Проучване: Близо 52% не желаят да се ваксинират, 37% се колебаят

"Алфа Рисърч": Всеки втори смята, че пандемията промени изцяло живота ни
269
Проучване: Близо 52% не желаят да се ваксинират, 37% се колебаят
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За мнозинството от българите началото на ваксинационната кампания не започва убедително.

Освен че към днешна дата едва 1.5% заявяват, че са получили поне една доза ваксина, само 10 на сто изразяват желание за бързо ваксиниране - спад от 4 на сто спрямо декември.

Още по темата
Това показват резултатите от последното национално-представително проучване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 8 - 15 февруари сред 1007 пълнолетни граждани.

Имайки предвид факта, че 10% се равняват на около половин милион души, очевидно е, че както комуникационната, така и организационната стратегия на кампанията, се нуждаят от съществено подобрение. 51.9% не възнамеряват да се ваксинират, 36.8% се колебаят и решението им ще зависи точно от хода на тази кампания, посочват социолозите.

Близо година след началото на пандемията от коронавирус почти всеки втори българин смята, че тя е променила не просто отделни аспекти от ежедневието ни, а цялостния ни начин на живот.

След близо десет месеца по-голяма или по-малка социална изолация, над една трета от хората споделят, че изпитват психологически и емоционален дискомфорт, поради ограничените контакти с близките си, страха от вируса, сериозните трансформации в обичайния им начин на живот и работа.

Значителен дял от анкетираните посочват и съвсем конкретни промени, някои от които могат да продължат и в бъдеще: 17.2% са започнали да ползват повече технологии. В 13.6%, или в над 300 000  домакинства някой е преминал към работа от вкъщи (хоум офис). 

12.4% отчитат загуба на доходи заради пандемията. 4.5% са домакинствата, в които някой принудително е останал вкъщи, заради дистанционното обучение на децата. Също толкова, или малко над 130 000 са семействата, в които техен близък се е завърнал  от чужбина.

Преки здравни последици от пандемията е понесло всяко шесто семейство - 15.9% заявяват, че някой от тяхното най-близко обкръжение се е разболял от коронавирус.

За една четвърт от българите (предимно жители на селата и хора с по-нисък статус, чиито живот принципно е с по-малко социални контакти) пандемията не е предизвикала значителни промени.

Една от сферите, която претърпя най-големи промени в резултат от пандемията, е образованието. То е сред най-значимите за българина приоритети, а ситуацията изискваше бързи, гъвкави и нетрадиционни решения, като преминаването към дистанционната форма на обучение.

Въпреки като цяло положителните оценки на родителите за адаптацията на системата, 61.6% одобряват поетапното връщане на по-големите ученици в клас на ротационен принцип. Решението се подкрепя в още по-голяма степен от родителите на ученици, където достига 78%. 67.4% одобряват присъственото обучение на всички малки ученици.

За проучването е използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране - пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
0
 
0
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
До МедикХайде и на теб- чул недочил но се правиш на медик, да ти покажа част от първия ми коментар--------------------------------------------А че има животоспасяващи ваксини е вярно. Но има и такива които създават нарколепсия и други бели във времето. Има също такива които нищо не вършат.Знае се също така че здрави хора, особено деца, нямат никаква нужда от точно тези ваксини или локдауни, дистанц и карантини.
244
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждам виждам виждам в бъдещето: след месец май ще има опашки пред ваксинационните центрове .... ваксините ще струват по 120 лв за тези които искат да отидат на почивка в чужбините.
243
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До д-р Ох БолиС тая масова ваксинация / стерилизация по света, след 20 години вече няма да се раждат хора и твоята скъпоценна семка ще остане за новото възраждане на генетичния материал.
242
3
 
1
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 3 години
Абе все пак, ако възнамерявате някога да имате деца, по-добре е да се въздържате от стерили... Пардон! Ваксинация.
241
1
 
2
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
До Анонимен 256С тая настинка ли ме плашиш бе?! Ковид! Със семейството го изкарахме за няколко дни хрема, една-две вечери температура и загуба на обоняние за седмица. Последното беше бонус с тоя мръсен въздух навън.Айде бегай от тука с тия ваксини!
240
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека да не подвеждаме хората за ваксините. Родителите ми се ваксинират срещу грип всяка есен, поне от десет години, със странични заболявания са и са рискови. До сега не са се разболявали от грип. Нека всеки сам да си прецени за себе си, но и нека да не настройват хората против или за ваксината срещу ковид. Сестра ми е лекар, не е на първа линия, но се ваксинира вече с втора доза. В държавата в която тя живее, ваксините се посрещат с желание и никой не вярва на антиваксърите. Просто факти.
239
2
 
