Честваме 149 г. от рождението на Гоце Делчев

"Що можем да правим, когато вси сме българи и всички страдаме от една обща болест"
4 фев 2021 11:28, Елка Василева
27
Честваме 149 г. от рождението на Гоце Делчев
Снимка: архив, БГНЕС

На 4 февруари се навършват 149 години от рождението на Гоце Делчев (1872-1903 г.). Един от най-значимите български революционери на ХХ век. Водач и идеолог на вътрешните македоно-одрински организации и борец за независимост.

Георги Николов Делчев е роден на 23 януари (4 февруари – нов стил) 1872 г. в Кукуш, който по това време се намира в пределите на Османската империя. Завършва прогимназия в родния си град, след което продължава образованието си в Солунската българска мъжка гимназия.

През 1891 г. постъпва във Военното училище в София, но заради участието му в социалистически кръжок е изключен и от 1894 г. е учител в Щип, където работи и Дамян Груев, един от основателите на организацията Български македоно-одрински революционни комитети, преименувана по-късно на Вътрешна македоно-одринска революционна организация.

Гоце Делчев е привлечен в организацията от Даме Груев и се превръща в неин фактически ръководител. Основната идея на ВМОРО, е че освобождението на Македония и Одринско е възможно чрез общо въоръжено въстание. Като своя първоначална цел организацията си поставя автономията на Македония и Одринско в рамките на Османската империя, припомня БНР.

През 1895 г. Гоце Делчев напуска учителството и се отдава изцяло на революционна дейност. През 1896 участва в работата на Солунския конгрес на ВМОРО и заедно с Гьорче Петров изработва програмата и устава на организацията, който предвижда изграждането ѝ на демократични основи.

През 1899 г. по инициатива на Гоце Делчев се пристъпва към изграждането на четническия институт на ВМОРО. Като главен ревизор на четите Гоце Делчев предприема няколко обиколки из Македония и Одринска Тракия. През 1902 г. заедно с Гьорче Петров участва в изработването новата програма и устава на организацията. Тя вече си поставя за цел привличането и сплотяването „на всички недоволни елементи в Македония и Одринско, без разлика на народност" и за извоюване на пълна политическа автономия. Въпреки постигнатите успехи в организационното ѝ изграждане Гоце Делчев все още не е убеден, че тя е готова да пристъпи към въоръжено въстание, поради което се противопоставя на взетото в негово отсъствие решение от Солунския конгрес от 1903 г. за вдигане на въстание в Македония и Одринско през пролетта на същата година. Заедно с Даме Груев и други революционни дейци успяват да отложат обявяването на въстанието за лятото на 1903 г.

През март 1903 г. четата на Гоце Делчев взривява моста на река Ангиста – на железопътната линия Солун – Одрин. В началото на май, на път за среща с водителите на Серски революционен окръг, четата му попадна в обкръжение в село Баница, Серско, и след еднодневно сражение с превъзхождащата ги потеря Гоце Делчев пада убит. Гибелта му се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.

Гоце Делчев създава цялостна идеология за освобождаването на югозападните части на българската общност. Като истински апостол, Гоце обикаля Прилепска, Одринска и Родопска област – тогава в пределите на Османската империя, за да обяснява защо останалите под властта на империята трябва да се борят за независимост.

Нерядко е бил разочарован от различията и настроенията на своите съратници. От това време е останало едно негово писмо до Никола Малешевски: "Отцепленията и разцепленията никак да не ни плашат. Действително жалко е, но що можем да правим, когато вси сме българи и всички страдаме от една обща болест! Ако тая болест не съществуваше в нашите прадеди, от които е наследство и в нас, немаше да попаднат под грозния скиптър на турските султани."

И още: "Другари, не виждате ли, че сега вече не сме роби на разпадащата се турска държава, а сме роби на европейските Велики сили, пред които Турция подписа своята пълна капитулация в Берлин. Затова трябва да се борим за автономията на Македония и Одринско, за да ги запазим в тяхната цялост, като един етап за бъдещето им присъединяване към общото Българско отечество."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
6
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
бюрмаджистанци и севержданци има много документи и спомени от участници в тези събития които са познавали Гоце Делчев и всички пишат Българин!!!!Неговия баща пише писмо до царя за държавна пенсия защото е изгубил синовете си за България !!!! На Гоце сестрата живя в София и нейния син / дедо Милан / беже жив до преди 10 години всички Българи !!! В османските архиви пише кой народ е вдигнал въстание срещу тях - Българите !!! титованци марш от тука келели кюпеци негодни ......
20
3
 
9
 
! Отговори
Влади преди 3 години
Отлична статия!Да можеше да я прочетат и да я разберат около Вардара.А дано , ама...
19
3
 
