Министър Балтова: Ще изведем туризма като национален приоритет

Министерството вече работи активно, за да представи България като сигурна дестинация
20 май 2021 13:10, Красимир Ангелов
70
Министър Балтова: Ще изведем туризма като национален приоритет

На работна среща с туристическия бизнес, министърът на туризма доц. д-р Стела Балтова представи приоритетите и целите на служебния кабинет и на Министерството на туризма. Дискусията се фокусира върху проблемите, заплахите и предизвикателствата пред туристическия бизнес, като се обсъждат и възможностите за тяхното най-бързо и адекватно решение, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Министър Балтова заяви, че приоритетите на нейното министерство са в съзвучие с очертаните от служебното правителство. То ще работи за укрепване на държавността чрез почтеност, прозрачност и професионализъм; ще реализира постигнатите договорености с бизнеса в резултат от диалога, особено със засегнатите от Covid-19; ще осъществи преход към 46-то Народно събрание; ще осигури нормалното функциониране на държавата до следващото редовно правителство и ще гарантира провеждането на свободни, честни и демократични избори.

В тази светлина мисията на министерството на туризма в този служебен кабинет е да възстанови жизнеспособността на туристическия сектор в България в условията на извънредна епидемична обстановка и да изведе туризма като национален приоритет на правителството, заяви министър Балтова.

Още по темата
За тази цел тя посочи, че първо ще се цели подобряването на политиките за регулиране на туристическия пазар и за администриране на туристическата дейност при запазване здравето на гостите и на работещите в сектора и второ, развитие на националната туристическа реклама, както и международното сътрудничество в туризма за насърчаване на туристите да изберат България за своя дестинация.

Оперативните цели за постигане на приоритетите са няколко. Министеството на туризма вече работи активно, за да представи България като сигурна, гостоприемна дестинация, използвайки всички комуникационни канали и да осигури адекватна, точна и релевантна информация, необходима за бизнеса и институциите, да създаде условия за спокойна и сигурна среда за функциониране на бизнеса и ще постави акцент върху активна съвместна работа с българските задгранични представителства.

В рамките на бюджета, с който разполага, Министерството на туризма ще извърши и надгради планираните дигитални маркетингови дейности, насочени към 18 целеви пазари, ще се фокусира върху маркетинг с нулев бюджет и дигитална кампания в социалните медии и на пазари Германия, Великобритания, Полша и Румъния.

Особено важно за подпомагането на националния туризъм е популяризирането на мерките, свързани с туристите. България е част от туристическите дестинации с печат за безопасност и хигиена  (Safety and Hygiene Travel Stamp), издаден от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC). Печатът е гаранция за туристите, че България е сигурна дестинация в условията на Covid-19, отбелязаха от туристическото министерство.

От там отбелязаха, че за туристите е важно да имат достъп до ясните указания за функциониране на туристическите обекти в условията на опасност от заразяване с Covid-19 в България, съгласувани с Министерство на здравеопазването и Българска агенция по безопасност на храните.

По време на срещата стана ясно, че ще се спазват правилата за прилагане на противоепидемични мерки в туристическите обекти през летен сезон 2021 г. Приоритетното ваксиниране на лица, заети в туристическия сектор, също е особено важно.

Сред най-новите мерки, които значително ще облекчат летуващите, е заповедта от 18 май на  министъра на здравеопазването, с която се разрешава на децата до 5-годишна възраст да влизат на територията на България без PCR тест, както и обявената на 19 май покана за представяне на оферти по обществена поръчка с краен бенефициент българските екскурзоводи, сключване на договорите до 15 юни и последващото авансово изплащане на 50% по договорите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
хари потър потъра преди 2 години
Другарко министър, Вие ако искате туризъма да е национален приоритет значи падаме до нивото на островните държави в Тихия и Индийския океан. Дори те ни изпреварват с идентичността си и визията си за самите себе си като самобитност и култура!Ниа, от космическа държава с развити лека промишленост, електроника и прецизно производство се превърнахме в бананова територия втори клас, която целогодишно внася всичко което сама е произвеждала. Последни в ЕС и Европа!
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в туризма се извършват най-големите машинации и пране на париТуризма трябва да си плаща както всеки друг отрасъл в икономиката 20% ДДС
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
туризма е проклятие за България
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
туризма не трябва да е приоритетПромишленоста трябва да е приоритетТуризма трябва да плаща 20% ДДСТуризма съсипва икономиката на България защото генерира низки заплати, плащанията в туризма са само на черно.В туризма се въртят милиони без да им се плаща данък.Дори да се закрие туризма изцяло хората ще идат да работят в заводите където ще получават два пъти по голяма заплата и осигуровки.В туризма всичко е нелегално.
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я ПРОВЕРЕТЕ къмпинг. Градина. Какви са тези цени и задължителни нощувки.
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
още един напън за вдигане на "държавният " туризъм,а дано слънчевбрягските "бизнесменчета" им уврат главите,че само с пране на пари не става.Трябва качествен продукт на място,обслужване,чистота,обучен и правилно заплатен персонал.Без да дават пари не става,вижте и децта от Украйна и Молдова не искат да им работят...Ракламата е най-лесна ,стига да имаш продукт .
41
1
 
