Ако ваксинацията се ускори, сме близо до колективен имунитет!

Д-р Стойчо Кацаров: Възможна е още една вълна през есента
64

От анализите, които сме правили в нашия център, смятаме, че страната ни е близо до колективен имунитет, ако се ускори ваксинационният процес в следващите месеци. Това заяви д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова по Bloomberg TV Bulgaria.

"Може би до лятото ще сме достигнали колективен имунитет, тъй като огромна част от хората - над 3 млн. души, са се сблъскали с вируса. Ако не се ускори процесът по ваксиниране, е възможно да има още една вълна на разпространение в началото на есента", каза той.

От думите на госта стана ясно, че здравната ситуация в страната се намира в лошо състояние.

"Ние сме на първо място в света по показателя обща смъртна опасност, който може би е единственият достоверен медико-статистически показател. Бяхме на първо място и през 2019 г., миналата година поставихме световен рекорд с над 18 на 1000 обща смъртност. От началото на годината е над 21 на 1000", каза медикът.

По думите му единственият начин да се спре разпространението на вируса е ваксинацията. Ограничителните мерки и дистанцията е видимо, че не вършат почти никаква работа. В Европа сме на едно от последните места по ваксинация в ЕС – под 10% от населението са получили първата доза от ваксината, което означава удължаване на лошата ситуация в страната, смята Кацаров.

Според него причините за високата смъртност в България са свързани с лошото състояние на здравната система.

"Наблюдаваме и едно политизиране на въпроса с AstraZeneca. Не е работа на правителства и ЕК да вземат решения по въпроса кои ваксини да се поставят – това е задача на регулаторните органи и фармацевтичните компании", каза д-р Стойчо Кацаров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
10
 
1
 
! Отговори
### преди 3 години
Нещастници злобни, които лаете срещу ваксините, нима сте по умни от евреите, англичаните или гърците? *** народ, слаба държава - колко ни пасва нали?
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тичайте тичайте първа втора десета игла какво чакате с ваксини пълно защо въобще това е тема има мераклий има и ваксини не доумявам каде е дискусията тук?
41
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
dps haresvat uskorenite raboti...da restartirat uskoreno kolektivnia imunitet, vse edno s shalvari ili bez! ;-)
40
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ние сме на първо място в света по показателя обща смъртна опасност, който може би е единственият достоверен медико-статистически показател. Бяхме на първо място и през 2019 г., миналата година поставихме световен рекорд с над 18 на 1000 обща смъртност. От началото на годината е над 21 на 1000", каза медикът.Това означава огромно увеличение заради вируса на и без това огромната смъртност във България. Спасението е ваксинирането, но в България с две дози са 1,85%, а с една доза 5,45% от хората
39
2
 
4
 
! Отговори
До 24 преди 3 години
"Според сметките на един математик несвързан с НОЩ и прочее на всеки документиран с модерния коронавирус се падат по 5 до 8 недокументирани!"Трябва ли да ти обяснявам БАВНО или и това няма да помогне? Не става въпрос за "сметките на един математик", нито за "сметките на д-р Кацаров", а за официалната статистика! Как въпросният никому неизвестен център стига до извода, че сме близо до колективен имунитет, след като по официални данни сме доста под от 3 млн заразени, което е далеч под 70%???
38
5
 
9
 
! Отговори
Леша преди 3 години
Хвърляйте маските. Неинжектираните ще си живеят, инжектираните ...трябва да се изчистим от глупавите все някога.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви три милиона са се сблъсквали с вируса?!От хората около мен, сблъскалите се с вируса се броят на пръсти.Официално са 386 хиляди заразили се. Ако наистина са три милиона, това означава, че здравната система в България напълно не работи по отношение на епидемии. По скоро, според мен са около 400, най-много 450 хиляди, досега заразените.
36
0
 
5
 
! Отговори
1-n преди 3 години
Суверена тешава коя ваксина да му поставятНали я плаща, като данъкоплатецА и се подписва за информирано съгласиеПък изведнъж някой друг решава- аре бегайте бе, бегайте далече
35
5
 
17
 
! Отговори
absurd преди 3 години
Хора,сваляйте маските и си върнете живота
34
5
 
9
 
! Отговори
absurd преди 3 години
След политиците ,бих разстрелял докторите,
33
1
 
9
 
! Отговори
Demonaz преди 3 години
Ахаа и тоя ли врачува може да има и друга вълна. Ако решат ще има. Но,надали времето на кромида мина. Има си военни конфликти справка Русия-Украйна. Още вярвайте ,че кромид дебене и карайте с маски в колите си.
32
4
 
10
 
! Отговори
Не е точно така преди 3 години
Почти шест хиляди напълно "ваксинирани" в САЩ са заболели от ковид до момента, почти 400 са влезли в болница, и 79 са умрели. Псевдоваксините не работят, не създават имунитет, не предпазват от разболяване, а страничните ефекти са безброй и много гадни. Ако ще напреки да се "ваксинирате" с неработещите експериментални псевдоваксини, "имунитета" е фантазия.
31
1
 
3
 
! Отговори
absurd преди 3 години
Не сте ли чували притчата за чорбаджията на който Господ е дал голяма реколта,а той се замислил и си казал,трябва да направя по големи хамбари,а Господ му се присмял-Безумнико,довечера идвам за душата ти28254
30
1
 
6
 
! Отговори
Ник преди 3 години
До 24, всеки разбирател може да те боцне с нещо и от здрав и прав да напълниш трапа за няколко минути. аутопсии няма. ковчегът е запечатан и без стъкло да те видят теб ли погребват или бай Байо от горно нанадолнище. докато им плащат 10-30К да те "лекуват" очевидно имат икономически интерес да има повече тежко болни И да *** и НОВИ жертви да им влизат в отделенията/душегубките.
29
2
 
1
 
! Отговори
absurd преди 3 години
Заради тия които ще порази Божият бич страдат и останалите,няма да се опазят,каквото и да правят
28
1
 
5
 
! Отговори
До 27 преди 3 години
Когато жена ми беше болна от ковид, я целувах. Е, и? Още съм жив. Ха-ха!
27
0
 
8
 
! Отговори
absurd преди 3 години
До 27Няма да и излезе нищо на държавата,бъди сигурен,нищо не ме лови,слава на Бога,25 години не съм стъпвал при доктор и хапчета не съм пил,не им вярвам.В БГ медицината не е предназначена за лечение.
26
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има много ковид отделения,може да отидеш и да се целунеш с Ковид болен,но първо си напиши декларация ,че ще си поемеш разходите за лечението от Ковид. На държавата излиза между 10 000 и 30 000 за средно и тежко болен.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отиваме към закриване .
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление и фармацевтичната индустрия не ни харесва. Много лекарства вече липсват.Няколко фармацевтични компании си изтеглят представителствата до края на годината