"Зелените коридори" да продължат с РНК ваксина

Който има първа доза от АстраЗенека, да си сложи и втората
Обновена: 7 апр 2021 19:27 | 7 апр 2021 17:52, Камелия Цветанова
15
"Зелените коридори" да продължат с РНК ваксина
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Зелените коридори трябва да продължат с РНК ваксините, при които честотата на поява на нежелани реакции е изключително ниска". Това заяви пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Още по темата
По думите му не е по-добре да бъде спряна изцяло ваксинацията с "АстраЗенека" и подчерта, че причината затова е, че се нуждаем от ваксинация.

"Факт е, че има връзка между поставянето на ваксината "АстраЗенека" и появата на тромботичните реакции, но те са редки и рискът от тях е твърде малък. Нито един от случаите в България не е потвърден, че е в резултат на ваксинацията", обясни той.

Експертът уточни, че още не е изготвен докладът на ЕМА за връзката на ваксината на "АстраЗенека" и образуването на кръвни съсиреци. Проф. Гетов увери, че най-добрите специалисти в областта на хематологията, неврологията, епидемиологията, вирусологията и т.н. работят по този проблем.

"Очакваме да ни кажат какъв е начинът за възникване на тези реакции, кои са рисковите фактори и рисковите групи пациенти. Очакваме да ни кажат какво следна нататък. Трябва да се предприеме регулаторна мярка", каза той.

По думите на професора рисковите фактори за ваксиниране са предиспозиция за сърдечно-съдови проблеми, проблеми със съсирването на кръвта, съдови проблеми, дълъг прием на контрацептивни средства, заседнал начин на живот и затлъстяване

"Личното ми мнение на експерт е, че появата на тези инциденти са в резултат на уврежданията, които предизвиква коронавирусът", отбеляза проф. Гетов. 

Препоръката му за хора, които са си поставили първа доза от ваксината на "АстраЗенека" и имат притеснения дали да приемат и втората, е да го направят спокойно, след като не са имали нежелани реакции при поставянето на "първата игла".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Милен преди 3 години
Коритаров е бил с Пфайзер, а не АЗ.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз искам вече трета доза Астра Зевзека
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коридори с Зенека ,даваха голяма опашка по тв две бабки кото и те искат друга ваксина ,ехо станахте за смях ,колко ни убеждаваха платените професорчетата че Зенека е много добра ваксина ,гадове
8
1
 
8
 
! Отговори
Nona преди 3 години
Яко се омазаха с тия ваксини!
7
0
 
2
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 години
Пенсионерска жалба : Рано станах отзарана коридор зелен да хвана. Тез зелени коридори кой ли така ни ги стори ? С коридорите зелени пак настанаха промени. Тез управници игриви ги превърнаха в сиви. Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията, военните, военните медици , полицията, медиците, институции и граждани. Трето поколение репресиран.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя пък очаквал че точно в нашата родна България някой ще Потвърди подобен случай(на тромботични реакции)
5
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко, чакам да май да си бия втората АЗ и да си взема паспорта. Гърция е моя това лято.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде са другите ваксини които се получават ,преподават ли се
3
4
 
8
 
! Отговори
Като чета преди 3 години
такива неща и изведнъж започвам да си представям как хората в Лондон, започват да пищят хващайки се за главата и да падат мъртви по улиците. Там всички са се ваксинирали с Астра Зенека, дори кралското семейство.
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една съседка се беше набутала на зелените опашки и след първата доза с Астрата каза, че все едно са й отрязали главата, два дни лежала, не може да се вдигне. Сега я е страх да отиде за втора игла другата седмица.
1
11
 
13
 
! Отговори
не разбрал преди 3 години
Защо бре, ето Коритаров се гътна след ваксиниране?!