Храм на музиката: Ще има ли нова национална концертна зала?

Инициативата за изграждането й беше обявена в Президентството
13
Храм на музиката: Ще има ли нова национална концертна зала?
Снимка: БГНЕС

Инициатива за изграждането на нова национална концертна зала беше обявена на среща на президента Румен Радев с ръководителите на организациите-учредители и Обществения съвет.

Президентът посочи, че не става въпрос просто за зала, която ще бъде ново духовно и културно средище, а залогът е много по-голям - става въпрос за българската култура и духовност не само като носители на нашите традиции, ценности и идентичност, но и като един от най-важните спояващи елементи за обществото за това да имаме национална гордост и самочувствие.

Става въпрос и за бъдещето ни като нация в един динамичен и глобален свят, за духовното развитие на следващото поколение българи, посочи президентът, цитиран от БТА.

Продължаваме да удивляваме света със силата на нашите творци, които гастролират и работят на най-престижните световни сцени, те заслужават да имат най-сетне нова, красива и функционална зала в България, в която да могат не само пълноценно да репетират и да радват българската публика, но да имат своя музикален и културен храм, който по красота и функционалност да бъде на висотата на техния талант, заяви президентът Радев.

По думите му проектът за новата зала не е нещо, което ще измести зала "България", това е следващо ниво, което да разшири обхвата и влиянието на българската култура. Той очаква разбирането и подкрепата на отговорните институции и на Столична община, така че проектът да намери по-бързо своето решение, да се избере и даде най-добрата възможна локация, да има бързо развитие и качествено изграждане.

Сред учредителите на инициативата са Съюзът на българските музикални и танцови дейци, Софийската филхармония и фондация "Богария". В Обществения съвет към инициативата са проф. Елена Кутева, директор на ансамбъл "Филип Кутев", генералният директор на БТА Кирил Вълчев, проф. Сава Димитров, ректор на Националната музикална академия, проф. Ростислав Йовчев - педагог и заместник-председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Даниел Спасов - музикант, фолклорист и водещ в БНТ.

Председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци Станислав Почекански посочи, че проектът за нова концертна зала в София предвижда музикален комплекс от голяма акустична зала, няколко по-малки акустични зали, репетиционни и спомагателни помещения и музей на българската музикална култура, както и учебен комплекс по музикално изкуство.

Задължително е новата зала да бъде храм на музиката, да впечатлява със своята архитектура и акустика, да бъде в централно и комуникативно място в София, за да може всички ценители на музиката и творците да се чувстват в своя дом, каза Почекански. Той изтъкна, че инициативата цели пълна прозрачност на всички етапи на реализирането, широка обществена подкрепа и отразяване на компетентното мнение на всички професионалисти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
До Клеко Алеко II преди 3 години
...многократно сме разговаряли - приятел на семейството. Пиша и изглежда, че се хваля. Не, там човек може да се социализира някак си.По-интересното е, че съм слушал изпълнители от висока, световна класа - Святослав Рихтер, Андре Навара, Руджиеро Ричи, Леонид Коган, Ицхак Пърлман, Виктор Третьяков и др. Ти, плебейче, не си и чувал за тях, никога не си изпитвал моите усещания! Специалността ти е да мразиш, обиждаш, досаждаш!
12
0
 
0
 
! Отговори
До Клеко Алеко преди 3 години
Клеко Алеко, пак изтропа от твоите уникални простотийки, на нещо по-умно не си способен. Той "Румбата" да не е Боко, че да извади пари (от моите, без да ме пита!) и да се прави на строител! Човекът има идея и за разлика от мен, може да я огласи.Да те питам: бил ли си на концерт класическа музика в зала "България". Щото аз ходя от петгодишен там. Срещал съм премиери и посланици, здрависвал съм се с тях. Китайският посланик се здрависа само с мен. С г-жа Боулън само се поздравихме, с г-н Попов
11
1
 
4
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Има нужда от зала за концерти със среден капацитет и читава акустика - за съжаление при ремонтите на Универсиада и Асикс Арена за милиони не се намериха около 30 000 лв за акустика.
10
3
 
5
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Абе той Румбата като е поел такава инциатива с какви пари ще я строи тази "Нова концертна зала", на Черепа ли се надява да му ги отписне или на ген.Решетников, щото нищоправците и празнодумците могат да стоят такива зали само на думи ... Може и Импексова да финансира начинането в предстоящият си мандат ако то е залегнало във Визията и, но по-вероятно е и мандатът и, и строежът на Храмът да почакат "Бъдещето на светлия Комунизъм" ... !!!
9
3
 
2
 
! Отговори
Предлагам преди 3 години
За почетни участници - Кондьо, Ивана, Сузанита, Азис, Дриско, и някои други доказани звезди на сериозната музика !
8
2
 
2
 
! Отговори
Фигура на конци преди 3 години
Фигуранта само набива скандали и клинове между хората.Храм на музиката.... След една седмица музикантите ще питат ГЕРБ къде им е храма .Ах колко жалко е да си червен.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев си прави пи ар, нито може да строи, нито нищо, президентството няма такава функция, невнятен е напълно
6
2
 
4
 
! Отговори
Божидар Петков преди 3 години
До аз Гешев ще е последният, който ще му запази каквото и да е било.
5
6
 
10
 
! Отговори
аз преди 3 години
КВА ЗАЛА БЪЛНУВА ТОЯ НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ И РУСКИ ШПИОНИН... ГЕШЕВ МУ Е ЗАПАЗИЛ КИЛИЯ В СОФИЙСКИЯ ЦЕНТРАЛЕН ЗАТВОР И МАЛКО МУ ОСТАВА.
4
3
 
11
 
! Отговори
КОЛЕВ преди 3 години
Муню и от залата се кани да краде милиони, както и от джиповете, за които Европа го разследва и обвинява. Всичко, което тръгва от Радев или е свързано с него ми "съветниците му" води до престъпления и корупциял.
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Простотииии...Има" Арена Армеец" за целта-най-грозната зала в София. Па да свирят и рипат,колкото им душа воли....
2
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да я строят гроб ще откраднат половината и ще използват най-евтините и некачествени материали.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там където беше Син Сити е идеалното централно място!