Могат ли да бъдат доказани обвиненията срещу бившия премиер Борисов?

Коментар на доц. Наталия Киселова и проф. Антоний Гълъбов
Обновена: 31 май 2021 11:19 | 31 май 2021 10:35, Анисия Иванова
411

Нови словесни престрелки между служебния министър на вътрешните работи и бившия министър-председател. В социалните мрежи Бойко Борисов обвини Бойко Рашков и служебното правителство в атака срещу ГЕРБ, обслужваща президента. В интервю пък вицепремиерът по сигурността отговори с остри обвинения срещу експремиера. Могат ли да бъдат доказани обвиненията срещу бившия премиер?

"Свидетели сме на политическо противопоставяне. Правото е предвидило правила, по които ако има данни, да се направят проверки, ако има сигнал - да се самосезира прокуратурата. Останалите членове на правителство на са толкова ярко изразени политически фигури, явно доц. Рашков ще поеме ролята да се противопоставя на бившия министър-председател", каза докторът по Конституционно право доц. Наталия Киселова в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Тя поясни, че прокуратурата има правомощия както на предварителни проверки, така и да бъде образувано наказателно производство, ако има достатъчно данни.

"Имаме изключително ярък език на омразата. Това означава, че Комисията по дискриминация трябва да се самосезира за Бойко Рашков. Временно изпълняващият длъжността вицепремиер и министър на вътрешните работи си позволява недопустими квалификации по отношение на прокуратурата. Румен Радев си позволи същия език. Няма как под девиза за укрепване на държавността и спасяване на демокрацията да бъде допустимо подобно отношение към прокуратурата", подчерта политологът проф. Антоний Гълъбов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му, в прокуратурата работят доказани професионалисти и подобен стил на отношение е абсолютен недопустим.

"Чухме Рашков да обяснява, че той се колебаел дали да подаде сигнал до прокуратурата, защото тя за нищо не става. Този човек, който има още само месец и 10 дни, в които е овластен да прави каквото някой е поискал, трябва да бъде поставен на мястото му. Този, който го е назначил, е този, който носи отговорност за неговото поведение. А самият Румен Радев не носи отговорност пред никого", категоричен бе той.

Доц. Киселова допълни, че прокуратурата има законен повод да се самосезира.

"Въпросът с отговорността е въпрос, който в последното десетилетие е сериозен. Предишното Народно събрание имаше инструментите, имаше и институциите, през които да има контрол върху тогавашните управляващи. Г-н Борисов за последен път е бил в Народното събрание на 28 април 2020 г. Дали сега ще кажем, че г-н Радев не осъществява контрол, не е вярно. Има правила, по които може да се носи отговорност", каза още тя.

И подчерта, че Бойко Рашков няма имунитет.

"Ако някой е решил, че той е извършил правонарушения, не е проблем срещу него да бъдат предприети действия. Свидетели сме на политически език. Дали е език на омразата - това е въпрос на конкретни детайли. В момента сме свидетели на връщане на политиката в политическия живот, защото в последното десетилетие политиката беше изведена. Имаше мълчание от страна на мнозинството", добави доц. Наталия Киселова.

А според проф. Гълъбов новината за подслушванията е фалшива.

"Онези, които го обявиха, веднага след това казаха, че доказателствата са унищожени. Това не е политика, това е опит за овладяване на институциите на държавата, без какъвто и да е елемент на отговорност. Действията на служебния кабинет са насочени във всичко друго, но не в и основната отговорност. Цялата ЦИК има нужда от спешни решения, които не получават. Тя започна да се надява Конституционният съд да отмени поне част от промените в Изборния кодекс", каза той.

"Г-н Рашков не е политическо лице, той е временно изпълняващ длъжността вътрешен министър. Време е тези хора да разберат къде се намират, това е европейска страна, ние сме граждани на Републиката и ЕС", коментира проф. Антоний Гълъбов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


411
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
6
 
9
 
! Отговори
кофти преди 2 години
До Гуфу...Извинете , но Премиера - бивш си призна за обвиненията с/у него , защо го защитавате ?
203
11
 
18
 
! Отговори
Да , ама не ! преди 2 години
Борисов си П-Р-И-З-Н-А , за чекмеджето , еврата и пищова , ЗАЩО КАЗВАТЕ ЧЕ НЕ БИЛО ВЯРНО , вожда си призна , даже и за Мата Хари !!!
202
6
 
10
 
! Отговори
брей ,бре !? преди 2 години
До само питаме:До сега ние питахме а ''вие'' ни правехте на *** , сега вие питайте!Покажете Горанов , Лиляна язовира , и подобните най-изявлени крадци на ГЕРБ !
201
11
 
12
 
! Отговори
един от народа преди 2 години
Ей, тоя пишман'' професор'' се скъсва да защитава шефа си !А бе човек, цялата държава вижда , чува и чете за лъжите, кражбите и издевателствата над хора на повярвалия си, че е едноличен собственик на държавата и българите притежател на кюлчета и пачки!
200
8
 
