Най-бедни сме в Европа, но всеки българи изхвърля по 100 кг храна

В съседна Гърция това количество е два пъти по-малко
339
Най-бедни сме в Европа, но всеки българи изхвърля по 100 кг храна
Снимка: Pixabay

Общоевропейско проучване отчита, че всеки българин изхвърля годишно по 94 килограма храна, докато в съседна Гърция това количество е два пъти по-малко.

Още по темата

Изхвърляме най-много хляб и противно на очакванията домакинствата са най-небрежни в пестенето на храна.

„Най-много изхвърлят едночленни домакинства, т.е. хора, които живеят сами, семейства с малки деца, жителите на големите градове и млади хора до 25-годишна възраст“, казва Стоилко Апостолов от фондация „Биовселена“, пред БНР.

Фондацията работи за ограничаване на проблема и има наблюдения върху поведението на българския потребител.

„Колкото по-евтини са някои продукти, толкова по-малко скрупули изпитва човек, когато ги изхвърля. Ако един хляб струва 1,50 лв. примерно, индустриален хляб, който общо взето има кратък срок на годност, много малко хора се замислят дали да го изхвърлят докато ако си купят занаятчийски хляб, който струва шест лева килограма, ще го ядат цяла седмица. Имат по-големи угризения да го изхвърлят“, посочи Апостолов.

Той подчерта още, че европейската стратегия „От фермата до трапезата“ отчита разхищението на храна като сериозен проблем и залага цели, които всяка държава членка трябва да постигне, за да намали безсмисленото пилеене на ограничени природни ресурси.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още по темата: хранадомакинство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
3
 
8
 
! Отговори
Гадини преди 3 години
Да разбираме ли, че искат да повишат цените на храната, за да не сме я изхвърляли? Даже и на хляба!
266
1
 
11
 
! Отговори
чичото преди 3 години
Изхвърляли сме храна . Ама да ! ,,Хлябът,,---името само е такова е изкуствен ,на другия ден мухлясъл. Бройлерите *** на антибиотици и други гадории . Изхвърлят се щото не стават да ги ядеш. месото , мооого разнообразно. Френско ,Ирландско , Белгийско -- даааа ,но от 30 години дълбоко замразено.Мирише ,та се не трае като го свариш или печеш. Зелечуците вносни ,пластмасови ,на другия ден меки и гнили . Та затова изхвърляме ,господа .
265
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хляб и риба
264
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТо "Статистиката" казва, че по доходи сме най-назад. Същата статистика не казва нищо за покупателната способност, защото статистиката не хваща сивата икономика, която в България е масова, особено сред населението с по-ниски официални доходи. Това къде другаде как пазаруват не играе никаква роля за въпроса с лужите на червените *** за финансите на българите, а ако знаеше нещо изобщо, щеше да знаеш, че пълните колички в нормалните държави не са изключение.
263
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 270 "Всички доказателства за холокоста са свидетелства на потърпевшата страна. Това не са доказателства, свидетелството не е доказателство, няма нито едно материално историческо доказателство или документ или дори едно писмо в което да се говори за унищожаване на милиони" Няма нужда да даваш ОЩЕ доказателства, че си напълно неграмотен. Има КУПИЩА документи точно от ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ. Пазят се в в архивите към мемориалите на концлагерите и различни библиотеки.
262
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимен..Това,че сме най-бедни в Европа НЕ го казвам аз,казва го статистиката!..И то е ФАКТ!...М/у другото,подобна невроза се наблюдава навсякъде по света...Предполагам не си бил свидетел на това как пълнят "моловете" в края на седмицата..британците,примерно?..Как тъпчат багажниците на колите си в някаква "покупкова треска"..После се напиват като ..св..,после изтрезняват,а в Мандей-"Наново ескадроните летят"....Щура ВЪРТЕЛЕЖКА,наложена не знам от кои и не знам защо..Това е тезата ми!
261
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички доказателства за холокоста са свидетелства на потърпевшата страна. Това не са доказателства, свидетелството не е доказателство, няма нито едно материално историческо доказателство или документ или дори едно писмо в което да се говори за унищожаване на милиони. А самият циклон Б наистина може да се проследи как е доставян, и документите са запазени, и те се използват от отрицателите на така наречения холокост, защото този газ не е толкова смъртоностен и с това количестгво не може да се убият толкоа много хора, използван е за обезпаразитяване на дрехи.
260
1
 
