Министър Кацаров: Мерките имат слаб ефект, опасността не е преминала

Ваксинирайте се, за да можем да се освободим от маски, зове здравният министър
27 май 2021 09:51, Красимир Ангелов
130

Първа рокада в здравното министерство направи служебният министър Стойчо Кацаров. Той смени директора на агенция "Медицински надзор". Досега тя се оглавяваше от д-р Георги Деянов, а на негово място застава д-р Георги Христов.

Междувременно от министерството спряха обществените поръчки на държавните болници. По информация на зам.-министъра Димитър Петров -  проверява се разходването на пари през 2020 г.

"Имам свои виждания как да се управлява агенцията. Няма нарушения, но искам да работи по-бързо, да няма просрочени преписки на граждани и агенцията да бъде по-активна в трансплантациите. Това са мотивите ми да назнача нов директор. Проверка е установила доста забавяне и показва, че е имало само 2 трансплантации. Трябва да бъдат около 50-100 годишно, ако искаме да се сравняваме с другите". Това заяви в студиото на "България сутрин" служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Още по темата
И увери, че всички, които работят добре и не са политизирани, могат да бъда спокойни.

"Може и да няма рокади. Моето разбиране е такова - тези хора, които работят добре и съвестно, не участват в някакви корупционни схеми, могат да бъдат спокойни, другите - не. Досегашният директор може и да продължи да работи в агенцията, просто искам темпото в агенцията да се вдигне", добави здравният министър пред Bulgaria ON AIR.

Спрени обществени поръчки

"Това е проверка доколко са целесъобразни и полезни парите, които се разходват. Това е временно. Тези, които са започнали, не са спрени. С оглед на финансовото състояние, ние сме принудени да се движим в рамките, в които сме в момента. Това ни принуждава да търсим всички възможни резерви", каза д-р Кацаров.

Проверка в "Александровска болница"

"Проверката е приключила, ще обявя резултатите публично. Навсякъде, където се констатират нарушения в управления, тези обстоятелства ще бъдат проверени и ще се предприемат съответните мерки. Възможно е да има промени. Проверяваме всички сигнали, които сме получили", посочи той.

Остава ли в миналото Ковид-19?

Служебният министър коментира и спада на заболелите от Ковид-19 през последните дни.

"Истината е, че всяка една епидемична вълна има определена продължителност. Първата и втората имат една и съща продължителност.  Мерките не могат да го изменят. Факторът затопляне е основен, който води до намаляване, но опасността не е отминала. Не е в резултат на мерките, естественият ход на разпространението е такова. И ако хората не желаят да се ваксинират, ще има и трета вълна. Мерките не са толкова ефективни - има ефект, но той е слаб", категоричен бе здравният министър.

Удължаването на извънредната обстановка

"Освен медицински причини, има и други - правителството е обвързало всички мерки с тази обстановка, граничният контрол също може да се прилага само в тази ситуация. Ние сме принудени да удължим тази извънредна ситуация", обясни служебният здравен министър.

Ваксинационните сертификати

"Ще бъдат преиздадени на тези, които вече имат, с новия вид. Това са около 400-500 хил., в рамките на няколко дни ще бъдат преиздадени и след това по новия образец ще бъдат издавани. Има много дълъг гратисен период, в който ще важат старите, което не налага струпване хората за преиздаване", увери министър Кацаров.

А относно ваксините, които ще важат за сертификатите, той посочи, че България признава много широк кръг - всички одобрени в ЕС. Този сертификат ще бъде валиден 6 месеца за преболедували, за ваксинираните няма краен срок засега.

Министър Кацаров призова за ваксиниране, особено възрастните хора.

"Ваксинирайте се, за да можем да се освободим от маски и други. Апелирам възрастните хора: възползвайте се от възможността, има мобилни екипи. Влизат чужденци за да ги ваксинираме, а нашите сънародници имат криворазбрано отношение към този процес", заяви още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джо Байдън като е ваксиниран що ходи с две маски ? Нямам повече въпроси.
54
0
 
12
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 3 години
До Анонимен - ценитеОще нищо не сме видели като вдигане.Не четеш ли какви бълвочи платени се пускат(особенно тук) - заплатата била 1600 лева средна - къде, интервюирали сигурно само псевдо-ИТ сектора (реално КОЛ центърчета пълни със wild village people които предимно са вещи във духовата музика).Имам чуство че трапезата тази коледа ще е много постна,ако изобщо я има за доста от народа. Имам чуството че тогава заплатите пак ще са кило сирене.
53
2
 
17
 
! Отговори
Demonaz преди 3 години
Аха ясно. Е нали бяхме в края на третата вълна,а да забравих ако не се боцката на есен пак ще ви затваряме. И без ваксини сме махнали маските :) Дали има мерки или не се видя,че това си е вирус подобен на грипа всяка година. Ще се ваксинират млади,здрави и спортуващи хора заради старци на преклонна възраст с безброй заболявания или млади ама бъгнати от наркотици,алкохол и заседял живот. Закривайте цирка кромид_19.
52
4
 
9
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
И сега да си припомним отново началото на представлението.Месец март, пред камерите се нареждат ветеринар, шефът на пожарната, полицай, математик и коремен хирург за да ни спасяват от "вирус". В държавата няма регистриран "случай", но градовете са затворени с КПП-та, а външните граници - отворени.Сценария ли ви се струва калпав или актьорите са некадърни?
51
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До стоМи да! Щото трябваше да им турят не по една , а по две маски, че и памперс за тройна гаранция щото нали...?!
50
4
 
