Собственици на ресторанти в криза: Държавата не помага

Според служебния финансов министър бюджетът е в тежко състояние
28 май 2021 23:40, Красимир Ангелов
91

Продължава разминаването между ресторантьори и служебното правителство за изплащането на ковид помощите. Собственици на заведения са готови и на крайни действия. Според служебния финансов министър бюджетът е в тежко състояние, а заделените средства от предишното правителство не са реални.

Мартин и Михаил са собственици на заведения в Русе и Варна. Общото между двамата е, че помощите от държавата за бизнесите им са спрени.

Още по темата
"Няма как да помогнат мерки, които не са дошли навреме. Последно получихме за месец февруари. Ако се надяваме на държавата, трябва да затворим още утре", сподели управителят на пицария Мартин Вълев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

"Голяма част от нас нищо не са получили и нямат информация защо не са", уточни собственикът на верига заведения Михаил Николов.

Михаил обаче е готов дори и за протест, ако не бъдат изяснени всички неизвестни около предходните икономически мерки. Според него секторът не се възстановява, а задлъжнява още повече.  

Служебният министър на финансите отчете подобрение в сектора, но заяви, че се подготвя и нов пакет от мерки.

Позицията на служебното правителство е, че са изплатени голяма част от ковид мерките за април и май. Според Съюза на хотелиерите и ресторантьорите средствата все още не са достигнали до тях.

"Явно всяко правителство си прехвърля ангажиментите", уточни председателят на СХР - Русе Красимир Иванчев.

Идеята на служебното правителство е новите мерки, които се очаква да бъдат предложени, да облекчат административните процедури и да увеличат ликвидността за малките и средни предприятия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ебааати наглите кръчмари, то насита няма, от два месеца са отворени и ми реват. Ми просто хората са предпазливи и по малко киснат по кръчми. Хайде сега те най богопомазаните с 10 лв шопска и 6 лв пилешка супа....айде у леву.
51
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи аз ,дето от 1 година съм с нулев оборот ще внасям в нап за да раздават на пълните ресторанти ?
50
0
 
1
 
! Отговори
абоната е на мо~~~ре преди 2 години
Демокрацията се строи поколения наред, както беше казал колега тук "тухла по тухла".Лошото е, че тук сме направили само няколко крачки в тази посока под въздействието на демократични държави.Обвинявайте за положението ни дивия и уродлив капитализъм, при който един тук за да е добре, много други трябва да са зле.Обвинявайте политиците си които възцариха беззаконие, а България не е правова държава днес.
49
1
 
9
 
! Отговори
Да ви обясни батко: преди 2 години
През 1989г. в Китай (площад Тянанмън) победиха НЕкрадливите комунисти, а в България победиха крадливите.Обаче нашите се бяха разбрали със Запада те да свалят бай Тошо, а от Запад да не им търсят сметка за кражбите до днес.
48
0
 
23
 
! Отговори
бай ганьо преди 2 години
че защо да ви помага държавата беееее господа рестрантьори???????.......нали сте частни предприемачи креативни можещи умеете да ръководите и умножавате капитала за сметка на робите....защо държавата да ви помага??????.......ааааа да ви помага държавата за да може вие да биете скромните продавачи на чорапи по улиците че ви пречели на бизнеса където сте си разположили незаконно масите по тротоарите!!!...за това ли да ви помага държавата другари назначени бизнесмени!!!
47
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Типично по бесепарския,първо лъжат че няма пари,. После ги крадат и обвиняват предишното правителство.
46
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На туй се вика опит, още на втория месец и Фалираха държавата.
45
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога ще разберете, че държавата сме ние останалите частници. От къде пари да ви помага 2г? Нали реввте срещу хотелите и от куде трвбяа да влязат пари в България? От вашите кафета ли ? Вие не изнасяте продукт извън България и да печели държавата. А вас и без вас се там...
44
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гласувахте за славун , какво си мислехте , че ще потекат пари от реки.Финансовия така ще каже няма Бойко ги взе нищо че Радев го направи на нищо когато спомена че държавата била добре финансово
43
2
 
11
 
! Отговори
Ася преди 2 години
Нямат право да реват, не са взели помощи за април, колкото договори за наети са представили, толкова ще вземат. Тези които реват са вашите на тиквата, да всяват смут.
42
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да помага, като за кой по напред? Има си ред, първо за бсп, после за други. Ако остане нещо.
41
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изобщо не ми дреме за ресторантите.Това не е нещо от първа необходимост.А и не виждам рестрикции срещу тях.Ако са добри-ще имат посетители.Няма детски градини за децата,ресторантите ще подкрепяме
40
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам,значи преди да си отворя ресторант или баничарница съм питал държавата дали ще ми помага ако не мога да си продам баничките?Ами то така е лесно!Така всеки може.
39
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кръчмите ли са най важни в тая държава?
38
1
 
20
 
! Отговори
Киро преди 2 години
Всички или почти всички пострадахме от пандемията.Това си е бедствие.Ако има помощ, ако управляващите територията могат да заделят пари, трябва пропорционално да получат всички български граждани.Но всяка надежда оставете.Докато властите се движат с бронирани коли и бодигардове като нарко барони, не може да очаквате да ни забележат и помогнат.
37
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от тия!
36
2
 
32
 
! Отговори
Комунягата преди 2 години
Драги ми, кебапчиикебапчии, дюнерджии и камериерки. При бай ви Боко пари имимаше, защото се разпра да тегли заеми, които ще връщате заедно с вашите.Служебното правителство не може да тегли заеми и е нормално да няма пари. Използвайте ги тези кратунки.
35
0
 
35
 
! Отговори
Ян Козина преди 2 години
Не знам какво се оплакват, но повечето заведения се пръскат по шевовете. Не само в София, но и в малките градове. Наскоро бях в заведения в Петрич и Сандански и бяха доста пълни. Така че не мисля, че трябва да се оплакват от липса на клиенти.
34
0
 
26
 
! Отговори
Как не помага, преди 2 години
а нали ще изпратят децата на богатите на безплатни лагери, вчера го чух!? Как ще изберат кои деца да изпратят? Децата на България не са само 30 хиляди, а останалите? Навремето ходехме на евтини лагери, но всяко дете можеше да отиде, само да поиска, а днес ги селектират, това ли е демокрация?
33
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам в каква криза са, но срещу нас има два ресторанта и вечер се пръсках по шевовете, цените също са им доста надута, а иначе мерки в тях не се спазват от месеци.