4
 
! Отговори
Куку преди 2 години
До първиятДа се обзаложим, колкото лежаха политиците на прехода толкова и Боце ще лежи......това се случва само в комунистически сън.
199
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо хората толкова се вълнуват от тази снимка с пари и кюлчета, не разбирам ? Няма снимка на която да се виждат едновремено парите и спящия Борисов. Който е правил снимката той е подредил парите и кюлчетата и после си ги е взел. Нарочно създаден компромат, който е отлежавал в някое чекмедже и е чакал да дойде подходящия момент, за да се покаже.
198
5
 
10
 
! Отговори
1 преди 2 години
Гуфчо, мамин. Премиерите в северните държави пътуват с метрото или с колело до работа. А наш Боко не мърдаше никъде без гавазите си от НСО и ли се търкаляше с "джипката" по села и паланки. То и сега се е наврял като мишка в трици в "зайчарника" и по далеч от централата на ГЕРБ не ходи.
197
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам активността на герберските ***, явно Борисов вече подушва панделата :)
196
10
 
9
 
! Отговори
Куку преди 2 години
Боце не е светец но сравнение с Божков,Радев,Костов,Виденов излежда като майка Тереза.
195
4
 
4
 
! Отговори
Мари Пузо преди 2 години
Свидетели няма да има.
194
13
 
17
 
! Отговори
само питаме: преди 2 години
А ,ЧЕРЕПА С ВЪШКИ ЛИ ИЗБЯГА В ДУБАЙ , И С КВИ ПАРИ ЖИВЕЕ ТАМ , ЧЕ ДАЖЕ И ФИНАНСИРА ОПОНЕНТИТЕ НА ГЕРБ ???!!АМИ , ЦВ. ВАСИЛЕВ , ПАК ЛИ С ВЪШКИ ИЗБЯГА В БЕЛГРАД??!!ОНИЯ ЗАДИГНАХА ЦЕЛИ БАНКИ ОТ БЪЛГАРИЯ ....ВИЕ ГЛЕДАТЕ У ШКАФЧЕТО НА БОКО...ХА,ХА,ХА.....КОЙ ДЪРЖИ ПАРИ И ЗЛАТО У ШКАФЧЕ , БЕ *** , КАТО ИМА БАНКИ У ШВЕЙЦАРИЯ И ЗАП. ЕВРОПА,КЪДЕТО ДОРИ И НОСА СИ НЕ МОЖЕШ ПЪХНА ??!ТОВА ---НАИСТИНА СА СЕЛСКИ ПРИКАЗКИ ОТ МЕГДАНА....!
193
8
 
13
 
! Отговори
джо преди 2 години
То Баце е "света вода ненапита" иначе на другите дето им повдигна обвинение прокуратурата, всичко падна в Съда, но за парите и златото знае , че са измама. Интересно как така всичко знае таз прокуратура и е много веща пък накрая едно голямо нищо. А сега да го прокоментира тоз казус Гълъба.
192
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
206 Ако е истина, чекистът Рашков, веднага щеше да ги провери. Само хвъят димки срещу нас, като на учение по тактическа война с неприятеля, ха, ха.
191
12
 
16
 
! Отговори
Гуфу преди 2 години
Някои видя ли в един кадър и Борисов и отвореното чекмедже. Бяха отделно. Че му направиха постановка е ясно. Без някой от най-приближените му не може да стане. Сигурен съм, че знае, кой му го скрои това. Но дори да е истина. Какво има пари и злато в шкафа. Кой от вас няма?
190
8
 
14
 
! Отговори
Гуфу преди 2 години
Хора кви глупости ви вълнуват само. Кюлчета, банкноти, пачки.Оставам на страна, че това са някви снимки обработвани не знам къде си. За вас какъв трябва да е министъра, президента или който ида е политик. ***, живеещ временно на квартира. С един костюм, от Илиянци, чифт обувки от еко кожа и да се предвижва на авто стоп. И със заплата от 200 до 300 лева с бонусите на месец.
189
10
 
14
 
! Отговори
извършителя преди 2 години
Аз това шкафче за първи път го видях във фейса на Румен
188
7
 
15
 
! Отговори
До номера на банкнот преди 2 години
Защото ще стигнат до автора на колажа. А едва ли се съмнява някой че това е Деси.
187
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До номера на банкнотиБойко е взимал някакви пари, но и е разпределял тези пари за каквото е нужно или му поискат, ако имаше много пари, Бойко нямаше да търси пари за изборите,трябват му 200 милиона за изборите. Това,че имал милиарди, излезе лъжа и партенка.
186
11
 
11
 
! Отговори
1 преди 2 години
Черепа ще е защитен свидетел на делото срещу Бойко Борисов в европейската прокуратура. След 11.07.
185
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една от най-разумните партии се оказа ДПС, които балансират, ако не да ДПС, досега да са се изтрепали помежду си останалите, ДПС не е турска партия, но просто турци са се записали в нея. Надявам се, БСП да спечели повече гласове. Бойко също трябва да остане в ГЕРБ, защото без Бойко са нищо.