Кадрите в туризма се пренасочват към други сфери

Някои обекти може и въобще да не отворят този сезон
18 мар 2021 22:50, Ния Христова
24
Кадрите в туризма се пренасочват към други сфери
Снимка: БГНЕС
С наближаването на активния туристически сезон проблемът с кадрите в туризма винаги е бил на дневен ред. Преди години имаше недостиг на персонал по курортите и се налагаше внасянето на работна ръка от чужбина, а сега няма недостиг на работни места. Това коментира в ефира на радио Варна директорът на Колежа по туризъм доц. Генка Рафаилова, цитирана "Монитор". 
 
"Заради несигурността и опасението от нови ограничения, голяма част от фирмите няма да могат да си позволят да наемат същия брой служители. Ще има обекти, които сигурно изобщо няма да отворят. Това допълнително ще намали търсенето на кадри", каза доц. Рафаилова.
 
Според нея, основен проблем ще е и нежеланието на добре обучените и квалифицирани кадри да продължат да работят в сферата на туризма. 
 
"Част от тези кадри сигурно ще се насочат към други сфери на обслужването. Някои от тях търсят работа в уеб-сайтовете и мобилните приложения за резервации и обслужване на туристи. Тези компании също изискват владеене на чужди езици и добри познания в туризма, каквито безспорно квалифицираните кадри притежават", поясни експертът в туризма.
Още по темата
 
Доц. Рафаилова смята, че все пак трудно може да се стигне до ситуацията от предишни години, когато внасяхме кадри от чужбина. Заради пандемията, намалява и интересът към туристическото образование. 
 
"Все пак, за студентите, които изучават туризъм, остава привлекателна възможността да придобият знания и умения, които биха им помогнали и в други сфери на бизнеса. Такива например са чуждите езици и дигиталните компетенции", поясни доц. Рафаилова.
 
Много от квалифицираните кадри остават да работят в България заради пандемията, каза още тя. В момента, студентите от Колежа по туризъм се обучават в онлайн-среда, като единствено практическите занятия и държавните изпити се провеждат в присъствена форма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
6
 
! Отговори
Дддддд преди 3 години
Уважаеми мутрафони, не разбрахте ли, че не вирусът и карантините са виновни за липсата ви на кадри, това беше ясно още от преди много години, а вашата лакомия, наглост и килийно образование. Има само един начин да си ги върнете, но той е много труден и непонятен за вас... . . познайте от първи път.
16
0
 
3
 
! Отговори
Знае се! преди 3 години
Кадрите скоро ще си намерят място. Но време е вече и собствениците да се преориентират и да търсят производствени имоти. Ей така, за да не загубят всичко...Не е възможно в една държава всичко да е само туризъм. Особено, когато даденостите за туризъм са ограничени.
15
1
 
5
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
До погрешни инвестиции : нещо не си много информиран. ,,Ниското социалистическо образование" създаваше кадри, които западните тарикати дръпнаха скоро след 1990. А сегашните кадри са продукт на демокрацията, която повече от готвачи, сервитьори и *** не може да обучава.
14
2
 
5
 
! Отговори
погрешни инвестиции преди 3 години
Туризма е хубаво нещо, но трябва да има някаква мярка. По време на прехода, поради ниското социалистическо образование, хората не можеха да произвеждат нищо и трябвяше да им се намери работа.Обаче мързела и безхаберието и непреодолимото влечение на социалиста към ленност разбира се не доведе до нищо значимо. Туристическия продукт беше с ниска принадена стойност и фактически хората ангажирани с него мизерстваха.
13
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търся общаци за строеж. 40 лева дневно. Плащам в петък
12
0
 
9
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Боко каза да стават овчари
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 11 ами тогава , ти къде се пренасочи ? Може да имат нужда в някоя чуждестранна хранителна верига някои да им подрежда пазарските колички пред входа.
10
3
 
11
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Не само, че съм чувал за такава гимназия, но и съм я завършил. Не само, че съм я завършил, но и работя в този сектор и отлично знам какви са ни "кадрите". и що за стока са.А за бъдещите такива от тези гимназии - Господ да ни пази.
9
3
 
10
 
! Отговори
Хахах преди 3 години
И къде ще се пренасочват? Може да пробват да се пренасочат към Марс...Нали и другите сфери които уж сега работят е въпрос на време да фалират и те. Не знаете ли че всичко в икономиката е навързано?Прекъснеш паричния поток и обмена на стоки и услуги на 2-3 места и цялата икономика се срива.Сега ядем от натрупаното. Ядем запасите и печатаме пари от нищтото. А после?После накъде?Винаги има после!
8
0
 
8
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Пренасочват ги подземни заводи за стереокавали с две висящи тонколони !!!
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
she proizvejdat presni virusi v subsidirani eu fermi...tolko mnoo vaksini ima u eu...a virusite sa na svarshvani...finish...
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 6 Ти май не си чувал че има техникум по туризъм и че в туризма работят хора с по някои езика
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
то пък едни кадри с тъмен тен и лош български език.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
she praiat slaveevi pesni kato tri kapki voda ot panelkite za radost na komshiiti otdole i otgore
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма като едно време заводи , управляващите не им дреме какво ще сложи народът на масата , нека те отидат да се борят за едно работно място с 100 човека . Изедници!
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На къде ? То работа няма , за съжаление ше се сблъскат с куп интервюта дето фирми набират само един кандидат и ше си правят гаргара с тях.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
o, da...moriaci...ribari...podvodnichari...gradinari...operni pevci...cigulari...takachi...predachi....she strijat valnev, cvetanov, ninova, manolova, daritkova, she brasnat slavi, mustafa, valeri...

Спонсорирани публикации