1
 
! Отговори
1-n преди 3 години
Желаещи имаВаксини немаОрганизация немаДоверие немаВсеки ден некой нов лъже различно
238
1
 
3
 
! Отговори
Неее преди 3 години
Не желая да се ваксинирам. Не преча никому, ако вярва че се предпазва, да се ваксинира. Ваксина срещу грип поставих на баща ми, същата година почина от усложнения от .....грип. Как да имаш вяра, като всички виждаме, че здравеопазване у нас няма.
237
0
 
4
 
! Отговори
Лично мнение преди 3 години
Не съм принципно против ваксините, като дете съм минал всички планови имунизации, но със ваксината срещу ковид бих изчакал поради слендото:В добро здраве и спортувам редовно. Имунитета ми е добър, дори си мисля че вече вирусът на ковид няколко пъти премина през организма ми и с всеки път става по-леко. Има болни или стари хора които повече се нуждаят от ваксина. Дарявам моята доза от ваксината на тях
236
0
 
4
 
! Отговори
Медик преди 3 години
Да обясня на епидемиолога,щот май само си мисли,че е в час.ДЕТСКИЯТ ИМУНИЗАЦИОНЕН КАЛЕНДАР Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН СЪС ЗАКОН,АКО НЕ ГО ЗНАЕШ,ДА ТЕ СВЕТНА!!Можеш да се правиш на родител или на епидемиолог,но епидемиолозите и държавата са решили със закон,че имунизациите за деца трябва да са задължителни!!Защото е достатъчо да видиш едно осакатено от полиомиелит дете и да напсуваш родителите му както трябва!Имах такава пациентка на която бяха направили над 40 мускулноставни операции!Мразеше родителите си
235
0
 
3
 
! Отговори
Медик преди 3 години
Ако наистина си епидемиолог в което се съмнявам,трябва да си изгориш дипломата!Повече няма какво да ти обяснявам!Все едно че продаваш коли,ама ти плащат да обясняваш на купувачите колко са опасни колите и как е по добре да си купят кон или магаре и да се возят по безопасно по този начин!!По скоро си мисля,че си един от многото гавраджии, тъ панари.За разлика от теб,аз наистина съм лекар в действие,от самото начало на епидемията и до днес!Приемам пациентите си лице в лице и не ползвам телефон!!
234
2
 
5
 
! Отговори
Гневен преди 3 години
Току-що прочетох изключително нагла и гнусна статия със заглавие - "Будители ли са учителите, които отказват да се ваксинират!".Дотам ли стигнахте, уважаеми "журналисти"!?!Срам! И то на 19-ти февруари!?!
233
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На практика желаещите са реално около 2-3 процента. Най-изпушилите, които пишат по форуми като за последно да се самонадъхват,понеже никой от околните им не им импонира на лудостите. В нашата фабрика - 1000 души близо имаме 5 човека желаещи - 5! Защото предложиха ваксини и за нас, тъй като разните му там преферентни линии ги не щат - съвсем нормално и очаквано. Жената работи в администрация - от тях няма ни един! Нито един човек! Ако и по остоналите места е така, значи и 2% са завишена цифра.
232
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Простоват народ, слаба държава, тия приказки не са случайни.
231
0
 
0
 
! Отговори
HMLF преди 3 години
до епидемиологАз прочетох последния му , за предни негови не знам какво е писал, нямах време да преглеждам!
230
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко на политика се избива. Който не иска - да не се ваксинира. Хайде пускайте фаза 5, че ми писна слушам глупости. Насила хубост не става!
229
2
 
25
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Световната политическа класа...Кой създаде и пусна убиеца на невинни...вируса???не отклонявайте вниманието...милиарди по Света ви питат Кой по дяволите обяви световна биологическа война на света ни...защо не ни защитихте???защо не накажете виновника???защо продължавате с лицемерието си???защо съм гладен и беден????защо живота ми даден от Бог е ваш капитал???...не ви вярваме!!!не признавам властта ви!!!не ценя парите ви и фалшивите ви ценности...не се ядат...не ме правят Свободен!!!
228
3
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
до ЛЕКАРявно проблемът е,да не би Борисов чрез ваксиниране на населението да овладее епидемията,затуй дай да съботираме имунизирането!-------Борисов нищо не може да овладее, защото не е лекар.
227
9
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Вирус НЯМА !
226
1
 
2
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
До HMLFХа сега се върни на първия ми коментар, за който измисления ЛЕКАР ми скочи!Ако ми се извиниш след това, ще получиш моето уважение!