Личен лекар: Желаещите да се имунизират са едва 10%

Пациентите предпочитат определени ваксини, призна д-р Георги Миндов
9 фев 2021 12:25, Анисия Иванова
74

Докато фармацевтичните гиганти бързат с доставките и производството на ваксини, динамиката поставя редица въпроси. Един от тях е готови ли са личните лекари за масовата имунизация.

Вече седмица българските граждани могат да се запишат в списък на желаещите да се ваксинират.

"Интересът спада в последните дни, защото хората следят информационния поток, следят какво се внася и имат определено предпочитание към определени ваксини, а ние точно това не можем да осигурим", коментира председателят на организацията на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов в "България сутрин".
Той уточни, че понякога лекарите срещат проблем и с информацията относно ваксините.

Още по темата

"Например, кратката характеристика на AstraZeneca, въпреки това, което е публикувано на страницата на здравните власти, за съжаление не отговаря чисто практически на въпроса с поставянето", поясни д-р Миндов.

Според него, стига да има желаещи да се имунизират, ваксини ще се намерят, но проблемът е, че няма достатъчно желаещи.

"Процентът, който се движи в момента, е около 10. Дори да предположим, че ще се засили интересът, едва ли ще надхвърли 20%. Това означава, че до 1,5 млн. души ще бъдат ваксинирани от личните си лекари. Не можем да стигнем заветните проценти на груповия имунитет", допълни председателят на софийската организация на общопрактикуващите лекари пред Bulgaria ON AIR.

По думите му лекарите имат притеснения и относно декларацията за информирано съгласие, която подписва всеки пациент, желаещ да си постави ваксина.

"Оказа се, че в тази декларация, какъвто и текст да бъде сложен, не снема отговорността от този, който е поставил ваксината и пациентът винаги може да потърси отговорност", каза още д-р Миндов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
HMLF преди 3 години
До 1Не си прав, най-много 5% са умните! 80% са дебилни както каза оня от БКП и те му се обидиха съответно! 15 тина процента стават горе-долу. Това е картинката за съжаление и резултата е очеизваден! Първи във всякакви негатини класации, но пък рабирачи по всичко. И не трябва да се обиждат професии-всяка е достойна. След 10 години заварчици и стругари със свещ няма да можеш да ги намериш..
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма значение колко са процентите , след като до лятото няма да успеят да ваксинират желаещите , а след това ще чакаме да ни кандардисват.
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е по-вярно от лъжите за разни големи числа.
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората следят новините от там черпят информация и като ти кажат тая ваксина не действа на мутиралите щамове ами те се отказват нормално Сутрин едно вечер друго
56
1
 
7
 
! Отговори
Ало ало преди 3 години
ЖЕЛАЕЩИТЕ СА ЕДВА 10% ДА СЕ ВАКСИНИРАТ!ТОВА Е ТАКА, ЗАЩОТО ИНФОРМАЦИЯТА Е ОСКЪДНА, НЕЯСНА, "ВАКСИНИТЕ" С НЕДОСТАТЪЧНО ИЗПИТАНИЕ ВЪВ ВРЕМЕТО, ПОВДИГАТ МНОГО ВЪПРОСИТЕЛНИ , КОИТО НЕ ПОЛУЧАВАТ ОТГОВОРИ ОТ ВСИЧКИ ПРОФЕСОРИ, ДОКТОРИ И ВСЯКАКВИ! МЕДИИТЕ ПУБЛИКУВАТ ПРОТИВОПОЛОЖНИ ДАННИ И ВСИЧКО ТОВА ОБЪРКВА ХОРАТА! ОСВЕН ТОВА В СТАТИЯТА МЕ ТРЕВОЖИ, ЛИЧНО МЕН, СЛЕДНИЯ ФАКТ- ДЕКЛАРАЦИЯТА КОЯТО ТРЯБВА ДА ПОДПИША! ПРИ ДРУГИ ВАКСИНИ ДЕКЛАРАЦИЯ НЕ СЕ ПОДПИСВА, ВСИЧКО ЛИ Е НАРЕД? Или има скрит замисъл?
55
0
 
