Само 20% от българите са срещали COVID-19, далеч сме от стадния имунитет

Рискови били учениците, защото не спазвали мерките
213
Само 20% от българите са срещали COVID-19, далеч сме от стадния имунитет
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Никак не доближаваме стадния имунитет и той ще се постигне трудно по естествен път", коментира пред БНТ  проф. Николай Витанов от БАН, математик на Националния оперативен щаб.

Той допълни, че около 20% от българите са се срещнали с вируса.

Още по темата

"А това е доста далече от 70%. Когато броят на случаите стане 800-900 0000 хиляди, тогава вече може да кажем, че се доближаваме до стадния или груповия имунитет", обясни математикът.

Проф. Витанов каза още, че в момента има плавно повишение на случаите.

"Има критично число на брой нови случай на ден регистрирани, което не бива да се прехвърля - в момента е 1500 на ден", каза още той .

"Сега сме на около 500-600 случая. Следващият сценарий, който би могъл да се реализира, е да станат към 1000 случая на ден. Към края на месеца, ориентировъчното число, което трябва да гледаме, е 250 000 регистрирани случая. Ако сме под това, или около това число, значи сме се справили много добре", каза още математикът.

Според него проблемни са учениците от 8-ми до 12-клас.

"Те не спазват мерки, не слушат какво им се говори. Те много внимателно трябва да бъдат пускани в училище", предупреди той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 177АнонименСпрели са ...на баба ти фърчилотоИ как се спира вирус бе другарю комунис? И за колко време? Иначе да, можеше да спре като се изолира определена област в Китай докато изчезне по естесвен път.. Но как се спира в цял Свят? С атомни бомби ли?
168
2
 
9
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
E как да се достигне естествено стаден имунитет като ваксин-мафията наточно го спираше, с локдауни, дистанции и и затваряне на бизнеси, за да се доберат до заветните ваксини.Иначе стаден имунитет при вируси се създава за около два месеца. За толкова кратък период можеха лесно да предпазят уязвимата част от населението и да сме забравили за този вирус до сега. А сега изтрепаха хиляди с безкрайната агония Но идеята е задължително да набоцкат всички с вълшебния си джус - безплатно и доброволно
167
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Решението е просто - спиране на вируса, както направиха в редица държави, например Австралия, Виетнам, Китай, ....Проблемът е, че за това трябват кадърни управляващи, а не мутри и Калинки.
166
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един друг път да 20%. Едва ли са повече от 3,5%. Около мен заразилите се с много малко, примерно 1 на 30 човека.
165
4
 
5
 
! Отговори
обикновен преди 3 години
Ми хората като носят маски и си стоят вкъщи, къде да го срещнат тоя вирус?Като слушат - не е добре, че няма стаден имунитет, като не слушат - зле, че ще има много болни, ама нали болните ще придобият имунитет и по-бързо ще стигнем стадния? Та кое най-накрая?
164
4
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
А на бас че тия 4 "минусчета,".Сами кликнати от малки дечица бродещи из нета! И не знаещи ,за какво точно им говоря! Ей дечица.И сто минуса да ми кликнете,все тая! Вие дечица Не сте в час! Там е проблема уви!-:(((
163
8
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
Е Браво!-:)Най после някой да каже истината в прав текст! А иначе ВЛАСТТА облъчва всичко живо в БГ "уведомявайки" го за деня,колко са "заразени"!-:) По едно време станахме 1 ви по брой заразени?Забравихте ли? Политика на др Борисов и партията му майка ГЕРБ! Всички влезли средства от ЕС поради СВРЪХ "ЗАРАЗВЕНИ " българи.Се пренасочиха в друга посока.То това беше и идеята на ГЕРБ !Много "заразени",много средства от ЕС за България нали? И др Борисов вадеше "милионите" Е Средства и раздаваше пиарно!
162
6
 
14
 
! Отговори
сина преди 3 години
Не сме далеч от стадното мислене.....Сега чакаме трета, пета, осма вълна, Мозамбикския, Британския, Япоснкия, Занзибарския и Марсианския щам. Да се носят маски в домовете, най-важно е по време на сън и къпане. Да се носят по 4 до 7 маски една върху друга.
161
2
 
12
 
! Отговори
irkd преди 3 години
витанов, витанов, кога почна да разбираш от вируси, както испанския си е отишъл за 2-2,5 години след появата му, така и този ще си ходи по един или друг начин. Вероятно с доста преболедували и доста смъртни случаи, но няма начин - това е живота. А ти си смятай там, квото искаш си смятай, на края сметките ти ще са фалшиви, както и до сега. Мангъров е прав - вируса ще обиколи света - стана, няма да го спрете с локдауни - стана, вируса ще си ходи сам въпреки НОЩ - и това ще стане, 2022 г.
160
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предричаха ни неизбежен бум в средата на януари заради Коледа и Нова Година. Нещо да кажат? Дори в Англия има спад на заболелите, въпреки новия модел вирус
159
0
 
