След смъртта на дете: Управници ли да си идат или да сме по-отговорни?

Решават ли оставките въпроса и защо липсва контрол?
Обновена: 15 фев 2021 22:38 | 15 фев 2021 22:37, Веселина Йорданова
211

Смъртта на 16-годишно момче от токов удар заради неизправна шахта в столицата за пореден път разклати доверието на обществото в институциите, след като те си прехвърлиха отговорността една на друга.

Граждани протестираха пред Столичната община с искане за оставката на кмета Йорданка Фандъкова. Това се случва по-малко от 2 месеца преди предстоящите избори и неясното политическо бъдеще на страната.

Още по темата
"Аз търся отговорност в хората. Един човек мърляво е оставил кабелите оголени. Заради това, че ние сме свикнали мърляво да си вършим работата, защото твърдим, че ни е ниска заплатата, застрашаваме живота на децата си. Хубаво е да търсим контрола, но той е ефективен, когато нарушенията са малко, не когато са практика. Колкото и управници да си отидат, нещата няма да се оправят - ние трябва да си променим нагласата", заяви в ефира на "Денят ON AIR" политическият анализатор доц. Стойчо Стойчев.

Двамата с политолога Георги Киряков коментираха каква е причината за нелепата смърт на младото момче - липса на контрол от институциите или невниманието на конкретен човек, което Стойчев определи като тенденция.

"Важни са и реакциите на институциите. Отговорността е лична само вкъщи. Освен вината на човека, я има и тази на контролиращата институция. Оставката на Фандъкова няма да върне живота на детето. Под нея има десетки хора обаче, които трябва да са си свършили работата. Най-верният път за политическа отговорност е оставка от институциите", смята от своя страна Киряков.

Експертите коментираха и предстоящите избори.

"Социологическата картина не предполага изненади на изборите. Правителство много трудно ще бъде създадено", каза Киряков пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Стойчев понятието "коалиция" се е превърнало в "мръсна дума".

"Широката коалиционност означава представяне на повече интереси. В момента ни се струва, че липсата на ясна еднопартийна отговорност в кабинета е грешка. В демокрациите, обаче, които имат като нашата конституционна уредба, да имаш кабинет, подкрепян от няколко партии, е нормална практика", добави той.

Според Киряков причината за негативния поглед върху коалициите е противоречивата информация, давана от политиците.

"Голям проблем на коалиционната култура е, че до вчера враждуващи партньори изведнъж си стискат ръцете, уж в името на народа, избирателите и тн. Когато виждаш, че няма да спечелиш мнозинство, не се кълни, че няма да влизаш в коалиция. После разочароваш собствените си избиратели", заяви експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
15
 
11
 
! Отговори
До 65 преди 3 години
Да, цганинът се е опитал да краде и сега се търси друг виновен както винаги
60
11
 
10
 
! Отговори
Хюго Бос преди 3 години
Голяма драма за едно цганче, опитало да открадне кабела. Има ли човек, който да вярва как ех така го ударило ток? Цганска работа
59
2
 
10
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Троловете получиха инструктаж,и се почна.
58
3
 
10
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 3 години
Строя е много важен, да знаете. Що при мен няма такива да ходят по центъра на столицата и да пипат кабелите? Ша има ама... а дърво де, ааааа. Там у резервата затворени и толкова. Че ако ги пусна и аз кат вас, че утре и на мен ще ми искат оставката. И вярвайте ми - не си струва д го жалите. И без това човек от него нямаше да стане. Строй трябва, железен строй. Казвам ви от опит.
57
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоз сигурно искал да бере кабел. Щот те тъй праят, квото им трябва си го берът.
56
5
 
7
 
! Отговори
Вдигнат юмрук преди 3 години
3 хляба повече от вчера насам. Ура другари. А ако към всяка къща в маалата пуснем по един подобен кабел и.. отиде цалата маала у вечните ловни полета и хляб ще има за целия български народ. Да го направим, другари. Ураааааааааааааааааааааааааааааааааа
55
2
 
7
 
! Отговори
komitataда преди 3 години
ааааа управниците не може да са виновни стрина Гина и бай Пешо
54
1
 
6
 
! Отговори
Дс на Бкп преди 3 години
Така е на територията на ДС на БКП!Мутри и Доносници.Убийци!
53
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' Решават ли оставките въпроса и защо липсва контрол? ''.................На запад тези шахти са недостъпни за хората ... в коя европейска столица някой селски тарикат с будка ще си изкара кабел където си иска и без да пита ... вони на комунизъм цялата история
52
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кметство и община са длъжни да следят всяка плочка и керемида затова събират данъци, а не да пратят общинските полицаи да се крият около кръстовища.Да ходят да се научат в Израел, ред и служба.
51
2
 
20
 
! Отговори
Aнонимен преди 3 години
Фандъкова да вземе мерки за уличните лампи със стърчащи кабели близо до училищата в София
50
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво, Фандъкова ли лично да разплете бакиите дето са вързали наемателя на обекта, наемодателя на обекта и фирмата извършила електроосигуряването?-------А ти какво предлагаш, аз ли да се занимаван с това?
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стойчев се опитва да учи обществото на демокрация...
48
3
 
12
 
! Отговори
Германска пивоварна преди 3 години
Проблема е, че сме държава от дребни тарикати и ноито управници ще си отидат, нито ще сме по отговорни.. Резултатът е държавата с най-намаляващото населени на света - виновни няма...
47
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До макИ какво, Фандъкова ли лично да разплете бакиите дето са вързали наемателя на обекта, наемодателя на обекта и фирмата извършила електроосигуряването?Истината е, че всеики ги вършат едни и същи простотии и когато стане нещо почват да сочат другите с пръст. Иначе сме големи специалисти и във философстването и в големите приказки.
46
4
 
12
 
! Отговори
мак преди 3 години
Някой оставя този кабел оголен, друг не упражнява контрол, т.е. работят мърляво. Но обществото е мърляво и трябва да е отговорно, а не изброените. Страхотна логика, но това не е "Стани богат". Оставката на даскалицата няма да върне детето, та да си довърши мандата, така ли? Тя умее да се снима пред нещо построено не от нея, но като има проблем хич я няма, нито отговорността й няма.
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много се разбързаха нещо. Още един труп е открит в Бургас. Този път трупа е без лице. За 2 дни три трупа. Това е странно.
44
2
 
4
 
! Отговори
СССР преди 3 години
Спретват ви.тихи атентати, защото НЯМА КАК ДА НАПРАВЯТ МАЙДАН, ЧЕ СМЕ В ЕС. МОГАТ ДА ВИ ВЗЕМАТ ДЪРЖАВАТА САМО ТАКА. СЛЕД ТОВА - УЖ РЕФЕРЕНДУМ - ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ НАТО И ЕС. И ВСИЧКО Е " ДЕМОКРАТИЧНО". Мислете!!!!Ще ни измъкнат държавата под носа!
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това убийство е като по учебник от КГБ.
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както е тръгнало до изборите всеки ден ще има по един труп. Днес намерили и Али Баба в Хисаря в язовира. Надминаха себе си по зверство. Нямат време за протести. Тръгнаха наабордаж към изборите. През трупове ще минат, за да влезнат н НС.