Приятел на Скатов: Надявам се и в другия свят да катери върхове!

Доц. Стоев коментира трагичния инцидент, довела до смъртта на алпиниста
6 фев 2021 07:45, Петя Славова
184
Приятел на Скатов: Надявам се и в другия свят да катери върхове!
Снимка: БГНЕС

Вчера България загуби алпиниста Атанас Скатов в опита му да превземе връх К2. Трагедията е станала на слизане към базовия лагер 3 в Хималаите. Според доц. Алексей Стоев - един от близките приятели на алпиниста, липсата на достатъчно добра техническа подготовка вероятно е довела до фаталния инцидент.

Доц. Стоев е директор на филиала към Института за космически изследвания в Стара Загора и ръководител на спелеоклуба при ТД "Сърнена гора", Стара Загора. Той е опитен пещерняк и изследовател на редица археологически обекти в страната.

Още по темата

"Като българин и човек, който разбира от тази материя, смятам, че това е трагедия за българския спорт. Все пак Атанас Скатов беше име във височинния алпинизъм. Но от друга страна като човек, който дълго време се занимава с алпинизъм... и на самия Наско съм му казвал, че да се катериш високо в планините, трябва да имаш техническа подготовка. За съжаление, той смяташе, че може да се катери по високото и без нея.", заяви пред БНТ доц. Стоев.

"Не знам доколко е преценил възможностите си за изкачващ К2... Това е много тежка лъжица за неговата уста, още повече при зимни условия. К2 е един от най-сериозните върхове даже и лятото, в най-благоприятна среда и сметнах, че това ще бъде сериозно предизвикателство. Надявах се, че експедицията, с която той е уредил изкачването на К2, някак си той ще бъде в този състав", допъли специалистът.

"Видяхме, че времето се влоши и нещата станаха много тежки. И когато ти нямаш техническата подготовка на един височинен алпинист, така щото да направиш нещата до автоматизъм, ти почваш да правиш грешки, дребни, но в един момент те довеждат до фаталната грешка, която те лишава от живота. Така вероятно е станало и с Наско".

"Бог да го прости! Надявам се, че в другия свят ще катери отново високите върхове и ще си изпълни мечтата.

Още веднъж повтарям - това е загуба за българския алпинизъм и за световния, защото не са много хората, които са изкачили толкова върхове наведнъж, при това с неговата физика, с неговите възможности", допълни доц. Стоев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АМЕРИКАНСКИТЕ И РУСКИ АЛПИНИСТИ СЕ КАЧВАТ КАКТО СИ ИСКАТ, ЗАЩОТО АКО ШЕРПИТЕ МНОГО ЗНАЯТ ВЪРХЪТ МОЖЕ ДА СТАНЕ ПО-НИСЪК С НЯКОЛКО ХИЛЯДИ МЕТРА И ДА ИМ УМРЕ БИЗНЕСА...
77
8
 
