Майката на Скатов: Не сме очаквали такова нещо!

Той внимаваше много, посочи Мария Стоянова
61

Целеустремен и мотивиран в преследването на всяка своя цел - така близките описват Атанас Скатов. Любовната му история с алпинизма започва случайно преди едва 9 години. Дотогава той никога не е спортувал, а в планината ходел само на разходки, при това рядко.

Това обаче се променя, след като открива именно в нея своята мисия. Въпреки че няма професионален опит във височинния алпинизъм, несломимият му дух го отвежда на най-високите върхове в света.

Още по темата
За по-малко от седем години успява да изкачи 10 осемхилядници. А два пъти е поглеждал планетата от Еверест.

"Смяташе, че човек не трябва да се отказва. Никога не сме очаквали, че ще се случи такова нещо, защото той винаги взимаше правилните решения и внимаваше много", коментира майката на алпиниста Мария Стоянова пред Bulgaria ON AIR.

Кметът на Сливен изрази възхищението си от това, че алпиниста винаги си е поставял високи цели. А приятелите му споделят, че е бил разумен, целеустремен, но за жалост е останал неразбран.

Скатов е първият българин, успял да изкачи седемте континентални първенци. Всичко това постига само на растителен хранителен режим.

Освен на алпинизма, Скатов посвещава живота си и на опазването на природата. Многократно предупреждава, че човешката дейност е пагубна за Земята.

Атанас е роден в Сливен през 1978 г. Завършва висшето си образование в Аграрния университет в Пловдив и е магистър по Растителна защита. След това заминава за Германия, където прави докторантура по Биологична растителна защита в Университета Хумболт. Преподава в България и в Германия.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДефКолко милиони шофьори, чистачи, сервитьори, машинисти, лекари, учители, адвокати има на тоя свят? И колко човека в света са стъпили на К2? Колко са стъпили на 8-хилядник? Колко са изкачили всички 8 хилядници? Всеки сам си тълкува какво означава стойностен живот, но да го наричаш " тъпо същество " трябва по принцип да си ***, щом не озъзнаваш защо го прави.
33
4
 
26
 
! Отговори
Деф преди 3 години
Това човекът е тъпо същество(не само конкретният пример, но и по принцип). Чий ще го дириш на върха, да си вдигаш адреналина, смелост ли да прявяваш и т.н. За мен човек, който има истинска работа (шофьор, чистач, сервитьор, машинист, лекар, учител, адвокат и т.н.) и си гледа семейството е много по-стойностен от търсачите на слава и силни усещания. Съболезнования на семейството на починалия, но смъртта е могла да бъде избегната!!!
32
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шерпите не обичат солови играчи и това е крайно време да се разследва, след смърта на Боян..
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човек идва на земята за определено време и като си свърши работата тук - обучението,си отива "у дома" до следващото прераждане.
30
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
К-2 е най трудния връх за превземане, всички 8-хилядници бледнеят пред него :) Причината е, че няма удобно място за катерене, например Еверест си има удобен път, докато К-2 е непристъпен отвсякъде :) Ако греша ме поправете :)
29
4
 
8
 
! Отговори
До 33 преди 3 години
Ми тя долината на планината там е на 5500 метра бе умник, искаш да тръгнат пеш от морето към Каракорум и нагоре към К2 ли?!!
28
4
 
17
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Има една камара 7000 - ци и дори 6000 - ци неизкачвани никога и по-трудни от много от 8000-ците, но ако катериш там никой няма да чуе за теб, нито спонсорите ще ти дадат пари. Те са за истински ентусиасти, не за парвенюта жадни за медийно внимание какъвто бе Скатов. Това е истината за тоя пишман герой.
27
12
 
12
 
! Отговори
Thomas Linke преди 3 години
Аз имам един въпрос, които искам да питам от 20 години тези прехвалени ''апинисти'' ----Това ''изкачване''' --- от кота НУЛА ЛИ ПОЧВА...ТОЕСТ ОТ ДОЛИНАТА НА САМАТА ПЛАНИНА , А НЕ примерно от 5 500 метра ??Много лесно е хеликоптера да те качва на базов лагер 1..и от там -- нагоре !!Това е нечестно .Значи те катерят по-малко от половината, = това е само една трета от самата планина, на която се намира крайната точка = върхът който искат да качат !
26
6
 
18
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Айде стига общи лафове. Бог да го прости, но само с желание не става. Трябват и умения, а той е много далеч от Боян Петров. За справка, Боян изкачи К2 без шерп който да му побутва г*за нагоре и БЕЗ КИСЛОРОД! Разликата, е колосална.
25
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 29 "Каква е ползата да имаш дълъг живот, ако нищо не си посигнал и ако умреш без да те знаят"А каква е ползата да те знаят? И каква е ползата да те знаят, а ти да си мъpтъв? Изобщо кой има полза от това, че те знаят?
24
11
 
11
 
! Отговори
САШО преди 3 години
Явно много знаят комевтиращите тука да говорят за алпиниста, но не са се потрудили да прочетат нищо за него....човека има син на 12г и се казва Васил. На който връх се качи издига винаги плакат : Васко , обичам те !!
23
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен5 минути, ама остава за цял живот като човекът, който е бил там от всичките 8 милиарда на тази Земя. Той имаше някаква цел. Искаше хималайската корона, както Боян Петров. Искали са да са първите българи, които са го направили това. Ще останат в историята. За това го правят-за слава и героизъм. Разбирам ги. Каква е ползата да имаш дълъг живот, ако нищо не си посигнал и ако умреш без да те знаят, че изобщо си съществувал? Тях ще ги знаят още дълго време.
22
2
 
12
 
! Отговори
С. преди 3 години
Шерпите ги бутали.... Що да го правят? Те сами си падат.
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а то това не се случва като се качваш на най-опасния връх във най-опасните условия.. това е случайно всеки 2-ри се качва и няма проблеми...
20
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 24Абсолютно. Толкова е абсурдно това като кажат, че някой бил "атакувал" върха. Едни мравки точно, които са си повярвали прекалено много. Същото е като казват, че някой е "покорил" върха...
19
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 22О, да, "атакувал" ми е любимото! Все искам да попитам някой такъв "а ти като го атакува, върхът забеляза ли?". За кво се вживяват толкова с това "атакуване"? Ми не е атака това, просто някви мравки тръгнали на някъде! Ама като кажат "атакувахме върха" и си вярват, че са важни!
18
18
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Дали е възможно шерпите да ги бутат? Примерно ако не си му симпатичен или ако не си му дал стинки? Според мене е възможно шерп да развие такава мания - да бута алпинисти.
17
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не били очаквали такова нещо... Въпрос на време е да се случи това рано или късно. Бог да го прости, но това си е 50 на 50 и е много вероятно да не се върнеш и то точно на К2 зимата. Не съжалявам хората, които рискуват живота си по тоя начин и знаят какво залагат на карта.. и за какво ? Да се качиш на един връх за 5 минути... Стъпил бил на К2 или на Еверест и т.н. И като чета за някой, "атакувал" бил върха.. Човек с природата не може да се мери !
16
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За мен това е индивид без мозък. Чисто и просто.
15
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
К2 през зимата е самоубийство.Това и аз го знам без да съм специалист.