Ден на почит към жертвите на комунистическия режим

Началото на тази традиция е поставено преди 10 години
1 фев 2021 07:58, Ния Христова
64
Ден на почит към жертвите на комунистическия режим
Снимка: БГНЕС
На 1 февруари отбелязваме Деня за почит към жертвите на комунстическия режим. Началото на тази традиция е поставено преди 10 години.
 
На тази дата през 1945 г. първи състав на Народния съд обявява смъртните присъди на тримата регенти на малолетния цар, 67 депутати, 22-ма министри начело с министър-председателите акад. Богдан Филов, Иван Багрянов и Добри Божилов, 47 генерали и висши офицери и 8 царски съветници. Спасява се от смърт само последният премиер Константин Муравиев с присъда от 15 години затвор. Смъртните присъди са изпълнени в нощта на 1 срещу 2 февруари.
 
По инициатива на президентите Желю Желев и Петър Стоянов от 2011 г. 1 февруари се отбелязва официално като Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.
 
В столицата днес граждани и политически формации ще поднесат цветя пред Мемориала в тяхна памет в парка пред Националния дворец на културата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
12
 
7
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Това заглавие трябва да е най-отгоре и да стои там пони 2-3 дена,хоратада му се поналюбуват и излеят мъката си. А вие какво??? след малко ще го скриете, ии хоп отбихме номера. А комунизма който преживяхме беше това което става днеска в Русия. Добре че Бойко не се подаде на Путиновите похвати,иначе доста палки щяха да са строшени по нечии глави. А комунистите щяха да отчетат: Язък за палките.
29
7
 
15
 
! Отговори
на Цецка дядо и преди 3 години
Аз също съм един репресиран човек.Репресията бе жестока.Исках министър на др Живков да бъда,но не ми дадоха,бил съм ***.Жестока репресия,оставиха ме само партиен секретар.А аз съ умен и красив,и унучката ми и тя така расте...но,първо мислихме че е унук,стана на три и тогава разнрахне че е момиче.Много репресия,казвам ви жестоко бе.Свдмица имах запек.
28
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички жертви заслужават почит. Защо се отдава на едни , а на други не?Кога ще отдадем почит на жертвите на демократическия режим? Те са неизмеримо повече. Вижте колко българи останаха.Между другото, във Франция отдават ли почит към жертвите на Френската буржоазна революция? Там размахът е бил мноооого голям.
27
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ден на почит към жертвите на дивия извратен капитализъм,кога?
26
2
 
5
 
! Отговори
Ужасът преди 3 години
Сиреч, бившата партия на Бойко, на която служеше вярно с години.
25
9
 
11
 
! Отговори
На Бойко дядо му преди 3 години
Пиша ти от село бабо Цуцулано.Тук заминаха за фронта,аз пък се скатах.Цял ден обикалям жените на фронтоваците и ги изнудвам за секс.Аз съм умен ,красив,имам служебен автомобил с който пренасям краденото.Абе,добре я карам .Дано само ония *** на фронта да не разберат че ще ме утепат.Ако нещо ми се случи,пишете *** жертва на режима.Да има с кво да се гордее унук ми,че като го гледам какъв *** расте и набива тая мас,май няма друга гордост да има.Твой,дядо на Бойко.пс.Поздрави на Цачева дядо и.
24
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунизма е строй на некадърници и мижитурки!Чакайки Партията да им даде едно парче хляб!
23
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога повече фашизъм и комунизъм!!!!Поне това запомнете!
22
30
 
16
 
! Отговори
Азимов преди 3 години
Какви жертви, какви пет лева!? По време на този режим беше построена България. И хората бяха далеч по-задоволени, образовани и културни от сега.
21
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 14В тиквените сънища деда му е убит от комунисти и със сигурност днес ще се изкаже без никой да го пита
20
8
 
6
 
! Отговори
До Чичо преди 3 години
Ще ходиш да поднасяш цветя на чичото на Симеон Кобурготски,незаконният син на Цар Фердинанд - Тодор Живков.
19
7
 
9
 
! Отговори
найс,а! преди 3 години
75 години "комунизъм"
18
8
 
12
 
! Отговори
до 14 преди 3 години
Недей на приравняваш комунистическата диктатура с демокрацията в БГ до 1944г. все едно приравняваш златен българдски лев,наравно с френския франк с комунистическата ни валута или с повече от 11000 процента инфлация от 1989г. до 2020г., с откраднатия пенсионен фонд, всъщност тиквата също открадна пенсионния фонд. т.е. тиквата не е по различен от комунистите , той е долното племе, ченгеджийско крило на мършоядите.
17
15
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
а жертвите на ам вирус тях кога ще ги почетем кои ще носи отговорностами жертвите преди 9 септ 1944 не може да се деиства едностранчиво
16
11
 
24
 
! Отговори
77 преди 3 години
Злобата червена не се лекува , няма и ваксина открита !!
15
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кажете защо са жертви !!!! Кажете защо бяха избивани като пилци и затваряни в лагери ??!!! Кажете на тези,които пишат глупости тук , че е сега е комунизъм и диктатура.Да се усетят ,че ако бяха прави и се направи паралел с онова време,всички те щяха да бъдат издирени по ip адрес и тикнати в затвор !
14
4
 
16
 
! Отговори
! преди 3 години
Политическите "чистки" никога не водят до нищо добро. И преди и след 9-ти е имало такива. И преди и след 9-ти е имало невинни жертви.Чувал съм истории: преди 9-ти, някой мрази комшията, отива в полицията и казва че е комунист - палят му къщата, гаврят се със семейството му. След 9-ти: същия сценарии но жертвата се обявява че е "фашист", последствията са Белене или разстрел... Резултатът днес: разединено, лесно за манипулации отвън общество. Та така.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗозоНе знаех. Откъде мога да прочета повече информация. Много ми е важно. Искам да затворя устата на някои негови поддръжници водещи се антикомунисти
12
5
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
Путин сънува Сталин, който му дава съвети как да направи реформата по- успешна:- Избий конкуренцията и боядисай Кремъл в синьо!- Защо в синьо?- Разбрано момче си, знаех си, че ще искаш да обсъдим само втората част...
11
7
 
4
 
! Отговори
Мальчик-гей преди 3 години
Аз пък най-се вдъхновявам от утрешния празник - от сега съм почнал да си приготвям Входа. Ще има много цветя, любоф и много влизане и излизане на дълъг и дебел...