13
 
! Отговори
blok преди 2 години
Тази дама с физиономия от магазин Плод-Зеленчук, ще вдигала туризма. Страшното идва другари и другарки...Уви! От кой ли Конгрес на БКП е преписала онсовните точки в програмата си....с мухала и паяжините. Дърводелска работа.
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли БИЗНЕС и бизнесмени в България ????? неНЕ НЕ НЕ ..... ВСИЧКИ СА НА ДЪРЖАВНАТА СОФРА ПРОИЗВОДСТВО НУЛА ИКОНОМИКА НУЛА ,,,,,,ИШЛЕМЕТО НЕ Е ИКОНОМИКА
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставете ги да фалират и да си оправят цените.
38
0
 
13
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 години
Две страници текст в това изказване и нищо конкретно... Общи приказки за това каква политика щяли да водят... Ааа, и да не забравяме "прозрачността им и професионализма" Не знам при мен ли е проблема? Някой друг разбра ли нещо от това какво точно смята да прави Министерството на Туризма за туризма?
37
1
 
3
 
! Отговори
пак от БКП преди 2 години
През 1980 гАдина ще построим комунизъма и всичко ще е БЕЗ ПАРИ на всеки според потребностите.
36
0
 
12
 
! Отговори
ИСТИНА преди 2 години
ОТ ГРЪЦКИТЕ ОСТРОВИ ПО ХУБАВО НЯМА,,,,,...ПРЕКРАСНИ ПЛАЖОВЕ,, ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДОБРО ОБСЛУЖВАНЕ,, ВЕЛИКОЛЕПНА ХРАНА,, ВСИЧКО ОТ А ДО Я Е НА 100% ....................... В БЪЛГАРИЯ НАРКОМАНИЯ МНОГО *** И СКАПАНО ОБСЛУЖВАНЕ ,,,А МОЖЕ И ДА СИ ЗАГУБИТЕ ЖИВОТА....
35
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българите сте едно наг ло мръ сно НАПРЕГНАТО ЗА НИЩО племе. на вас живота ви минава в нерви и напрежение за незначителни неща. значителните просто ги преглъщате. тегаво племе. кефят се на испанците каква сиеста им е по цял ден ежедневието, а те по зли и дребнави от българин от преди 10 години дори. друга мярка няма за българина само българин. за всички останали българина все си кротува, но българин с българин само злоба и напрежение и негативизъм. никога няма да живеете добре
34
0
 
3
 
! Отговори
уоеуое преди 2 години
то хубаво, ама нема за кога
33
1
 
16
 
! Отговори
Вежливост преди 2 години
Все едно да докара топлите морета на Гърция в България. Тази говори глупости. Туризмът си ни е развит спрямо климата.Нито сме Гърция, нито Египет,нито Испания. Да слезе на земята и да работи с обучение на сервитьорите в БГ, които гледат как да те оскубят,но без капка уважение към клиента.
32
1
 
2
 
! Отговори
Изнервен преди 2 години
Уф, и какво като го изведете? Сефте.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз нямам пари за катък "Веселина", а пък за вас - не знам.
30
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 2 години
Спазване на мерките, портативни устройства за четене на QR кодовете на зелените сертификати, сграда отделена за карантина с медицински персонал и уверение от правителството, че пандемията у нас е под контрол е напълно достатъчно като помощ от държавата. Хотелите сами да се рекламират.И това само до края на сезона. Новото правителство да реши системните проблеми в туризма, или пълен бойкот на големите комплекси. Стига са "спасявали сезона". Проблемите там са огромни.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туризмът и зимен и летен е сезонен, не сме нито Норвегия, нито Карибите. Силен сезон от 3 месеца и още 2-3 по-слаб. Какъв приоритет е? Че то в банановите държави не разчитат толкова на туристи
28
1
 
3
 
! Отговори
До Българин преди 2 години
Те идват да разгледат ''македонските земи'', за които им е говорил другарят Путин !