4
 
! Отговори
сто преди 3 години
До Анонимен 51Това е така поради една единствена причина - там пишат за починал от ковид само тези, които наистина са починали от ковид, а не както в БГ - всеки, на който са намерили ковид. Виж и бройките им в болница - много по-малко от тези в БГ, защото там приемат само тези, които наистина имат нужда от болнично лечение. Въобще - съвсем друг подход и организация. Да не говорим за безплатните пср и антигенни тестове..Но другите мерки им бяха доста спорни...
49
0
 
11
 
! Отговори
Така става преди 3 години
Като кацарите стават здравни специалисти,а не правят каци за зеле!
48
2
 
9
 
! Отговори
до сто преди 3 години
абе ***! Влиза се и излиза след задължителна карантина и отрицателен тест! Какво пречеше това да се направи и в БГ или ЕС?!? А защо вируса изчезна там когато вече го имаше!Защото мерките работят! А това дали ще имаш право да излезеш или да влезеш в една държава с цената на две седмици престои в хотел е нищо в сръвнение на 18 000 живота които се отидоха тук за година! А колко още влачат последиците от преболедуването, никой не казва!!
47
1
 
20
 
! Отговори
пример преди 3 години
Ами Кацаров дайте пример, ваксинирайте Фигуранта и служебните му министри
46
0
 
12
 
! Отговори
до 43 преди 3 години
Австралия е друг континент и не са на гъсто толкова хората.Какво са 25 милиона за толкова голяма територия?Нищо.Много по-лесно се налагат мерки защото нямат ''шведи''.При нас шведите в чистотата не спазват никакви мерки и го разнасят яко вируса.Съвсем друго е там и съвсем друго в Китай.
45
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До стоЯ виж колко са починалите в Австрия и колко в България за последната година и пак си пиши глупостите.30 хиляди човека повече починаха в България за последната година
44
2
 
17
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Единствения ефект от затоплянето е,че хората са повече на вън и вируса се разпространява по-трудно!Ако високите температури му влияеха,щеше да е изчезнал миналото лято!Стряскаща е тази некомпетентност по здравен въпрос на здравен министър!!Трета вълна ще има, неизбежно е!И вместо да подготвят хората и болниците за по-адекватна реакция,те бращолевят глупости!Но нали за тях винаги ще се полагат най-добрите грижи!Вие продължавайте да им вярвате!!
43
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До : гласувалият за това правителство. Е, и като си гласувал, какво ?Да не си хванал Фигуранта за топките ?Пак си си същия кияк, чиито глава е пълна единствено с петолъчки ! От такива като теб стоим вече тридесет години на едно място. Тъкмо държавата се пооправи и тръгне в правилна посока и се довлечете вие шумкарите подвеждайки народа с лъжи и манипулации.След това оплесквате всичко и после се чудите в кой бял автобус да се скриете от народната любов
42
4
 
11
 
! Отговори
сто преди 3 години
До 43Австралия е остров, който беше превърнат напрактика в затвор - никой нямаше и все още няма право да влиза и излиза от там, и то вече почти година - ето това е фашизъм, където здрави хора са затворници поради глупостите на определени хора. А и там, както почти поцелия западен свят - наплащи ги хубаво хората и те ще правят каквото и колкото искаш. Да ти е познато това???
41
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ваксинирайте се, за да можем да се освободим от маски и други.", навремето за да избегнеш смърт са слагали фасове. Агитацията е била същата - слагай фес и се клани (ваксинирай се и се подпиши), за да се освободиш от смъртта (за да можем да се освободим от маски и други). Сега е модерно. Сертификат дават, тогава е нямало. Чиста демократична диктатурата. Тоталитаризъм по европейски. Разделение, дискриминация и декрадаци на "еропейски и трансатлантически ценности".
40
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно това е целта на СЗО и Бил Гейтс да ни тормозят с мерките без да има никакъв ефект и да ни ваксинират накрая. Ей го още един *** и слуга на СЗО ваксинатор. Ще се ваксинираме ако искаме. Понял ?
39
6
 
11
 
! Отговори
до 42 преди 3 години
а защо не дадеш за пример Австралия?!? Защо мерките там работят??? 25 000 000 население, 1000 починали! Мерките работят, стига да се прилагат, да се информира правилно и да се спазват! И най-вече, да няма *** като този които да използват пандемията за политически цели!!!
38
6
 
16
 
! Отговори
сто преди 3 години
Прав е за мерките - без особен ефект. Много хубав пример за безмислена мярка - носене на ффп-2 маска, е Австрия - от въвеждането й в края а януари тази година, броя на заразените си расте както при носене на обикновена маска и започва да спада сега в края на м.май поради естествения ход на епидемията. Но там продължават да ги зомбират с тия маски и нокй дори не поглежда статистиката, за да види ефекта от тези маски :)
37
6
 
21
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Целта на мерките е населението да бъде тормозено непрекъснато. Не мога да разбера какъв контрол се извършва по спазване на мерките, като почти навсякъде никой не спазва нищо. Същевременно тези които трябва да контролират процеса липсват посевместно. Смятам, че тези мерки трябва незабавно да отпаднат и да почнем да живеем нормално.
36
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Готов е и новият щам за есента и новата ваксина за него.Всичко са нагласили ей!!!!