Ваксинационният паспорт - законен при определени условия

Коментар на адв. Калина Михайлова пред Bloomberg TV Bulgaria
10 мар 2021 23:00, Анисия Иванова
108
Ваксинационният паспорт - законен при определени условия
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Законно би било всяко ограничение във връзка с въвеждането на ваксинационните паспорти, което е съобразено с определени критерии. Това важи само при много ясно разписване на това какви права следва да носи един подобен документ и какви ограничения залага. Това заяви адвокат Калина Михайлова в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Личните права, правото на личен живот, правото на придвижване – това са права, които всеки един гражданин на ЕС и на света е абсолютно облагодетелстван да притежава и да упражнява. Въпросът е обаче, че някои от тях могат да бъдат ограничени с оглед на една по-голяма цел – да речем опазването на общественото здраве в световен мащаб, т.е. една по-висша цел“, пояснява адв. Михайлова.

Още по темата

"В този смисъл могат да бъдат ограничени правата, но само при много ясно разписване на това какви права следва да носи един ваксинационен паспорт и какви ограничения залага. Колкото по-конкретно тези неща бъдат описани и съобразени с действащите конвенции за защита правата на човека и правилата на Световната здравна организация, толкова по-ясно ще бъде какво носи на гражданите този документ и какво им взима.“,

"Ако бъде ограничено правото на придвижване само във връзка с поставянето или непоставянето на ваксина, остава отворен въпросът за хората, които не са се ваксинирали поради здравословна причина като придружаващо заболяване, както и за тези, които попадат извън възрастовата група за поставянето й“, казва адв. Михайлова пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й към настоящия момент има различни проекти и обсъждания за издаването на ваксинационен паспорт, като в ЕС се коментират основно три варианта.

"Подобен документ ще бъде издаван във връзка с вече поставена ваксина. Възможно е с него да се сдобият и хора, които са изкарали Covid и са изградили естествен имунитет в резултат на инфекцията. И третата възможност е да е предназначен и за лицата, които дори и да искат да им бъде поставена ваксина, това не би било правилно съобразно техният здравен статус.“, обясни адвокатът.

Тя подчерта още, че у нас коронавирусната ваксинация е на изцяло доброволен избор.

"Към настоящия момент работодателите също нямат право да налагат своето решение за ваксинация спрямо работниците и служителите си. Това е нарушаване на правата им. При подобни случаи може да бъде подаден сигнал към Главна инспекция по труда, а служителите могат да си търсят правата и по съдебен път, ако бъдат уволнени само на това основание“, коментира още гостът.

Целият разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
31
 
! Отговори
мак преди 3 години
Шайките ще променят закона и ще направят ваксинация задължителна. Май натам отиват нещата. Жална ни майка.
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Тя подчерта още, че у нас коронавирусната ваксинация е на изцяло доброволен избор"Ну да, конечно (нет)
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8Ваксини - да!Но не и "това"!
11
1
 
13
 
! Отговори
... преди 3 години
Нюрнбергски кодекс.
10
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Между другото всички мисиркии и професур дофтуряци крякаха, че ваксинираните *** оставали заразни за околните. Откъде накъде тия ще се придвижват свободно да заразяват хората? Не за друго ама си е дискримнация един приносител на зараза да е по-привилигирован пред друг, нали уж щабниците и мисирките искали да опазят най-уязвимите? как ще ги опазят от ваксинираните добитъци дето ще щъкат свободно и ще разнасят заразата? Нема логика нещо
9
1
 
18
 
! Отговори
Тъй шей тя преди 3 години
Преди изборите поевтиняха бананите. Обаче сиренето поскъпна.Имитиращите продукти също.
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Написано то Мориц през 2011 в книга ,преведена в България през 2018?!!Едно към едно и после да не излезе ,че консп.теории са факт?Без тези паспорти да ме може и до тоалетна да отидем?Фашизмът,комунизмът ряпа да ядат.
7
18
 
7
 
! Отговори
стига сте ревали бе преди 3 години
едно време за да ти дадат виза за запдна държава искаха да си направил 5 ваксини с печати от лекар и бонично заведение, за някои държави и сега искат, например няма да ти дадат виза за повечето африкаски държави ако нямаш скорошна ваксина срещу маларияаман от ревящи разглезени съвременни идиотттиииии ейййоколо войните е било заже по зле, ако нямаш определенин вакси низобща паспорт неможе да си искараш
6
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не вярвахте на конспирационните теория, а сега какво стана? Утре като ви чипират и изключат от живота неудобните ще бъде твърде късно за каквито и да е "закони".
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаете ли колко закони могат да бъдат тълкувани като незаконни? :D
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ще да е като бугарските пастоши за македонци.
3
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде стига лицемерие - признайте си, че сте фашисти/комунисти и си налагайте спокойно новите жълти звездички, истината ще ви направи свободни
2
0
 
20
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
Тамън да почнеме бизнеса с фалшиви по паспорти. Нови работни места ще има хахаха
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чипа муемайката. С джипиеса тракер.И подслушвател по пет джи.