13
 
! Отговори
ГРЕШКА преди 3 години
Как г-н Витанов установи, че само 20% от българите са се срещали с с вируса на Ковид? Има само един начин и това е изследване на представителна извадка от населението? Поне науката статистика така казва..А всички резултати от изчисления, ьазирани на неверни входящи данни, също са грешни!
158
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дО 150: ТИ ОЩЕ ЛИ ВРВАШ НА ТАЗИ СТЪКМИСТИКА,КОЯТО ТИ СЕ ПОДНАСЯ ОТ УПРАВЛЯВАЩТА ПАСССМИНА,НАГЛАСЕНА В НЕЙНА УГОДА?Я кажи,къде изчезнаха всички други болести при появата на измишльотината ГОВИД-19 - лабораторна модификация на грипен вирус!!!Къде изчезнаха бе?Цялата СЗО-политбанда измисли тъпотията,че всички други болести,били съпътстващи на короната!Егати измишльотината - за милиони години Природта не е създала такъв универсален вирус,ПРОСТО,ЗАЩОТО ПРОТИВОРЕЧИ НА ПРИРОНИЯТ ЗАКОН ЗА РАЗНООБР
157
3
 
14
 
! Отговори
143 преди 3 години
Масово боледувахме с около 2 седмици силна отпадналост без да си правим тестове. Пихме аспирин, витамини и чай.В коя статистика сме?
156
6
 
3
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 3 години
"Само 20% от българите са срещали COVID-19"И то не са и 20%, а много по-малко. Завишаването е р-т от инструкциите аот американското посолство, медийната истерия и умишлено заложените хлабави тестове, отчитащи много по-широкоспектърна вирусна картина, представяйки я за "корона вирус". С което не казвам, че няма такъв вирус - има, но се помпи истерия, защото това е бъдещето - живот в затворени зони и дигитален комунизъм...
155
4
 
33
 
! Отговори
ГЕРОНТОКРАЦИЯ преди 3 години
ВЛАСТТА НА СТАРИТЕ ( ГЕРОНТИ ) с по един крак вече са стъпили в гроба ДИКТУВАТ И СЪСИПВАТ ЖИВОТА И БЪДЕЩЕТО на МЛАДИТЕ. НЕ МОЖЕ ДА ДОКАРВАМЕ ДО ПЪЛЕН СРИВ СВЕТА, заради стари болни и обречени от природата хора да си отидат и да дадат път на младите.
154
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През март,или април 2020 г,същия този *** предрече трупове по улиците и линейки и камиони за труповете.Цяло лято стадионите бяха пълни бе никакви предпазни мерки,също и с месеци протестиращите РЕЗУЛТАТ,НИКАКВИ ТРУПОВЕ.Прогнозата на Годжи се провали с гръм и трясък и той се скри!Сега се появи и преди седмица обяви всички маски за *** и че трябвало нови!Пита се в задачата,как при повсеместно ползване на тези ***,пак нямаше трупове по улиците?!ВИЕ ВЯРВАТЕ ЛИ МУ НА "ПРОГНОЗИТЕ"?!
153
4
 
36
 
! Отговори
ПРОМИТИ МОЗЪЦИ преди 3 години
УЖАС навсякъде има объркани излъгани и наплашени хора от списъците на умрелите на които се приписва като причина Ковид. Всички други болести изведнъж изчезнаха и основна причина за смърт е Ковид. Колко човек трябва да е *** и пррост за да вярва в плоски лъжи и подправени списъци ???
152
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това,което доц.Мангъров искаше,стана от лятото,потчи никакви мерки и болниците се напълниха за няколко месеца и умираха по 150 човека дневно,та дори близо 200 човека дневно,въведоха се наново мерките и процентът заразени от 45% от пробите стана 5% от пробите,в болници два пъти по-малко хора и починали под 50 души. Така беше и при първите мерки.
151
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очевадно е ,че мерките работят и намаляват заразените и смъртността, както при първата вълна,така и при втората,каквато доц.Мангъров твърдеше,че няма да има.
150
1
 
11
 
! Отговори
Eva преди 3 години
Пълен булшит. Българите не са стадо овци. На запад им промиват акъла със пари. В България няма такива промити мозъци просто защото никой в България не плаща да си стоиш и да си бъркаш по дупките.