13
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Анонимен 20 - като ти гледам "македонските" драсканици с латински букви, добре сте се "противопоставили" на сръбската пропаганда. Титолюбци смотани!
18
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анониментакива са и автентичните документи за дейността и целите на организациите на македонците и в други градове-варна,пловдив,бургас,русе,плевен,враца и т.н.,където ясно пише какви са били целите на тези организации-освобождение от турско владичество и независима македония на македонците...българия никъде и под никаква форма не фигурира.
17
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кънчо МисирковДелчев се смята за българин и се бори за независимост и освобождение от Турция чрез въстание. Заедно с Георги Димитров са от ранга на Левски. Георги Димитров спасява България след 1944 г. от Гърция и Югославия, можеше да върне с хитрост и Макеодния и Пирот в България без да жертваме повече войници срещу Тито , но е много болен и умира. Тито се скарва със Сталин и отива към НАТО.
16
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ето ви доказтелства на автентични документи за какво се е борила македонската имиграция в софия...нещо,което българия няма как да скрие.
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ...а ти преди да говориш за ***,вземи и прочети автентични документи за истинските убийци и предатели на гоце делчев...ще ти помогна-не са нито гърците,нито турците,а българо-сърбите!
14
4
 
20
 
! Отговори
... преди 3 години
Форумът замириса на сърбо-смакедонски ***...Още не схващат, че никой нито ги иска тях нито териториите им в България. Това не значи, че ще продължаваме да търпим налагането на изфабрикуванта от комунделите им история и т.нар. език...
13
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"национален"празник само за вмро на красимир каракачанов,но не и за държавният връх...разликата между българия и македония е,че в българия гоце делчев се отбелязва от партия с подкрепа по-малко от 2 %,а в македония от политическият елит на държавно ниво.в този смисъл за българия не е важно тя да отбелязва гоце делчев,а македония да не го отбелязва.
12
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анониментака както на теб македонският език ти звучи комично,така на македонците българският им звучи комично...толкова е просто.още повече,че за наличие на македонски език се говори и пише много преди началото на 20 век и то в егейска македония като този език е признат от атина за македонски...
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
интересно какво казва по тази тема сръбско-македонската история?
10
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
6 Българинът Гоцев Делчев, който приживе винаги се е изяснявал като българин, се е борил за освобождението на българите в Македония. Никой днес не говори за никакво присъединяване, не ни трябват полуграмотни сърбомани, продали се на руски и сръбски диктатори. Край Вардар са останали хора с осакатени мислене, говорещи на български диалект, който звучи комично. Античките скоро ще бъдат претопени от албанския етнос. България трябва да се погрижи, за останалите там, с българско самосъзнание хора.
9
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Годишнината от рождението на Гоцев Делчев, е един от най-българските празници.
8
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕОРГИ НИКОЛОВ ДЕЛЧЕВ БЪЛГАРИНЪТ ОТ ЕГЕЙСКА МАКЕДОНИЯ,УЧИТЕЛ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК В ЩИП СЕГА СЪРБОМАНСКА МАКЕДОНИЯ,СПОРЕД БАЩА МУ БЪЛГАРИН ПО РОД,БЪЛГАРСКИ ГЕРОЙ,БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕР,ОБИКАЛЯЛ ОДРИНСКО ДА ПОДГОТВЯ ВЪСТАНИЕ А НЕ СЪРБОМАНИЯ СЕГАШНА,С ЛИЧЕН БИОГРАФ И НАЙ-ДОВЕРЕН ПРИЯТЕЛ ПЕЙО КРАЧОЛОВ ЯВОРОВ,ТРАКИЙСКИ БЪЛГАРИН ОТ ЧИРПАН!!БОГ ДА ГО ПРОСТИ!Трябва да искаме да ВЪРНАТ КОСТИТЕ МУ СЪРБОМАНСКИТЕ ПС..ТА които се подиграват с паметта му и на неговите родители и братя,и сестри!ТОЙ СИ Е НАШ,НЕ СРЪСКИ.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да оставиме невежите да си останат невежи.
6
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дори и днес единствените хора в българия,които ще се сетят за гоце делчев са македонците и под пирина и във варна,пловдив,бургас...
5
56
 
14
 
! Отговори
Кънчо Мисирков преди 3 години
Борил се е за Независима Македониа и за никакво бъдещо присъединяване към кое да е общо Българско отечество. Това дописване си е чиста българска измищлйотина.
4
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гоце Делчев създава цялостна идеология за освобождаването на югозападните части на българската общност.------ Глупости. Последното, което може да се каже за Гоце, е че е бил български националист. Македония е страна със смесено население, там винаги се е говорело за швейцарски модел и републиканско управление.
3
37
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
една думичка от това,което е написано не е вярно...македонските революционери не са се борили за присъединяване на македония към българия,тъй като тогава българия не съществува като признат държавен субект на картата на европа...да си припомним,че българия се обявява за независима от турския султан 1908 г.,пет години след смъртта на гоце делчев.единственото нещо,което са осъзнали е,че македония ще бъде разделена и така и се случва след букурещ 1913.
2
36
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зарад тоя комунист Гоце се изпокараха два народа.Да не беше се раждал.