Радев: "Три морета" създава възможност за растеж и свързване

Каним Гърция като гост на Срещата на върха на инициативата
173
Радев: "Три морета" създава възможност за растеж и свързване
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев откри международна конференция, посветена на възможностите за финансиране от Инвестиционния фонд на инициативата "Три морета".

Благодарение на обединените усилия на 12-те държави между Черно, Адриатическо и Балтийско море инициативата "Три морета" създава възможност за икономически растеж, свързване на страните, социално и икономическо сближаване. С политическо лидерство и съвместните действия на бизнеса и неправителствения сектор можем да подобрим стандарта на живот на хората в региона, заяви държавният глава.

Още по темата
По думите му засилването на инвестиционния фонд към "Три морета" и привличането на инвестиционен съветник към него (Amber Infrastructure Group) отбелязва преминаването на инициативата от политическо говорене към реални действия. Бизнесът е ключов участник, отбеляза Румен Радев и допълни, че расте интересът към инициативата от различни държави от цял свят, което се основава на големия потенциал на региона ни.

България гледа отвъд географските и времеви граници в региона, за да намерим интелигентното развитие на проектите в инициативата, заяви президентът по повод приоритетите на българското председателство на "Три морета". По думите му, трябва да се търсят нови възможности за напредък на региона и това е причината България да покани Гърция като гост на срещата на върха "Три морета", която страната ни ще домакинства тази година в София, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Трябва напълно да обезпечим свързаността по линията Север-Юг, а през границата ни с Гърция преминават важни транспортни, енергийни и дигитални връзки, заяви Румен Радев и посочи, че регионът трябва да се възползва от потенциала на пристанищата и терминалите за втечнен газ в южната ни съседка.

Президентът акцентира и върху друг основен приоритет на българското председателство - свързаност в областта на науката, образованието, технологиите и иновациите. "Необходимо е да се търсят интелигентни решения с хоризонт отвъд следващите 20-30 години. Следващата стъпка е да работим с младите хора и да свързваме организациите и институциите, които се занимават с иновации", посочи президентът, като подчерта, че подходът трябва да е насочен към интегрирането на иновативни решения в сферата на транспортната, енергийната и дигитална свързаност, като се мобилизира човешкият капитал и бизнесът.

Президентът отбеляза и значението на укрепването на връзката на инициативата със стратегическите й партньори - САЩ, ЕК и Германия.

Възможност за привличане на нови устойчиви инвестиции, икономическо развитие и укрепване на връзката с останалата част от Европа, както и привличане на трансатлантическо партньорство в региона, са част от приоритетите, които има пред себе си инициативата "Три морета", заяви министърът на икономиката Кирил Петков.

Той подчерта, че 12 държави-членки на ЕС, участващи в нея, представляват 22% от населението на ЕС и създават 10% от БВП, но подобни инициативи ще увеличат вътрешната търговия между тях, която по думите му има нужда от подобрена инвестиционна и иновационна инфраструктура. Това ще допринесе до бъдещи икономически ползи и въздействие върху инвестициите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РАДЕВ СЕ ОБЛИЗВА КАТО УЛИЧНО КУЧЕ ПРЕД МЕСАРНИЦА, НО ЩЕ МУ ПРИСЕДНЕ
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърция трябва да върне бяло море на България.
17
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бойко крадеше на едно море, тоз румбата краде на три морета. бойко напълни за 10 години едно чекмедже, тоз иска за два месеца да напълни цял гардероб, абе кво да си говорим - комунистически ми ти работи
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
4 морета са с бяло (тракийско) море откраднато от България.
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сащ ще рухне от само себе си, война няма да има, просто са нужни търпение и топки още само няколко години
14
2
 
6
 
! Отговори
Коко преди 2 години
Четвъртото море е Дубайско море.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такива коментари не бях виждал
12
1
 
7
 
! Отговори
БОЙКО НАБИЛ КРАДЕЦ! преди 2 години
Нема па да одиме у трите морета
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези които са се интересували малко от геополитика отлично знаят какво е триморие или три морета ,защо не кажат слугите тук за какво всъщност става дума ,а не да говорят врели - некипели на облъченото и съсипано стадо наречено български народ .
10
4
 
9
 
! Отговори
поп кире - кгб преди 2 години
руменчо , за шпионите нищо - това отлично , но за възобновяване на българо-съветската дружба нито дума - това много лошо !
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я избройте дванадесетте колоса, участващи в проекта. Нещо като фронтовата линия, която ще понесе основното опустошение в бъдещата трета световна.Щото менторите на проекта обикновенно воюват с чужди ръце и далече от дома си. Само не знам как възнамеряват дя я удържат в рамките на конвекционална, щото ще отскочи до ядрена ми се струва.
8
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А къде е Тигърът на Западните Балкани Боко Бокасата!?...
7
5
 
9
 
! Отговори
к1 преди 2 години
Глупости, какви възможности за растеж? Нали всички държави от проекта са членки на ЕС, защо не се осъществи този растеж? Истината е ,че проекта"Триморие"е създаден от САЩ с цел обслужване на техни интереси, а държавите участнички са за санитарен кордон и първа фронтова линия ( или вал). Тепърва ще усещаме последиците от участието си.
6
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А шефът на АДФИ не само излязъл в отпуск, но вече е и в болничен.Този същият, който уволни Албена Белянова преди години, но мисирките тогава не отразиха нищо. А сега *** за всяка калинка изритана от топлото и местенце + голяма заплатка.
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Три морета ще видим през крив макарон! Съседите си гледат интереса и никой не го интересува България. Гърция, Турция, Румъния вече са богати държави с развити икономики. Скоро и Македония ще ни задмине. Изобщо на кой му пука за България? На никой. Западните държави дори не знаят къде се намира на картата.
4
6
 
7
 
! Отговори
Аутобаните ? преди 2 години
А кой ще строи магистралите за тези три морета ? Познавам точния човек от Банкя !
3
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигуранта никой не го бръсне за слива, той за растежа се загрижил
2
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мачкай, Румба!
1
4
 
14
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Черепа дава ли кинти?