15
 
! Отговори
ПРОФЕСОР ТРЪЦ преди 3 години
ДЖУДЖЕТАТА И ТРОЛЧЕТАТА ОТ ФОРУМА,ВБЕСЕНИ ОТ СОБСТВЕНАТА СИ НЕЗНАЧИТЕЛНОСТ,СА ДОБИЛИ ИЗВЕСТНА СМЕЛОСТ ПИШЕЙКИ АНОНИМНО ХУЛИ СРЕЩУ ЧОВЕК,КОЙТО ВЕЧЕ НЕ Е МЕЖДУ ЖИВИТЕ,ЗА БЪЛГАРИН ИЗКАЧИЛ 10 ОСЕМХИЛЯДНИКА,ИЗКАЧИЛ ДВА ПЪТИ ЕВЕРЕСТ.СРАМ И ПОЗОР ЗА ПОДОБНИ МИ.ЖИТУРКИ..КАЗАНО Е-ИСТОРИЯТА ПОМНИ СМЕЛИТЕ.ЧОВЕЧЕСТВОТО ВИНАГИ Е БИЛО ДЪРПАНО НАПРЕД ОТ СМЕЛИ ЛИЧНОСТИ,А СТРАХЛИВЦИТЕ СА СТОЯЛИ ОТСТРАНИ МЪРМОРЕЙКИ И ХУЛЕЙКИ ВСИЧКО-ДОРИ КАКТО СЕГА-ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛ БЪЛГАРИН,КОЙТО НЕ Е НАПРАВИЛ НИЩО ЛОШО НА НИКОЙ
76
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво пишете глупости бе? Ако беше лесно и Бате Бойко с охраната щеше да го изкачи..даже с джипката щеше да го качи, оная джипка дето ОЛАФ си прави лаф с с нея напоследък
75
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алпинизмът е законен, ама на Вратцата. У Непал тря си платиш на т.нар. шерпи , нали го връщаха от Еверест, когато искаше соло. Просто непалците си искат таксите, това им е начина. Починал е от това, от което са умрели всички алпинисти -от Проданов до Боян Петров...Подхлъзване, умора, ледопад, неизправни въжета/тех.средства, грешка....Това е спорт с известен брой неизвестни -не ти стигат само техниката, издръжливастта, понякога се пада и то фатално.
74
4
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Да разбирам, че ако си сложил изолация на 16 етажен блок по програмата за саниране на ГЕРБ вече си готов за К2? Или не?
73
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОМУНИСТИТЕ НЕ СА БЪЛГАРИ, БЪЛГАРИТЕ НЕ СА КОМУНИСТИ.
72
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо е изкачвал върхове, каква работа е имал там, или от келешлък защото просто животът му е бил празен и си е търсил какво да прави?
71
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквъвто в тоя свят, такъв и в другия. Егото си остава.
70
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
К2 - вертикално Ком-Емине, ама не...
69
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А БОЙКО БОРИСОВ ЗАВЪРШИ ШКОЛАТА НА МВР И РЕШИ ЧЕ СТАВА ЗА ДЪРЖАВНИК
68
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИлианаТози Наско, това комунистическо черво изкачил ли е или са го изнасяли догоре?
67
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе той и Бойко стана премиер ама не направи България европейска държава, послугува на руснаците пък сега ще си ходи при Тато.
66
8
 
9
 
! Отговори
Илиана преди 3 години
Когато този този тип хора качат толкова върхове, колкото Наско досега, тогава да говорят. Или да придобият техническа подготовка и да се осмелят да качват К2. Те са всичко знаещи, но не правещи нищо в посоката, в която се изказват и с тях е пълно в света. Но те винаги остават с тази "компетентност". Смелост е да си там, смелост е в днешно време да мечтаеш за висоти сред този свят. Бог да прости Наско! Светлина и топлина по пътя! Оттам, където е, се вижда истината за всичко и всеки!
65
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
К2 Е ТЕХНИЧЕН ВРЪХ НЕ Е ЗА СЕЛЯНИ С АНТУРАЖ
64
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Завършил Аграрния в Пловдив и станал веган, извървял Ком-Емине и станал алпинист. Да си беше стоял на сините камъни щеше да е жив и може би здрав.
63
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДОБРЕ БЕ, КАТО ИМА ШЕРПИ И АЛПИНИЗМЪТ Е НЕЗАКОНЕН НАШИЯ ЩО Е УМРЯЛ? ТОЛКОВА ЛИ Е БИЛ НЕКАДЪРЕН?
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами в другия свят няма върхове. Освен ако не си ги измислиш, ама бързо ще ти писне. Така че няма да катери.
61
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 53 не е имало и дрехи, те повечето са умирали, независимо, че са били по-технични от сегашните. И въобще екипировката те е обричала. Даже са и ослепявали от сега. Сега като има очила, няма ли да си вземеш. То нява сравнение. Сега е незаконно да си соло, те страните домакини не го позволяват и това им е бизнес, без водач няма как.
60
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистите не отиват в другия свят, те отиват в небитието.
59
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКАЧИЛ Е 10 АМА ДРУГИЯ ПЪТ. КАЧИЛ Е ЕВЕРЕСТ 2 ПЪТИ, КАЧИЛ Е НАЙ-ВИСОКИТЕ ВЪРХОВЕ НА КОНТИНЕНТИТЕ - ЕКСКУРЗИЯ ЗА БОГАТИ.