Д-р Брънзалов защити мерките: Отличници сме в Европа!

Решения не се взимат под натиск, смята председателят на БЛС
26 яну 2021 09:19, Красимир Ангелов
89

От 4 февруари започва по-сериозно разхлабване на мерките у нас - големите ученици се връщат присъствено в клас, отварят врати фитнесите, танцовите зали и магазините в големите търговски центрове. В същото време не се предвижда отваряне на ресторантите. Ресторантьорите и представители на детските центрове излизат на протест на 27 януари.

"Разумно е да се разхлабват мерките, когато цифрите показват, че имаме по-малка заболеваемост. Ние сме отличници в Европа, но това не трябва да ни опиянява и да си кажем, че нямаме проблем. Вирусът циркулира, ваксинацията върви по-бавно и мерките ще корелират спрямо показателите", каза председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов в "България сутрин".

Още по темата
Според него здравната ни система вече не била толкова натоварена, а персоналът вече е много добре обучен.

"Също така се тества масово. Това вече не е проблем, но преди месеци беше", добави д-р Брънзалов.

На въпроса дали специалистите се притесняват от разхлабването на мерките, той отговори, че "притесняваме" не е точната дума. "В Европа имат по-големи затруднения. При нас е по-добро положението. Никой не иска да има рестрикции в обществото. Видяхме как се събира една негативна енергия в него. Решения не се взимат под натиск - взимат се премислено. Мисля, че в България няма да стигнем до насилие и тежки протести", каза д-р Брънзалов пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че причината да не се отварят все още ресторантите и баровете е, че там е много трудно да бъдат спазени мерките като дистанция и добро поддържане на необходимата хигиена. Д-р Брънзалов коментира и проблема със забавянето на доставките на ваксини.

"Почти всяка седмица ще има доставки на ваксини. Ваксини да стоят по складовете няма. Всичко което се получи, се разпределя по съответните региони и ваксината се доставя на всички, които желаят. Проблемът е в доставките. Ние сме заявили едни количества, но се доставят други“, смята той.

Според  него е важен момент, че трябва да се отдели половината доза. Ако са получени 10 000 – трябва да се поставят 5000. По думите му голяма част от страните от ЕС имунизират много, а след това нямат за втора доза.

"Да, в Европа като процент са ваксинирали по-голямо количество, но ние нямаме проблем с втората ваксинация. Някои райони в България много по-бързо осъществиха първата фаза на ваксинация. Всичко зависи от доставките на ваксините. Ако има регулярни доставки, няма да има желаещи, които искат да се ваксинират и не могат“, каза експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние сме с най-леките мерки и при нас заразените падат. В западна Европа са с най-строгите мерки и там заразените се увеличават. А сега ми обяснете как така мерките работят
16
4
 
16
 
! Отговори
Дръндер преди 3 години
Докторе оди се прегледай!
15
6
 
12
 
! Отговори
Супер отличници сме преди 3 години
Мрем супер. Супер благодаря за което на родните ни управляващи и търговските дружества, наречени болници.
14
5
 
9
 
! Отговори
Барбезкръчмар преди 3 години
Освен като председател на УС на БЛС, каква специалност има въпросният д-р бръмзалов и на какво основание дава експертни оценки в области като епидемиология, вирусология или организация и мениджмънт на ресторанти, барове и спални вагони.
13
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, вярно отлични и сме в Европа ама по Какво? Гърция почна две три седмици по рано с короната от нас и ние като много добри ги задминахме. Задминахме ги по брой заразени и по брой починали и това при положение че ни сме направили много по малко тестове от тях. Толкова сме добри.
12
4
 
17
 
! Отговори
deo преди 3 години
Значи ясно колко е доктор този, това е естествения ход на всеки вирус. Най-смешното е когато обявяват колко са ИЗЛЕКУВАЛИ...
11
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дани да ви затворят всички след изборите, национални предатели които искат да разбият икономиката
10
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и предния път беше така но бързо наваксахме , много бързо ги забравяте тези неща
9
4
 
19
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Да бе, да, отличници сме ... по ниски заплати ...
8
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ 4ти мандат, позитанската истерия продължава.
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тези хеалби !!! Да вярно България и Гърция са светло жълти, една гръцка област е зелена. Не се знае за колко дълго.
6
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките не работят.Спомням си отначалото имаше кампания да си седим вкъщи за да победим вируса и не успяхме да го победим макар че не се виждаха почти хора по улиците.Сега положението е такова че може магазинът ти да е пълна *** и непочистван от 100 дни ама щом имаш дезинфенктант то спазваш мерките и няма кой да се зарази.
5
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отличници в какво?Най-късно масово тестване и все още платено (леле ако беше безплатно, колко народ щеше да излезе положителен...)Най-малко доставени и направени ваксини.Най-много покрили се лекари.Най-леко контролирани мерки.Има още много най, ама нещо все не са от най-положителните.
4
3
 
10
 
! Отговори
м,да преди 3 години
Отличник е българският ген!
3
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По какво си отличник бе плешив ,че ни уморихте майките и бащите по на 60 години ли !? Първи по смърност причинен от ковид и не само , срам ,страх от бог нямате ли бе ?
2
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Номер 1 сме по рестрикции и затворени бизнеси. Това е Ок.Но сме последни в обещетяването на тези бизнеси. Само затваряме....но мутрите пари не дават на хората, че нямат работа.
1
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямам идея кой Бог пази тоя пропаднал народ....