Масовото ваксиниране от март, има ли яснота как ще се случва?

Личните лекари искат повече информация, за да отговорят на пациентите си
Обновена: 16 фев 2021 09:08 | 16 фев 2021 09:08, Красимир Ангелов
214
Масовото ваксиниране от март, има ли яснота как ще се случва?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В началото на март трябва да започне масовото ваксиниране, като ще бъдат имунизирани и неосигурените лица, заяви д-р Николай Брънзалов, член на Националния ваксинационен щаб и на БЛС в сутрешния блок на БНТ.

"Ние преди 20-тина дни изпратихме писмо, с което искаме повече конкретика по отношение на ваксинационния план. Трябва да се включват рисковите пациенти с придружаващи заболявания. Трябва да ни се даде отговор на няколко конкретни въпроса, защото много милиони хора са ваксинирани в света, но въпросите от страна на пациенти с придружаващи заболявания са много и с различен спектър", посочи специалистът.

За жените, които планират бременност няма противопоказания при поставяне на ваксината, но желаем да видим това в официален документ, посочи Брънзалов.

Още по темата
Той посочи, че личните лекари често получават информация, но тя не е систематизирана още. "Трябва ни информация каква е ефикасността на ваксините и какви са очакваните нежелани реакции. До момента в страната са ваксинирани около 77 000 души и страничните явления са много малко", посочи Брънзалов.

По думите му странично явление като болка на мястото на убождането и зачервяване е несериозно. "На всички нас е поставяна ваксина за тетенус например, където болката е зачервяването са много по-сериозни. Алергичните реакции са несъизмеримо малко. Това е един успокояващ факт, но за да има спокойствие сред моите колеги, ще настояваме за отговори на нашите въпроси", посочи Брънзалов.

Според него, ако лекарите отговорят на повече въпроси на пациентите, ще има повече имунизирани.

"Кратката характеристика на всяка една от ваксините е 23 страници. На някои въпроси в нея няма отговори. За да бъдат по-спокойни моите колеги, трябва да им бъде отговорено от научните среди как да процедират при определени заболявания. За да бъде отговорен един лекар, първо той трябва да бъде информиран и да информира и пациента, който трябва да подпише документ за информирано съгласие", подчерта д-р Брънзалов, който призова хората да бъдат точни и коректни, когато получат час за ваксинация.

По думите му към момента доставките на ваксини осигуряват три вида ваксини, но ваксина на Кембриджския университет като логистика е най-подходяща. Брънзалов посочи, че тази ваксина може да бъде поставяна на всички пациенти. "Ваксината си действа точно определено. Сроковете между първа и втора игла е доста дълъг и това ще усложни процеса на реимунизация и този контингент, на който бъде поставяна, трудно ще бъде издирен за втора игла, но ще направим всичко възможно хората да се явят за поставяне на втора доза", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Личният лекар ми каза, че мога да се кастрирам с която ваксина си избера.Много съм доволен.
159
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До морякаНе знам къде ви намират такива некадърни вакс-промоутъри.
158
1
 
9
 
! Отговори
коок преди 3 години
Нали беше пожелание а сега задължително,защото не внесат от всички ваксини и руска и китайска и др.и всеки да има право да си избира ваксина.
157
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до сега съм си слагал над 7-8 противогрипни ваксини .сменям по 5 самолета през различни морета и континенти моряк съм.с антиваксъри не желая да говоря.искам да упражнявам професията си.ти като искаш стой си в къщи.
156
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До морякаКато се "ваксинираш", работата ще е последната ти грижа.
155
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
моряк съм и искам да се ваксинирам за да замина на работя.здравноосигурен съм.моята лична лекарка казала че реда ми ще дойде декември месец.не мога да работя бе хора!
154
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да се ваксинирам с чужди ваксини. Щом дупетатите на покрепят българската ваксина, да си ги забиват те всичките дози, дето са накупили от евреите.
153
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не севдигнат хората по целия свят за един световен мегабунт, обречени сме.Това е като битката за Москва. Зад нас вече няма накъде да отстъпваме!
152
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това може би е генерална репетция за масовото евтаназиране или марш по вагонитеза "екскурзия"!
151
1
 
12
 
! Отговори
До Краси Ангелофф преди 3 години
Явно за автора Кеймбридж и Оксфорд е едно и също. Ами разбирам го - той дори няма капацитет да напише правилно думата " кеймбриджки". Хайде малко по-сериозно - ако не интелигентни, то наемайте поне грамотни автори.
150
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще се случва? БООООООООЦ
149
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид измамата всичко върви по план на световните лидери и тайни общества в злото срещу човечеството. Неосъзнатите още се чудят какво става.В Бог и Любовта няма вируси и болести.
148
2
 
5
 
! Отговори
Член на БЛС и НВЩ преди 3 години
Този е член на Националния ваксинационен щаб и БЛС и изпратил писмо? На кого бе айо?Защо не седнеш да прочетеш нещо и да дадеш съвет какво да правят ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ?Като гледам накрая какви членуват в Организацията на ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ накрая ще им забранят въобще да ваксинират.Вече излезе Заповед на здравния министър за разкриване на почти 400 Ваксинационни центъра.Остава само да пуснат информационната система и всеки от GSM ще си избере Център ваксина и време на поставяне.Ще минем без ЛИЧНИ ЛЕКАРИ
147
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много масово - онзи ден бяха сложени 68 дози, според официалните им данни.
146
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Израелците за часове ваксинират повече хора, отколкото в България за два месеца.
145
2
 
7
 
! Отговори
Smurf преди 3 години
Масово ваксиниране ... с какво с физиологичен разтвор.... Прави ли ви впечатление как винаги нещата са в бъдеще неопроделено време
144
0
 
37
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Толкова е "масово" това ваксиниране, че ваксинираните ги съобщават поименно по телевизора :))))
143
0
 
31
 
! Отговори
Bili преди 3 години
отново - елементарен въпрос...некой нормален верва ли че на който и да е политик или милиардер му дреме за здравето на некви запъртъци? ние сме дoбитък за тех.справка, 1ва световна, 2ра световна, витнам, ирак, корея, сирия, либия, ЦЯЛА африка и тн...иде ред на угоения дoбитък.
142
1
 
19
 
! Отговори
Bili преди 3 години
mRNA ваксините на модерна и пфайзер започнаха по всекви места да ги произвеждат - който разбира поне малко от технологични трансфери, знае колко време отнема това. процеса в различните "заводи" е различен от онзи представен на агенциите по лекарства...ама нищо, нали е пандемия нема време за подробности.за наше добро е - онея 15 млрд дето за една година направи пфайзер са маловажни детайли...
141
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Завретеси.шиибаните.ваксини угазот сатанински!!!