2
 
! Отговори
прекараН от Ковид преди 3 години
8 денонощия с 40С температура и силна треска, ковид обрив и последвала загуба на ориентация.. след 20я ден загубата на тегло- 10 кг. Искам да се ободем с някоя яка ваксина... Защитаваща обаче от всякакви щамове...
54
0
 
0
 
! Отговори
До 1 допълвам преди 3 години
Приятелите ми лекари с дипломи и специализации.
53
0
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Та значи всичките ми приятели са трактористи, щото не сакат да са бодат с нещо незнам какво си, а ти, тракторджията си ентелегентен. Ми вервай си и бегай да не пропуснеш келепиреца от "безплатната" ваксина. Шамар да е, ама аванта да е, нъл тъй.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинТи също не си застрахован. Освен това има и други болести.
51
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сезонните противогрипни ваксини у нас никога не са били на мода и масови.Ако не ни принудят чрез различни хватки, защото става въпрос за много пари, а и за други цели, и с модерната ваксина ще е така. Не им пука нито за живота, нито за здравето ни. Миналата година вървеше една връзка между броя на ваксинираните срещу грип в старческите домове в Италия и Испания и умрелите от ковида...
50
0
 
5
 
! Отговори
до 55 преди 3 години
Боже какви клетви, бе ВИЕ нормален ли сте или сте изперкал, я от седене вкъщи, я от ваксината. Нали знаете, че това което пожелавате може на вас да се върне! то и други болести има освен кови
49
18
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
До 51 и други като теб. Аз се ваксинирах и съм добре и спокоен. А на теб ти пожелавам, като си толкова ербап и тарикат, скоро да се разболееш и да го караш тежко.Тогава ела пак да си чатим, галошш.
48
11
 
7
 
! Отговори
ганьо преди 3 години
До 48. Търсенето в целия свят е огромно.Така че, глу,павият *** ако не иска, има достатъчно умни хора в другите страни, които искат, чакат и ще ги грабнат веднага.
47
0
 
7
 
! Отговори
бонго преди 3 години
До Анонимен 44От къв зор пък ще ти звъни личната за ваксина - като искаш, ти ще се обадиш! Как го виждаш тва личните да звънят на всички пациенти!? Да те покани с бъклица и дрян и да те постеле червен килим, не щеш ли?А и отделно, че те самите нямат никаква яснота какво ще ги правят тези списъци. Не се знае с какви ваксини, кои групи, нито къде, нито кога ще е ваксинацията... РЗИ-тата и те са в същото неведение.
46
5
 
5
 
! Отговори
Max преди 3 години
Както винаги последни по всичко в ЕС.
45
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво се оказа? 90% от хората в България сме антиваксъри?? :)И сега какво ще правят ваксърчетата? Ще чакат обаждане от американското посолство, което да нареди на Бойко да почне задължителни ваксини? Преди изборите?
44
7
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
До 50. Ами те интелигентните българи отдавна стана ясно, че са 20%. Така че, твоето мнение и на *** около теб въобще не ни интересува. А дали се интересуваш какво става в нормалните държави по света и колко се ваксинират там или си си заврял главата в собствения дирник?
43
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И 10% са много. Аз лично не познавам и не съм чул за някой който ще се ваксинира. Само от медиите разбирам че има някакви проценти. Ама май никой не ги е виждал тия хора наживо. Щом и лекарите не се ваксинират значи е измама. Правят го само разни дето са им платили да правят реклама по политически причини.
42
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ми е интересно, къде ще си наврем всичките 12 000 000 ваксини?
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само пациентите на този ... ами при други може да са 99,9% или 49,9%Отново медиите правят ШОКИРАЩИ и глупави заглавия

Спонсорирани публикации