Църквата не забравя: Панихида за жертвите на атентата в "Св. Неделя"

Над 200 загинаха заради крайнолеви дейци на Военната организация на БКП
Обновена: 16 апр 2021 13:14 | 16 апр 2021 13:06, Камелия Цветанова
60

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В столичния катедрален храм „Св. Неделя” беше отслужена панихида за жертвите от тежкия атентат, извършен на този ден през 1925 година.
Още по темата


На 16 април 1925 г., един трагичен Велик четвъртък, на опелото на убития два дни по-рано ген. Константин Георгиев следва нов терористичен акт – при атентата загиват 134 души, а ранените са около 500, като част от тях умират по-късно от раните си и така броят на жертвите надхвърля 200.

Сред тях са и мнозина представители на стария български национален елит, много от загиналите са невинни жени и деца.

Атентатът е извършен от група крайнолеви дейци на Военната организация на Българската комунистическа партия (БКП), взривили покрива на църквата „Св. Неделя“ в София.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
6
 
! Отговори
Православен преди 3 години
А т. нар. панихида се извършва от приемниците на извършителите на атентата - другарите от БПЦ!
30
4
 
16
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Атентатът е едно от първите пресъпления на бкп срещу Българския народ !!!Едно от последните престъпления на бкп е управлението на герП, дано да е последното !!!а отслужването на панахида от днешните попове е лицемерие, щото вече всичките са просто чиновници !!!
29
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разрушете всички църкви, за да няма атентати в църкви.
28
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БКП затри повече от 300 хиляди българи. БКП уби 23 хиляди българи във вардарска Македония, защото не се отказаха от българското си самосъзнание. БСП ни даде Лукановата зима и Виденовата зима, заради което 2 млн българи напуснаха страната. При последното управление на БСП (Орешарски) опитаха да сложат Пеевски за шеф на ДАНС. БСП е тумор и всеки, които ги подкрепя, е за затвор.
27
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БКП и БСП са антибългарски и античовешки организации. Всеки, който гласува за тях, е техен съучастник и е за затвора. Всички к.омунисти на въжето.
26
6
 
11
 
! Отговори
ОПА преди 3 години
До StrikerА КОГА НАШАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ЩЕ НАПРАВИ ПАНАХИДА ЗА ЗАГИНАЛИТЕ БЪЛГАРИ ОТ ТЕРОРА НАРЕЧЕН ДЕМОКРАЦИЯ--НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ГЕНОЦИД НАД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СЛЕД ТУРСКОТО РОБСТВО---ДВА МИЛИОНА БЪЛГАРИ ИЗЧЕЗНАХА ОТ КАРТАТА НА СВЕТА-- ИЗМРЕЛИ ОТ ГЛАД И БОЛЕСТИ...
25
5
 
12
 
! Отговори
Striker преди 3 години
Даа, а отпадъци като Ку=рнела и онова хипофизно джудже от Кремлин сега са първи православни християни...Да се чуди човек как изобщо има хора, дали гласа си за убийци. Подобна партия като БеСеП, би следвало да бъде дадена на съд и забранена.
24
15
 
8
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 3 години
Добре гадните каманисти избили 200 чивека ,а америкнаските марионеткии дето избиха милион българи,чрез мизерия и глад и стрес!Вие си жалете фашунгерите избивали българи без съд и присъда по ония времена в БЪлгария е било фашизъм ,само който не познава собствената си история не знае какво е било,диктатура ,преследване на инакомислищите ,всеки несъгласен с властта е изчевал!Хората са се топяло едни други че са комунисти само за да си разчистат лични сметки .!Д а говорим за история обективно!
23
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А колко хиляди загинаха, знайни и незнайни, виновни и невинни, през следващите месец-два, за отмъщение, от ръцете на властта? Когато и за едните жертви и за другите се говори в един и същ текст, тогава ще се покаем, ще забравим и ще простим.
22
0
 
10
 
! Отговори
Отвори си очите! преди 3 години
До Последния софиянец"Почна се! Връщаме се в 90-те и мутренските времена!"- Ама ние не сме излизали от 90-те и мутренските времена. Махни си партийните очила и се огледай.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направиха го бащите на Асен Аговците и Дайновците.Евгений Дайнов е антихрист.
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Църквата никога не забравя, но и не пропуска да вземе.Хахаха
19
11
 
11
 
! Отговори
Винету преди 3 години
Жертвите от бомбардировката на САЩ над София 4208 убити, 4744 тежко ранени. Разрушени само в София са 12 657 сгради. А възпоменание за това, нещо? Каквото и да е? Или щом сме в НАТО да им вдигнем паметник? Или те не са терористи - демократични убийци са - убиват някакви си там втора ръка "МатрЕЯл"? Кога Боко, Чоко и Тъпоко ще коменитрат нещо по тези теми?
18
5
 
9
 
! Отговори
бб преди 3 години
И Борисов беше комунист, член на БКП. И баща му и той член на БКП. Такива пребоядисани партийци са най-опасни и вредни за обществото.
17
12
 
8
 
! Отговори
Сплескан натовец преди 3 години
панахида за жетвите на транс-атлантическия режим и "демокрацията " кога ъде ичзечнаха 3 милиона българи за 30 години ??????Демокрацията е най-смъртоносното нещо случвало се на България!
16
2
 
3
 
! Отговори
Последния софиянец преди 3 години
Почна се! Връщаме се в 90-те и мутренските времена!
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онези в Парламента са си комунистчета и вонят на комунизъм от 1 километър.И се подведоха наивните хора и ги избраха.Това промиване на мозъци се отрази на гена на българина.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само забравиха да накажат Доган!Както и за влака с майки и деца!
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онези в парламента съвсем са забравили да дадат минута почит
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
na panahidata si nosete cherni nailonovi torbi za otpadak da sabirate komunistite vatre za recycling...

Спонсорирани публикации