Как „арогантно“ в РС Македония не пуснаха книги от България

На границата се позовали на разпоредба от 60-те г. за цензура на печата
28 мар 2021 11:26, Елка Василева
477
Как „арогантно“ в РС Македония не пуснаха книги от България
Кадър: Нова тв

„След 7 часа чакане ми казаха, че трябва да получа разрешение от Министерството на външните работи на Северна Македония, както и от Министерството на културата. Осланят се на някаква митническа разпоредба от 60-те години на 20 век, според която се налага цензура на печата ”, заяви пред Нова тв Виктор Стоянов, председател на фондация „Македония”, който вчера сутринта беше спрян на границата с въпросно дарение от книги.

Новото напрежение по оста София-Скопие възникна, след като на границата със Северна Македония беше спряно дарение от 920 книги с текстове на песни на братя Миладинови. С протестна нота българското външно министерство поиска обяснение от Скопие защо се налага специално разрешение за внос на литература от страна-членка на Европейския съюз.

Още по темата

„Книгите не нарушаваха никой закон на Северна Македония. Имахме договор за дарение, съответно не подлежат на данък добавена стойност, нито на такса мито. Нямам представа защо бях спрях. Нямам писмен документ от Република Северна Македония. Писмен документ на беше представен и на консула ни”, сподели Стоянов.

Той подчерта, че поведението на митническите власти е било „меко казано арогантно”. Първоначално те казват на Стоянов, че е необходимо да плати митническа такса.

„След като видяха, че съм запознат със законодателството относно митническото обслужване в тяхната страна, митничарите заявиха, че трябва разрешение от Министерството на културата. Следобед бях подведен от митничарите, че като изпратя писмо до  Митническа служба –Скопие и ще ме пуснат. Така минаха 7 часа и накрая ми казаха, че трябва да получа разрешение от Министерството на външните работи на Северна Македония, както и от Министерството на културата. Осланят се на някаква митническа разпоредба от 60-те години на 20 век, според която се налага цензура на печата”, добави той.

Стоянов е част от инициативата „Изпрати българска книга в Македония”, която е изпратила над 1600 български книги. В дарението са се включили над 80 българи, които са изпратили средства за отпечатване на книгите.

По разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева временно управляващият посолството на Република Северна Македония ще бъде извикан във външното ни министерство, за да даде обяснение дали правителството на Република Северна Македония е свързано с клеветническа кампания, водена срещу България от словенския „Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания“.  От ведомството са обезпокоени от публикациите, че бивши или настоящи съветници на премиера на Република Северна Македония участват в ръководството на въпросния институт, защото той публикувал статии с явна цел да злепоставя и уронва престижа на страната ни.

Вчера реагира и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Според него"целта на тези публикации е да очернят максимално образа на България, българския народ, българската история". По думите му сега виждаме директно доказателство, че зад тази медийна кампания е не друг, а македонското правителство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


477
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 303 Покажи,цитирай източник извън титовските учебници по фалшива история за произхода на българите.Нашето ДНК го знаем,скоро преди години беше изследвано.Остава да проверите вашето,всъщност и то е проверено частично и публикувано в медицински издания.Нямам предвид весникарското,от преса подложена на цензура с закон от титово време.!
284
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 309Абе и ти си един умник, Македония никога не се е наричала "Македония" , в средновековните източници е наричана "Долната земя", това име "Македония" е измислено от фанариотството през 16-17-18 век, срещу фанариотството са се бунтували цялото население на Балканите и се ражда българското Възраждане като съпротива на фанариотската асимилация и Паисий ,който написва - "Българино,поради что се срамиш да се наречеш българин?!"."Тракия" също няма ,това е един нововъведен термин от 19 век.
283
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
314 Редакторът да се натегне, че медията била независима, и не вземала страна.
282
1
 
10
 
! Отговори
До 309/Macedon преди 3 години
Българи и гърци крадливи ли каза ??!!! А има ли по-голяма кражба от това да крадеш чужда история и идентичност бе, наглец ?!!!
281
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Същото е и в момента. ВМРО се надяват да палят долнитe страсти на тъпaнаритe които се увличат по национализъм"---Щом не те харесаха, значи ги настъпа по мазола.
280
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
314 Явно, цитират приносителя на книгите, но си нямат хабер и понятие от арогантността на северомакедонските митничари, които са копие на сръбските, когато спират българи за проверка на границата. Сърбите и античките изпитват завист и омраза към българите. Скапани комплексари.
279
1
 
