Най-високите заплати са в София - средно 1959 лв., кой град е на дъното?

Пловдив е едва шести в класацията по размер на доходите
Обновена: 17 фев 2021 07:16 | 17 фев 2021 07:11, Александър Попов
359
Най-високите заплати са в София - средно 1959 лв., кой град е на дъното?
Снимка: БГНЕС

Очаквано София се нарежда на първо място като град, където се взимат най-високи заплати - средно 1959 лева. След нея в класацията се нареждат Враца, София – област, Варна и Стара Загора с 1253 лева.

Средната заплата за страната е 1437 лв.

Вторият по големина град - Пловдив, е на шесто място по размер на доходите, но и 200 лева под средния за България - 1247 лв.

Още по темата
Пазарджик е на 12-а позиция със средно възнаграждение от 1157 лева, а Смолян на 26-о място с 1007 лева, на дъното е Благоевград.

В обществения сектор ръстът на заплатите е с 12.5%, а в частния - с почти 7%.

Доходи и разходи

1 805 лв. е общият доход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2020 г. и нараства с 2% спрямо същото тримесечие на 2019 година, сочат данните на НСИ.

В структурата на общия доход с най-висок относителен дял е доходът от работна заплата (54.1%), следван от доходите от пенсии (30.1%) и от самостоятелна заетост (6.2%).
 
Общият разход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2020 г. е 1 681 лв. и се увеличава с 0.7% спрямо същото тримесечие на 2019 година.

Разходът с най-голям относителен дял са разходите за храна (28.8%), следвани от разходите за жилище (18.2%), данъци и социални осигуровки (12.9%) и транспорт и съобщения (11.3%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още по темата: заплатидоходиразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
7
 
3
 
! Отговори
Грозен ама богат преди 3 години
До Красива и страстнаВадя над 20к евро на месец. Някои месеци вадя по 30-40к евро.. дай да те водя на арбанаси
26
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заплатата в София си е като в страната, ама когато към нея добавиш "заплатките" на депутати, министри, висши чиновници, разни банкерчета и т.н. почваш да си мислиш "Що средната заплата в София не е над 2К , дали няма неотчетени хилядарки към "заплатките" на почочените хубостници". Само пачките на Бат ти Бойко дето ги прибира под масата да сложиш и средната заплата ще стане над 3К
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 11Виж пич, не си тежест в обществото щото без значение с каква заплата си, то данъците си ги плащаш така или иначе.
24
3
 
25
 
! Отговори
Пандо Груевски преди 3 години
Един истински мъж, ако няма жена дето да го храни, не е никакъв... Македонец.При жива жена мъж да работи е позор.
23
2
 
12
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Един приятел на баща ми ,всъщност най кадърния от компанията им,направи точно това преди много години- заряза всичко, продаде си апартамента в лозенец и отиде в едно селце до Котел. Сега гледа лозя.
22
1
 
4
 
! Отговори
Тарикат преди 3 години
До Анонимен27 няма как да ти отговори, тъй като никога не е виждал или барал жена :)
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е проправителствена пропаганда. Време за реформи е! Свърши времето на празните приказки на Борисов! Избори 2021!
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 24 Знае.сеСъгласни сме от София с твоето предложение. Но си вземете всички придошни ваши съграждани. Това прави около 1.5 милиона души.
19
1
 
10
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
До ГосТЩе ти трябват пушка, пистолет и доберман. Това като минимум. Заради тамошните "хора". Ако ме разбираш.
18
2
 
35
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Все повече ми се върти в главата да се изолирам в някое селце след като приключа кариерата си в странство най вече. То, простолюдието е по българските градове. Мисля че в селата са останали малко хора.
17
2
 
42
 
! Отговори
Стъкмистика преди 3 години
Така изчислени, средните доходи приличат на едно друго средно нещо, а именно - среден пръст.
16
13
 
34
 
! Отговори
Знае се! преди 3 години
За някакви 30 години демократите и враговете на соцкомунизма унищожиха цяла държава за да откраднат богатството ѝ, и от това богатство успяха да построят само един град. Както казва народа - развалиха къщата за да направят колиба. Време е вече България да се отдели от София и София да се научи да се самоиздържа. Само това е спасението за България. Иначе лакомата София ще изяде България!
15
9
 
13
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
И аз не ги разбирам хората които почиват в България и си правят зъбите. При това ниско качество и на двете услуги. Искарал си пари в цивилизацията, еми поживей малко като човек ве ! Освен това, най нормалното е да похарчиш парите там ,където си ги изкарал.
14
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербери крадливи говорят за пестене .. Давай Воленее ние сме с тебе , за победа идва време
13
16
 
15
 
! Отговори
До 16 преди 3 години
Никакво уважение към бедните, които сега ще гласуват за чака рака месията и бивш мартеничар славуца трифонов! Беден ли си - нямаш грам акъл в главата!
12
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фигуранти , мутри и мигуранти , хората си оправиха живота в мутродемокрацията.
11
3
 
36
 
! Отговори
пецата преди 3 години
почти на 90% съм сигурен че Бургас е най зле, щом от Ямбол и Сливен изкупиха апартаментите по града само за да идват да почиват лятото , значи представете си какво е тука, по заводите вземат максимум 800 лв след 3тата година работа, естествено мениджърчета вземат и по над 2000 лв но трябва баща ти да е партиен, *** да е в общината, брат ти да е общински съветник , даже и бизнесче ще имашцелия град се държи на европейски проекти и балъците които си идват лятото от чужбина да харчат пари тук
10
2
 
44
 
! Отговори
Sperko преди 3 години
Нека не се обиждаме и заяждаме, че точно под такива статии става много грозно. Уважавайте се един друг без значение доходи, образование, място на раждане. Хора сме и живеем само един живот, че да го прекараме в омраза. Позитивната промяна ще започне от нас самите!
9
39
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При Промяната на фигуранта румен радев ветото е така - криза, мизерия, глад, нищета, кучешки студ, поледици, политравми, бедност, безпътица, безпаричие, безработица, проституция, наркомания, грабежи, метежи, пандемия, морален срив, духовен колапс, нападения, кражби, изнасилвания, кучета хапят минувачи, гарванът грозно грачи, пандемия, инфлация, корупция, схеми! Оставка на тиранина радев с 15000 лв заплата!
8
4
 
26
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Няма ли кой да ги осъди тези за невярна информация. Средно се изчислява при правилно разпределение на доходите. Писал съм официално писмо до националния статистически институт и ми отговориха, че статистика правели на 4 години и медианната заплата наистина е доста по ниска от т.нар. им средна. А какво правели за средна - усреднявали заплатите във всяка фирма (заедно на шефчетата и работниците) и после усреднявали фирмите. К'во да кажа