0
 
! Отговори
до ухиления преди 3 години
Плувай, плувай...
259
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички доказателства за холокоста са свидетелства на потърпевшата страна. Това не са доказателства, свидетелството не е доказателство, няма нито едно материално историческо доказателство или документ или дори едно писмо в което да се говори за унищожаване на милиони. А самият циклон Б наистина може да се проследо как е доставян, и документите са запазени, и те се използват от отрицателите на така наречения холокост, защото този газ не е толкова смъртоностен и с това количестгво не може да се
258
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ха ха ха Троленето ти става все по-жалко: от защитата на човек, който не знаеш какво е писал, стига до неща, които не си виждал .... все надолу, това е девиза на всички бедняци като теб ... затова си на това дередже, но не си дори достатъчно хитър, да го осъзнаеш. Тарикатите поне са хитри, ти даже и тарикат не си ... затова безплатно клечиш на диктаторите :))))
257
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТо Нали българите бяха "бедни" и "нямат пари", с какво купуват тия стоки, с които пълнят количките? Рано или късно Истината идва за слугите на комунистите и за самите комунисти!
256
1
 
1
 
! Отговори
ха ха ха преди 3 години
Основите им стоят още, и това са били основи на газови камери с паянтови врати и прозорци а не основи на помещения, и който не вярва на това - в затвора.
255
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ха ха ха Не са ги "унищожили". Основите им стоят още - запазени са, както и снимков материал за това какви и къде точно са били, както и множество други свидетелства за това какво се е вършело в тях (включително доставните книжа за Циклон-Б от химическите фабрики, дневниците на коменданта на лагер а и така нататък!. Какви паянтови врати, другарю, къде прочете тия басни? Били са врати от масивен метал.
254
3
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
Хм!...Наблюдава се една .."невроза" у хората..Гледам ги как пазаруват в големите и не само големите магазини:-Все едно утре идва края на света..Пълнят количката,пълнят с ВИРНАТИ НАДМЕННИ носове,демек :-"Аз съм важна клечка,всички останали са..б..о,клуци"..След това се тъпчат до пръсване с бъканите с "Е-та" произведения "на изкуството",шишкавеят,окуцяват и окьоравяват от прекалено плюскане..Културата на хранене за тях е отрова!...Човек има нужда от много малко за да съществува,ГЛЕЗОТИИТЕ са от Лу
253
2
 
0
 
! Отговори
ха ха ха преди 3 години
Да, газовите камери са били с размери на стаи, със паянтови врати и нацистите хвърляли циклон Б през прозорците (при условие че този газ попадне ли на кожата предизвиква поражения), а на всичкотото от горе и помен няма то тези газови камери стаи защото нацистите ги били унищожили, а който не вярва - в затвора.
252
3
 
3
 
! Отговори
до Анонимен преди 3 години
За така наречения холокост няма абсолютно никакви доказателства, официалната версия е, че фашистите са ги унищожили - не е останала нито следа от убийството на 6 милиона, дори пробите от почвите къдет са били заровени милиони тела не са дали наличие на човешки останки, при условие че съвременната криминалистика може да открие и установи ДНК само по парченце кост от преди 300 години. За това който не вярва в Холокоста и го оспорва - в затвора.
251
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до Анонимен 258 Аз съм бил в Освиенцим. Това за което говориш не са газови камери, а камери за кремация. Газовите камери са били помещения с размера на големи стаи и то са били такива, че е можело едновременно да се пуска отровен газ на всички помещения. Казах ти, неграмотен си. Отивай да тролиш в някоя друга тема. Имате богат избор от опорки, все ще намериш нещо, където да не ти смачкат самочувствието ...
250
2
 
1
 
! Отговори
до ухиления преди 3 години
Колкото и да ми се пънеш, не вървиш, ставаш само по-смешен и по-жалък.
249
3
 
2
 
! Отговори
до Анонимен преди 3 години
Отиди в Освиенцим сега е музей, и поискай да ти покажат газовите камери, ще почнат да се ослушват, но газовите камери са там и може сам да ги намериш - две херметически капсули 80см на 60см, и в тези две капсули са убили няколко милиона с циклон Б, който нанася поражения но не е смъртоностно отровен. А тези камери може да се види кой ги е произвел, и е произвел и това са камери за обезпаразитяване на дрехи, защото там е върлувал тиф, и има жертви от тиф, но не и от газови камери.
248
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до Анонимен 254 "Не ми пречиш" На бедността нищо не й пречи. :))))