Желаещите за ваксинация в списъците на личните лекари са малко

Една от причините е малкото информация
14 фев 2021 22:00, Нели Христова
193
Желаещите за ваксинация в списъците на личните лекари са малко
Снимка: БГНЕС

От първи март трябва да започне ваксинацията на хора над 65 години и такива с хронични заболявания. В момента личните лекари правят списъците на желаещите да се ваксинират, но за момента джипитата нямат информация как ще протече самата имунизация. Не са много обаче и пожелалите ваксина възрастни хора.

Все още са малко желаещите възрастни или хронично болни хора, които искат да си поставят ваксина срещу ковид. Според лични лекари, една от причините е малкото информация за това как ще протече процесът по имунизиране.

"Има такива, които активно ни търсят, за да се включат в тези списъци, има и такива, които отказват категорично", заяви д-р Владимир Бояджиев.

Във Варненска област има около 300 общопрактикуващи лекари. До края на работната седмица само 100 от тях бяха изпратили списъците с желаещи да се ваксинират на здравната инспекция в града. Оттам отговориха, че броят на хората над 65 години и хронично болните, пожелали да се имунизират, е много малък - едва 3761 души.

БНТ пита няколко души дали ще се ваксинират?

"Мисля по въпроса, информирам се все още", каза Ганка Лунгова.

"Все още се колебая, щото съм на 76 години и имам проблем с ваксините", коментира Васил Найденов.

"Аз съм болна и ако ми разрешават, ще се ваксинирам", заяви Тодорка Стоянова.

Малко за момента са и поискалите ваксини в Пловдивско.

"Ако лекарят ми препоръча, ще го направя", коментира Стефка Станчева.

"Няма да се ваксинирам на този етап, изпитвам лек страх от самата ваксина", сподели Василка Тасева.

Досега едва около 10 процента от пациентите в листата на доктор Калайджиев са изявили желание да се ваксинират. За да бъдат избегнати усложнения, лекарят съветва преди имунизация пациентите да си направят както антигенен тест, за да проверят дали са болни в момента, така и тест за антитела.

"Най-лошият вариант би бил, ако в момента сте болен без да знаете. Тъй като тогава не можем да предвидим каква реакция ще възникне. А ако сте преболедували сравнително скоро и имате антитела, на този етап е безсмислено да бързате", каза д-р Александър Калайджиев.

Лекарите припомнят, че единственото противопоказание за поставяне на ваксините срещу COVID-19, за което има научни сведения, е активното лечение на ракови и автоимунни заболявания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не лъжете бе..никой още от джи пи тата не ваксинира още
176
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо профанизирахте изцяло лекарите и медицината, после искате да има доверие в тях. Кога завършихте медицина, кога тръгнахте да се изказвате като професори за ваксините. Като четеш някои статии, писани от пристрастни журналисти и особено коментарите под тях, ще решиш, че живееш в Конго.
175
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неандерталци, трябва вкупом близките ви да получат наградата Дарвин, след като се гътнете. Тъкмо ще освободите генофонда на България от дефектите си.
174
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинацията е един абсолютен провал - медиен, логистичен, организационен. Пълен хаос, бусове за кремвирши и объркани хора навсякъде . На този фон някви антиваксърски шамани цитират данни с достоверността на библията и допълнително объркват хората. Само не знам защо няма нито една оставка при този хаос...
173
1
 
6
 
! Отговори
това е фак нюз преди 3 години
Как се осмелявате да кажете че на представителите на най-умната нация във Вселената им липсвало достатъчно инфо? статията намирисва на жалките опити на опозицията да клати стабилността на Чекмеджан ефенди
172
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мхмНа колко си години?
171
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да има желаещи, ваксини няма,. Но се очаква след края на пандемията да пристигнат и да има за всички.
170
1
 
13
 
! Отговори
мхм преди 3 години
Питах личнатга лекарка за ваксината, каза че не е за мен. Питах няколко лекари ендокринолози в Александровска "оставяме пациента да вземе решение". За какво говорим..
169
0
 
