Чорбанов: Колективният имунитет започва да сработва, но сме назад с ваксините

"Трудно е да се каже колко заразен ще е британският щам у нас"
25 яну 2021 14:53, Красимир Ангелов
92
Чорбанов: Колективният имунитет започва да сработва, но сме назад с ваксините
Снимка: БГНЕС

У нас започва да сработва колективният имунитет и има много голям процент на хората, които са се срещали с вируса. Това обяви пред БНР проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН.

Той допълни, че е привърженик на разхлабването на мерките, защото "тяхната ефикасност мога да подложа под изключително силно съмнение". Според него вече у нас има много голям процент на хората, които са се срещали с вируса, което ще доведе до едно малко увеличение след разхлабването на мерките.

Още по темата
По думите на Чорбанов у нас вече почти няма хора, които да не са имали близки или познати, боледували от коронавируса. "Във всяко едно семейство, във всяка една общност от работещи хора има голям процент хора, които са прекарали заболяването", посочи експертът.

По думите му в страните с тежки локдауни, където мерките са изпълнявани по-съвестно, отколкото у нас, в никакъв случай ситуацията не е по-добра. "Напротив, удрят се рекорди! Трябва да кажем, че държавата с най-тежкия локдаун – Израел, също постигна рекорд на заразени хора на човек от население. Така че много може да се спори колко тези мерки в крайна сметка са ефективни", посочи професор Чорбанов.

"Вече започва да сработва колективният имунитет. Над 50% от хората няма и да реагират на вируса, защото имат преимунитет от предишни срещи с коронавируси. Хората се предпазват на обществени места, но в семейна среда това не е така", заяви ученият.

Той призна, че не може да се каже със сигурност какво ще се случи с британския щам на коронавируса. Чорбанов подчерта, че серотипът на вируса от Великобритания е с две основни мутации и че трябва да се знае, че през различните етноси и групи вирусът се движи по различен начин, което се дължи на специфичната среда, която осигурява генофондът на даден етнос.

"Фактът, че един вирус е много по-заразен в една страна, не значи, че ще автоматично, че ще е такъв в друга - може да е повече или по-малко заразен", заяви Чорбанов. Той изрази мнение, че по брой ваксинирани сме доста назад по отношение на много други страни.

По повод ваксината, по която работи екипът в БАН, имунологът обяви, че се очаква разрешение от агенцията, контролираща експеримента с лабораторни животни. Когато това решение се получи, експерименталната работа ще продължи.

Специалистът посочи още, че наистина през тази година не се очаква сериозно разпространение на грип, като такова не е имало и в Южното полукълбо по време на тяхната зима. "Основната версия на специалистите е, че заради строгите противоепидемични мерки грипът не се е разпространил тази зима. Дали е така – не мога да отговоря, но няма връзка между двата вируса", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
12
 
! Отговори
НОЩ преди 3 години
Ще напреднем с ваксините. Ако спазваме настоящите темпове, 2040г ще сме ваксинирали 70%, и ще стигнем колективния имунитет. Тогава може да отворим и ресторантите.
23
6
 
1
 
! Отговори
до ПППП преди 3 години
щом Баце го е изчислил за 4 април, значи Румбата му играе по свирката, гответе се за БОРИСОВ 4
22
5
 
7
 
! Отговори
пппп преди 3 години
Колективен имунитет хаха тоя Чорбанов къртиш мифки! Аз познавам много хора и от всички тях само 6-7 човека преболедуваха нещо подобно на Ковид, а може и да е било грип! Бойко е изчислил за 4-ти Април третата вълна да бъде огромна и много да се откажат да ходят да гласуват!
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А между другото наистина къде е Мангъров?Нали влезе в ковид отделение! Защо не излезе и не ни разкаже какво е там, как точно протича заболяването! Аз лично искам да го чуя. И мнението му за ваксините искам да чуя!Журналистите, защо не потърсите вирусолога за мнение? Преди месеци всеки ден му искахте мнението, защо вече не го искате?
20
1
 
8
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Поредния продажник...Оня ден гледах в събота, едната от трите сутрешни коконни по бттв да обяснява, че видиш ли докато 70% от човечеството не се ваксинираме нямало как да пътуваме.Та колективен или стадов имунитет си е баш фашизъм.Хубавото е, че българите не сме сами в тая лудница, и рано или късно хората в света ще се вдигнат, и тогава ще има "колективен" отпор, шамар и разстрелл за шефовете на света.Ще се лее кръв ако трябва, но NWO няма да го бъде.
19
6
 
1
 
! Отговори
до 19 преди 3 години
Мангъра е на командно дишане
18
1
 
2
 
! Отговори
aa преди 3 години
и тебе съдбата ще те ваксинира , само търпение
17
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колективния имунитет сработва, а? Тогава се извинете на Мангъров, ***. В сравнение с него НОЩ и хабер си няма от това какво е вирус.
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 4 Чоко"Прав е доцента. Много хора се срещнаха с вируса, някои се разболяха леко или тежко, други не разбраха, че са срещали. В момента поне 30-35% от българите са с имунитет и този вирус след 2-3 месеца ще изчезне и ще стане със сезонна проява, като грипа."А трети, като 5 мои близки (4 от тях здрави, млади и на средна възраст) починаха от същия този вирус. :(
15
2
 
4
 
! Отговори
Май Май преди 3 години
Короната лекува грипа. Казват че който се разболее от корона не го хваща грип.....или май беше обратното? Който знае да каже.
14
8
 
8
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Има и друга глупост. Тази година няма обикновен грип поради противоепидемичните мерки. Тогава защо има ковит-19 ? Нали и двата вида се разпространяват по въздушно капков път. Как единия не изчезна а другия не се появи ? Май излиза, че този ПСР отчита всичко за Ковид. Най-големия експеримант срещу човечеството е в действие.
13
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време беше, да излезе някой и да каже очевадното. Браво Чорбанов!!!
12
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почнаха бунтовете и изведнъж колективният имунитет заработи, къ ста тооо номер?
11
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От началото на епидемията, единственият, който се изказва адекватно.
10
3
 
3
 
! Отговори
невирусолог преди 3 години
Коронавирусът е унифициран чрез модифицираве грипен вирус.Виждате ли колко научно изглежда това двърдение...
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази година задължително трябва да се проведе София прайд,за да се създаде колективен имунитет!!
8
10
 
13
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Пълните затваряния и терора срещу населението няма да доведе до нищо. Чисто и просто този вирус трябваше да мине сред населението и ако го бяха пуснали миналата година , сега нямаше и да си спомняме за него. Но определени групи, умишлено насадиха страх и паника сред хората , преследвайки съвсем други цели. Няма какво да се лъжем. При положение, че британския вирус е известен от септември, как стана твърде опасен тъкмо преди Коледа и Нова година.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според световната здравна организация колективен имунитет към вирус се придобива само след масова ваксинация. Това становище дойде миналата година.А преди това се смяташе че имунитет се придобива след преболедуване или ваксинация. Но преболедуването вече отпадна като възможност.
6
0
 
5
 
! Отговори
до 2 ? преди 3 години
ти нали гореше маски и обясняваше, че ваксините били опасни, сега плачкаш да те боцкат ли?
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един от малкото останали разумни хора.