Математик: В затишие сме заради многото преболедували COVID

Управляваме кризата на късмет, смята Лъчезар Томов
27 май 2021 11:50, Елка Василева
141
Математик: В затишие сме заради многото преболедували COVID
Снимка: архив, БГНЕС

„Ние управляваме до голяма степен тази криза на късмет, поради което и в момента сме със затишие заради много преболедували, не заради много ваксинирани. Ние с цената на много преболедували и със смъртност, първа в Европа и трета в света на 100 000, постигнахме нашия велик успех.“ Това мнение изрази пред БНР Лъчезар Томов, математик, преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет.

Още по темата

Ако броят на заразените не се увеличи и след абитуриентските балове, това ще е индикатор колко много хора са преболедували, заяви той.

„От епидемична гледна точка в момента имаме затишие, което се дължи на няколко фактора. Първият фактор е много големият брой преболедували. Официалната бройка спокойно можете да я умножите по 6, дори по 7, което прави 2 500 000. Също така имате 600 000 души с две дози. Трябва да се отчита, че официалното преброяване на населението не показва реалния брой живеещи хора у нас. Което дава доста добро съотношение преболедували и ваксинирани към общ брой,“ каза математикът.

Според Томов заради ниската гъстота на населението и по-слабия трафик в определени региони у нас в сравнение с Германия или Англия например при едни и същи мерки се получават различни резултати.

Ако няма навлизане на нови варианти на коронавируса у нас, можем да сме спокойни през цялото лято до септември, смята Лъчезар Томов.

„При нас имаме 60% нежелаещи да си сложат ваксина, което е най-големият процент в Европа. В Румъния са само 30%“, допълни математикът.

Според Томов по подобие на Швеция трябва да се забранят големи събирания както на открито, така и на закрито. „При капацитет 20-30% в заведенията няма да има разпространение там.“

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
11
 
8
 
! Отговори
do 65 преди 3 години
Не е вярно. Ваксинационни паспорти има от много години. Едно време ваксините ги пишеха в картоните. А дъщеря ми без ваксинационен паспорт не я пускаха от училище на екскурзии и преди Ковид пандемията. Това в чужбина.
63
2
 
13
 
! Отговори
Тотаджията преди 3 години
Според мен 2 милиона са го изкарали и 1.5 милиона ваксинирани.... нема страшно вече.
62
7
 
7
 
! Отговори
не разбрал преди 3 години
Защо все математици изказват ''компетентни'' мнения, по въпроси които не са им ясни?!
61
4
 
11
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До ;-) 65Примера с жабата е много поучителен: Ако пуснеш жаба в гореща вода - ще се мята и ще се напъва да издрапа и да избяга! Ако пуснеш жабата в студена вода и загряваш бавно ще си плува във водата докато се свари! Цяла година водата се загрява бавно! Който разбрал - разбрал, който не е - няма и да разбере!
60
5
 
9
 
! Отговори
росен кръстев преди 3 години
От кога математици започнаха да се занимават с пандемии.Все едно аз като машинен инженер да се занимавам с ядрени реактори.*** по добре да задържи това мнение за себе си.
59
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно на късмет, с цената на най-голяма заболеваемост и смъртност. При герп всичко е бутафория и пунта мара с цел точене на пари. То вирус може и да има ама тях това не ги вълнува.
58
2
 
15
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Ало, математичето. Аз ще ти кажа как стоят нещата с преболедувалите. От най-близките ми роднини 13 човека р 7 са го преболедували. Доказано. Аз обаче съм единствения с ПСР и влезнал в официалната статистика. Така, че си прави сметка по колко трябва да умножиш броя на официалните боледували.
57
5
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен 51Да пази господ от коментатори четящи само заглавията на статиите и книгите! В тази книга на бай Алеко има и други големи герои! Ако пък беше прочел и Чудомир коментарите ти щяха бляскави и безценни!
56
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Епилептик: Като чуя ковидарските инфлуенсъри и ми идва кризата!
55
3
 
16
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Доктор Ричард Бартлет пред сената на щата Тексас от преди седмица: Много повече хора умират заради ваксините срещу ковид отколкото от ковид в неговата практика...Докога медиите ще мълчат и кога ще бъде спяна престъпната ваксинация?
54
2
 
16
 
! Отговори
;-) преди 3 години
Преди година и ваксинационните паспорти бяха "конспиративна теория". Днес са факт.
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Stephanie Dubois каза да престанете да сте антиваксъри и предимствата превишават рисковете. Но вие все пак проверете коя е тя.
52
6
 
17
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Вчера се появи изследване от САЩ, което научно даказваше, че преболедувалите имат доживотен имунитет. Как при положение, че съм преболедувал да си ши*бна някаква инжекция с нещо, което не е изследвано достатъчно. Това, че върхушката в България и ЕС си прави някакво далавера с Пфайзер и не знам си коя компания не означава, че аз ще се превърна в опитно зайче. Долу ваксините докато не минат всички изследвания.
51
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Интелигентността ни е изключително ниска" - Твоята със сигурност е ниска. Какво не си разбрал относно чипирането? Естествено, че е въпрос на време да се стигне до там. Този, който не го вярва живее още в 20-ти век и няма идея какво се случва в 21-и. "Конспирация" знаеш ли изобщо какво означава? Таен заговор, а не нещо, което не е вярно. Според теб света се управлява от Байдън и Путин, така ли? хахах Много си прав за интелигентността, но на тези, които приравняват конспирация с неистина...
50
4
 
18
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Значи все пак дори и щабните математици признават, че Мангъров в крайна сметка излезе прав. Ваксини-максини, ала-бала - няма значение. Заразата се самоограничава след преболедуване. Толкоз!
49
2
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Тоя кавал каквото каже, точно обратното става. Голем мЪтематик :)))))))))))))))))))))))
48
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статията много точно отразява положението в България, а коментарите по-долу показват защо е така. Българина много по-лесно ще повярва на една жена от опашката пред магазина, в кемтрейлс, в 5Г-конспирациите, в чипиране и какво ли не. Интелигентността ни е изключително ниска, което междувпрочем се вижда и от смъртността и от класациите за качеството на журналистиката и от музиката, която масово се предпочита и и и ...
47
5
 
10
 
! Отговори
Бизнес-за-милиарди преди 3 години
До Малко факти - още факти - при тестване на "ваксани" намалиха чувствителността на PCR теста в пъти. Съответно и откритите заразени намаляват. Още факти - няколко хиляди заразени във САЩ след пълно ваксане, 7% от тях в болница, и имаше десетки умрели. В резултат - здравното министерство реши да не публикува повече тези резултати, да "не създава антиваксърски настроения"-. Смях... Всичко е толкова очевидно и жалко
46
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Все някой ден ще ги докопа" Тоя страшен ужасен грип, който за година и половина ДОКОПА цели 2% от населението на планетата? И от тях "загинаха" 2%? Леле в следващите 60-70 години ще съм нащрек. Все някога ще стигне и до мен грипа. ПП толкова сте истерясали и паникьосали, че не виждате неща които отдавна са очевидни.
45
3
 
5
 
! Отговори
Малко факти преди 3 години
Процентът на заразените с Ковид, въпреки ваксинирането с РНК ваксината на Пфайзер, е 0,01%, т.е. на 10 000 ваксинирани - един. Това е от изследване на над 10 милиона ваксинирани в САЩ.