Невъзможна е промяна в демографските тенденции у нас в следващите 10 г.

Доц. д-р Косьо Стойчев от СУ пред Bloomberg TV Bulgaria
14 апр 2021 20:15, Анисия Иванова
55
Невъзможна е промяна в демографските тенденции у нас в следващите 10 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Ще продължаваме да отчитаме намаляване на броя на населението в период от поне още 10 години. Няма как да обърнем тенденциите до настъпването на нова балансова точка, в която броят на навлизащите и напускащите пазара на труда не се изравни или поне не се доближи. Това заяви доц. д-р Косьо Стойчев, ръководител катедра "Регионална и политическа география" в Геолого-географския факултет към Софийски университет “Св. Климент Охридски”, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

По думите на Стойчев намаляването на населението у нас е процес, който вече не може да се забави, и популистки мерки, като раздаването на пари за деца, също не могат да помогнат. “Намираме се на острието на ножа и оттук нататък следва само да изпием горчивата чаша”, каза той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Гостът отбеляза, че желанието за по-високо образование и намирането на по-добра работа са сред причините, които отлагат създаването на семейства и раждането на деца в тях. Според него преминаването към тридетен модел е вариант за преодоляване на проблема. “Процесът е психосоциален. Децата трябва да са нещо, което е желано от домакинството... Въобще не е въпрос на доходи или на имущество, които бяха валидни преди 20-25 години. На първо място трябва да има семейна среда, която желае децата”, допълни той.

Експертът коментира и миграцията от града към селото - тенденция, която се забелязва у нас, особено между София-град и София-област: “Всички големи български градове вече имат близко разположени села, които се превръщат в желана дестинация за жителите на тези градове”.

Стойчев отбеляза, че страната ни може да се възползва от възстановителния фонд на Европейския съюз и Зелената сделка, особено в области като Кюстендил и Перник, за създаването на програми, които да спрат черпенето на ресурси от по-малките градове към столицата. “Има инвестиции, които обаче усилиха по-силните”.

“Възможностите за по-малките общини не са никак големи, защото те се намират в демографски колапс. Пътят не е даже през публични проекти, българската държава трябва да се успокои малко с това”, коментира Стойчев.

    “Пътят на развитие е през инвестиции в личността, в човека и в бизнеса, който той може да създаде”.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При другите: Един работи и храни пет!При нас: Петима работят и не могат да изхранят едно!
18
3
 
5
 
! Отговори
Коко преди 3 години
До тоя с прабабата.Кога да ги гледат хората, като по цял ден са на работа, нали на някой трябва да ги оставят, не могат със себе си да ги вземат?
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бомбата е заложена още през соца с панелките. не може в 60 или 90 кв.м. да гледаш 3 или 4 деца, не става. гледаме 'белите' държави, ама там освен политика и помощи, се мисли за средата в града, повечето живеят в къщи в покрайнините и имат удобен транспорт, а в центъра ходят на работа. у нас е обратно - бизенс паркове в покрайнините, всичкото асан в центъра, мазета с буркани, коли няма къде да се паркират, ужас. слагате заплати, лоши болници (ако ги има), мръсен въздух и сме дотук.
16
11
 
12
 
! Отговори
Има някаква преди 3 години
Грешка във възпитанието на момчетата в БГ. Дали е заради майките или заради бащите...Но когато родителите се усетят вече е късно и си имат в къщи един стар ерген и мамино детенце, който се ужасява от мисълта че може да си наруши спокойствието и удобството. Жените са буквално отчаяни. Навършат ли 30 започват отчаяно да търсят някого от когото да забременеят, но все пак по тази формула може да се роди само едно дете, жената сама няма как да се справи с повече.
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ?1. Пише се "милиард", а не "милярд". 2. Помагам за правенето на деца, ако някой не може...3. Извинения може да си измисли всеки, който е некадърен да си отгледа децата. Защото иска да яде и пие и да си бие жената... (ако някоя се навие за такъв копанар)
14
5
 
13
 
! Отговори
? преди 3 години
Супер експерт...необратимо е всички ще умрем.Да бе имаме 3 милярда за f16 самолети но за раждаемост няма как да стане.3 милярда лева могат да гарантират на всяко второ или трето родено дете в БГ /25000такива на година/през следващите 6 години по 20000лв. За 6 години ще видиш какво е бейби бум. Ама няма от къде да дойде рушвета. Ако купим самолети или танкове има рушвети а това че след 10г няма да има кой да пазят е друга работа.
13
8
 
8
 
! Отговори
до 13 Коко преди 3 години
едно време прабаба ми са били 7 деца .да не е имало детски радини тогава ?кажи си че те мързи да гледаш ревливи и сполоиви бебета и толкова.висенето по кафетата е далеч по приятно
12
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време хората се целуваха по устите и се таковаха къде си требе.И се раждаха деца.Сега стана обратното...
11
3
 
16
 
! Отговори
Коко преди 3 години
Ми то няма детски градини за децата, после юо нямало деца. Или частни за по 50 лв. на ден кой може да си позволи?
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 6 Знаеш ли въобще колко са помощите за ромите?Това ,че ромите се плодят няма нищо,ама нищо общо с помощите.Манталитет им на поне половината от тях е такъв ,да живеят просто,бедно и с много деца.
9
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се забрани продажбата на презервативи ?
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама Нинова каза, че знае как да реши демографския срив..Какво ли се е въртяло в главицата и,когато високопарно го заяви?Явно няма проблем с тишината в спалнята, като Татяна Дончева :-)
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Прогноза 8Какъв виалет бълнуваш от 200 години не сме Турция.Е така като заплачете за турция та турция.Е какво е в Турция.Яко циганния и мизерия.За тва ли е зорът?
6
17
 
6
 
! Отговори
Прогноза преди 3 години
Народ, чийто идол е женомразец, егоцентрик и самовлюбен самец като Слави не заслужава да просъществува. Ще дойде Ердоан да си върне вилаета.
5
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато не си вкараме хора от арийските племена в Афганистан демографията няма да се оправи!
4
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми как ще е възможно?Кафявият етнос произвеждат по 10-15 деца банкоматчета а на българите им съдират кожите от данъци за да има за социални помощи.Живея в София.Всяка сутрин виждам няколко десетки роми с метли и лопати които си говорят,пушат и пият кафета.Навсякъде е пълно с отпадъци но според местната власт ромите чистят и работят.Щом и батко им Бойко веднъж със сълзи на очи каза че добре че ги имало тях (да хъхрещия етнос) щото иначе България загивала то е ясна работата.Бъдеще-малката Индия
3
3
 
14
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Тошенцето женено ли е и колко деца е отгледало.
2
4
 
35
 
! Отговори
SS преди 3 години
Не боката ,а псевдодемокрацията и евтиният труд прогониха много хора от България.
1
13
 
14
 
! Отговори
Demonaz преди 3 години
Ми трябва се намали. Нали това е целата, бе? Територията,а не населението. Браво само така! Жените се онаковат с чуждоземци,а мъжете станаха шимейли. Да живеят европейските ценности УРА! Слава на ЕСССР.