7
 
! Отговори
До 313 преди 3 години
Те такива като този не могат още да проумеят, че името на новоизлюпената им ''нация'' е взето не от някакъв народ или етнос, а от географската област, в която живеят ! Не, мозъците им не са промити, ами са пълни със србски лъжи !
278
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време когато "подарихме" танкове на макетата, да не си мислите, че е било подарък. Просто да ги продаде някой друг (макетата ги продадоха) и нашите прибраха кинтажа. По братски направиха схема, кой за продажба, кой с комисионна. Същото е и в момента. ВМРО се надяват да палят долнитe страсти на тъпaнаритe които се увличат по национализъм и се надяват така да спечелят гласове преди изборите. Всичко е постановка. Пак са си стиснали ръцете. Зайко се е облажил също.
277
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доато не се изчисти сърбоманската и УДБАшка върхушка, Македония бял ден няма да види, все ще я държат за гушата сърбоманите и ще им промиват мозъците .
276
1
 
8
 
! Отговори
До 309 преди 3 години
Македонче,кой се меси в " македонските"работи като няма македонци в географска Северна М и никога не е имало.Вие сте продукт на баща виТито и репресивния режим,без тези които се определят като българи и днес.Древните македони са на много запад,а Вардарска е завладяна територия на древна Тракия.Вардарско е било в границите на Тракия гранично с Македония,а Скопие в границите на тракийска Мизия.Виж старите карти и не обяснявай измисления си произход.А по късно след ,5 в.там се заселват прабългари
275
0
 
6
 
! Отговори
Само преди 3 години
Не разбрах защо ''арогантно'' е в кавички !
274
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MacedonСандански е български герой,не е македонски,бе "умник",вижда се как ви е промит мозъка от Коминтерна и Тито.Цял български град има на неговото име.Яне Иванов Сандански е български революционер, живял в края на XIX и началото на XX век, деец на Върховния македоно-одрински комитет, дългогодишен ръководител на Серския революционен окръг на Вътрешната македоно-одринска революционна организацияhttps://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%AF%D0%BD%D0%B5_%D0%A1%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8
273
2
 
13
 
! Отговори
Пределно ясно преди 3 години
Скопските сърбо-комунисти все още живеят в 60-те години на миналия век, т.е. в ерата на Титовите кръволоци от УДБА, щом още управляват по разпоредби от онова време. При при това положение всеки свободен европеец ще запита: "Каква робота имат в ЕС коминтерновските тиитови отр.епки всред цивилизованите европейски народи!".Комунистическите при.мати от Скопие нямат никакъв шанс за членство в ЕС.
272
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
309 Ха,ха,ха, " Пирински цар", ли каза, човече, ти или си пиян, бавноразвиващ, или силно промит мозък, каквито сте болшинството българи в държавицата край Вардар. Такъв цар никога не е имало в човешката история. Aaaх, чакай, да не би пък, да е пряк наследник на "първия човек на земята Македон",ха,ха, ха.
271
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
308 Хааах, един файтон хора от държавицата край Вардар, наречена Дисниленд, че и заплашват. Тъмнокожикосматиниски, античките са обречени вечно, да крадат чужда история, защото си нямат своя. Първо, се разберете с албанците, които ще ви пометат след няколко години, пък тогава гледайте в чужди двор.
270
1
 
9
 
! Отговори
кан Кубер Македонски преди 3 години
До Macedon другия път като ви посегнат шиптарето ... ке ми ядете дедовиия български
269
1
 
6
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
вето вето и пак вето + ВИЗИ за промитите бюрмаджистанско-сърбоманските северджанци
268
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
305 Целият свят е микс от народи и етноси, въпросът е, има ли силни държави и на кого са те. Без силна държава няма мир, писменост, култура, просперитет. България е най-старата православна държава, след Византия, в тази част на света, оцеляла до днес, под едно и също име.
267
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЪЛГАРИЯ ВИ ПОСРЕЩА СДОБРЕ ДОШЛИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗтрябва силни да разтворите бузки и да пускате на всички
266
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крадците и лъжците от Северноюгославска Македония трябва да се разобличават с такива акции.И да се докладват на органите от ЕС за налагане на санкции и поставяне на условия за изпълнение.