12
 
! Отговори
Лекарка преди 3 години
Както има листовка във всеки медикамент ,така искам за всяка ваксина+клиничното проучване с ясни параметри:брой участници ,усложнения-с точните диагнози,лабораторни показатели, превантивни терапии ит.н.ТОВА Е МЕДИЦИНА И НАУКА , А НЕ СВОБОДНИ СЪЧИНЕНИЯ С ПОЛИТИЧЕСКИ И ФИНАНСОВ ПРИВКУС!!!Направихте и нас лекарите и пациентите на луди
168
0
 
15
 
! Отговори
Личен лекар преди 3 години
Ами факт е ,че повечето лекари не желаят на този момент да си поставят ваксина, да не говорим за техните деца.Само с агитация "ширпотреба" не става, трябва точна и ясна ,медицински представена информация-като медицински реферат/ние ще си го разберем/, но такава липсва!Все едно да лекувам с медикамент ,за който нямам информация?!Асолютен привърженик съм на ваксините , но това в момента е агитационен хаос
167
5
 
11
 
! Отговори
Разума взема връх преди 3 години
И по-малко ще стават ,в Израел ,вече рязко намаляха ,а се бяха исилили.Хора да не мислите ,че Бай Шиле ,Кунчев мунчев и цялата шайка ще понесат отговорност ,когато след три години почнете да капете като круши ,от ваксините.Мислите ли ,че техните създатели са толкова прости ,веднага след ваксината и да *** !Не инженерно са внедрили гадни болести бавносрочни ,и след години се оказвате тежко болни на умирачка.Тогава питайте Бай Шиле и бялата мафия какво ще кажат!
166
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам тука умниците лаят "нема вироС!", "Леко грипче е", "Нема нужда от ваксини- половината сме го прекарали, другите до месец"; "Ваксините са опасни- не ки ги слагайте, ще ви убият", а пък в същото време хвалят една руска ваксина срещу същия вирус и искат да си я слагат... Е, това ако не е *** френия, какво друго да е? Боже, слез си приберии версиите!
165
2
 
19
 
! Отговори
Контрапункт преди 3 години
Бе вие ваксинирайте желаещите, при това незабавно, за другите не берете грижа!
164
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само потърсете в нета колко са умрели или са имали големи странични ефекти като мед. сестрата дето миналата седмица остана парализирана в гърция след ваксинацията.Кои нормален човек ще иска да си сложи някаква течност което трябва да стои на -80 и не замръзва!?
163
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Запозната: "Благодарение на г-н Борисов сте живи!Той ни измъкна от блатото,направи ни пътища да не тънем в калта,а сега и вируса ще победи.Не съм съгласна само с това първо старците да ваксинират защото от моите пари се дава на хора ваксина не даващи на обществото. Държавната администрация също сме на първа линия и ще съм благодарна първо нас да ваксинират."------Трагикомична наглост и тъпота. Това писание е ЕТАЛОН за нивото и състоянието (умствено, морално, интелектуално) на бг чиновниците.
162
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напротив точно неинформираните се записват,а информираните не.
161
14
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
С естествения подбор без ваксини щяха да изчезнат и бабите ти, бе умнико! Я престанете наистина и оставете хората да избират. Кара ли ви някой да се ваксинирате? Не! Какво пищите на умряло? Всъщност сте страхливци, дето чакат да видят какво ще стане? Дано си получите заслуженото, примииитиви!
160
2
 
27
 
! Отговори
Кире преди 3 години
Питах и личния и друг доктор да ме запише. И двамата ми отговориха "ние не записваме, ще има онлайн платформа, където да се запишете". За какви списъци пишете,алооо.
159
10
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Действително, веднага показаха като ваксиниран колко са агресивни и елементарни антиваксърите. Със съвсем нормален тона последните коментиращи излагаха тезите си, и веднага се намери подобен. Не се ваксинирай и не пречи на другите, бе гений!
158
8
 
6
 
! Отговори
един преди 3 години
Няма смисъл да обяснявате нещо на някой, който няма никакъв ресурс да разбере за какво става дума. Също като отказващите тестове, но заливащи с десетки въпроси компетентните лица, за какво ли не относно вируса. А така откъде ще дойдат отговорите без изследвания? Може би от конспирациите?