна нова Атомна!
49
0
 
8
 
! Отговори
Браво БОЙКО! преди 3 години
Напред с Бойко Борисов! След 30 години ще има по един реактор за всяка схлупена къщурка.
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Белене има цена, инвеститор, конкурс, лиценз, площадка.Какво има за Козлодуй?Кой гони инвеститорите? Дайте отговори за Козлодуй. Цена, инвеститор.
47
0
 
7
 
! Отговори
аа преди 3 години
за тези предатели само съд! преди години Костов продаде природните ни богатства и затвори Козлодуй, сега този *** прави същото и пак подарява нашите богатства на тези шибанйци американците! Вън и съд за цялата тази върхушка!
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как преди имаше пари за всичко, а сега все със заеми и чужди инвеститори става. И като погледнем построеното преди и сега....
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е като да дадеш на шим панзе куфарче с ядрени ракети
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А реактора ще се надигне ли като метрото?
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ще ни остави на шиите за изпроводяк. ТЕЦовете трябва да се заменят с възобновяема енергия и да се инсталират батерии. Както правят в развитите страни. Да се говори с ЕС за някакви субсидии.
42
3
 
6
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Едно добро решение. По-добре да изградим 2 реактора в Козлодуй, от колкото да правим нова Атомна за 12 млр.лева във Белене. Голямо крадене на пари ще падне. Съседите минават на зелена енергия все пак
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Три папи са го галили между рогата. Единокнижния е Антихриста в локален мащаб. Българския Антихрист
40
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съдейки по качеството на другите изпълнения на Борисов, това звучи по-скоро като заплаха
39
1
 
9
 
! Отговори
ЛЪЖЕЦ преди 3 години
Луди ли сме че го търпим този башибоззук да се гаври с нас?На 14 август 2020 когато бе притиснат в ъгъла от цяла България какво обеща през сълзи? - че ще се оттегли от политиката.От един месец не е спирал да показва точно обратното на това което обеща на 14 август.Виждате ли колко си спазва обещаното премиера Борисов.На него вяра не може да се има.Когато Ви каже "Добро утро" вие погледнете дали Слънцето не залязва.
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко милиарда от апортната вноска за лиценза и площадката ще загубим?2 милиарда загуби. Нови разходи за лиценз, площадка. Още 2 милиарда за лиценз и площадка.
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе махни се вееее,а бе махни се и дай път на БСП ,че скоро няма да я има България,ако продължаваш да управляваш!