Проф. Кожухарова: Категорично нямаме нужда от НОЩ

Той беше като една сводка на "Информбюро", смята съветникът на здравния министър
187
Проф. Кожухарова: Категорично нямаме нужда от НОЩ
Снимка: БГНЕС

При предишната власт онова, което ми липсваше, бе анализ за епидемията, за да знаем сега кои стъпки са били правилни и кои не. Но такъв анализ, който по принцип се прави при всяка епидемия, няма. Това заяви епидемиологът и отскоро съветник на служебния здравен министър проф. Мира Кожухарова в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

"Когато се сблъскваме с един нов проблем, такъв анализ е абсолютно задължителен и това е начинът да се предпазим от груби грешки, това не беше направено през цялото време", уточни тя.

Проф. Кожухарова категорично опроверга изказването на бившия здравен министър Костадин Ангелов, че в момента няма управление на здравната криза, а има само хаос.

Още по темата
"Бях учудена от това изявление. Той какво смята, че целият екип на здравното министерството и хората в мрежата са престанали да работят, защото той не е министър? Хората си работят и те няма да престанат да работят затова, че се е сменил ръководителят", коментира проф. Кожухарова.

По думите й, липсата на Националния оперативния щаб не променя нищо.

"Националният оперативен щаб не вземаше решения, не правеше анализи. Беше като една сводка на "Информбюро". Мисля, че категорично в момента няма нужда от тях. В Министерство на здравеопазването има достатъчно много експерти, така че те имат много добър капацитет да вземат решения и да правят анализи“, посочи специалистът.

Тя допусна, че експертите в оперативния щаб вероятно не са били питани по въпроса. „Бяхме свидетели на безкрайно сменяне на съвети, на решения. Нито веднъж никой не каза анализирахме това, което направихме, анализирахме, че страната беше разделена на области и имаше огромни опашки от коли. И това беше грешка. Защо никой не го каза, това беше очевидно", коментира здравният съветник.

Като затвориха Банско анализираха ли каква беше ползата от това, ако бяха направили анализа, нямаше да затворят отделни области, защото се видя, че няма полза от това, допълни тя.

Според проф. Кожухарова България е трябвало да започне с първата доза на ваксинацията много на широко и масово, а  министерството е взело решение да пази втората доза.

"Ако данните, че 50-60% са склонни да се ваксинират, са верни, трябваше на всички да бъде осигурена първата доза и сега да довършваме имунизацията. Ние пропуснахме шанса да ваксинираме хората, когато имаха желание. България закъснява по отношение на ваксинирането на уязвимата група - възрастни хора и хронични заболявания", каза проф. Кожухарова.

Според данните броят на желаещите да се ваксинират е намалял. В момента преобладават хората, които си завършват имунизацията, уточни тя.

"Като лекар и човек съм потресена. Шокирана съм, че в България могат да се разиграват сценарии, които съм чела в криминални романи", каза проф. Кожухарова относно проверката в болница "Лозенец".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
16
 
! Отговори
а къде бяхте вие преди 3 години
Всички комунистически змии и гущери изпълзяха от дупките си и превзеха държавата.Но когато трябваше да се направи нещо реално,за да се спасяват хората,никакви ви нямаше.Всички сте едни професори и доценти, но без ден работа на първа линия или като лекари,едни книжни плъхове,които от нищо не разбират.То и затова ви нямаше никъде в борбата с вируса,защото все много знаете,ама на думи.Направиха хората каквото можаха за разлика от вас с големите усти без покритие.Лесно е сега да дрънкате,нали?
52
3
 
12
 
! Отговори
КОЖУХАРОВА преди 3 години
отгледах три деца, мои, с редене на опашки за мляко, ТОВА ЛИ ИСКАШ ОТНОВО да посътветваш министъра на братя Галеви
51
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да светна на целия Народ ГЕРБ управляват Добре държавата и не правят катасрофи
50
2
 
14
 
! Отговори
Не! преди 3 години
50/60% склонни да се ваксинират? Тази жена в България ли живее? Да мине покрай някой от мобилните пунктове.
49
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредните глупави разсъждения. Когато избухна пандемията никой не знаеше какво, решенията трябваше да се на момента. Тази къде беше? Сега вече има ваксини, случаите намаляват, щаб няма. Да си говори/злобее жената, като има кой да я слуша.
48
4
 
10
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Нормално ли е според вас ГЕРБ да печели 5 поредни пъти парламентарни избори, от които 3 пъти управлява? На път е да спечели за 6-ти пореден път парламентарните избори. Не ви ли свети червената лампичка, че тук нещо не е в ред? Нито една партия досега не е печелила 6 поредни пъти парламентарни избори, освен БКП и ГЕРБ.
47
2
 
16
 
! Отговори
233 преди 3 години
До Истукан Напротив, навсякъде имаше щабове и това беше причината да следваме модела с щаб. Никой не беше състояние да поема рискове . Сега лесно се говори след година и 3 месеца. От тази жена няма абсолюдна нужда.
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно съм съгласен с 48 и 49!!!
45
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До д-р ХАУСЛеле колко си неграмотен...!С тези резултати, с това стстояние на здравеопазването, с тия камиони за кренвирши/между другото,това си е чиста скрита реклама.../ с кое точно беше полезен този орган
44
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неее! Срамно и недостойно е да се говори така сега, да се оплюват всеотдайните хора, които поеха отговорността и я носеха безусловно!
43
9
 
11
 
! Отговори
НОЩ провеждаше преди 3 години
Политиката на Борисов.Благодарение на тях ,станахме първи по смъртност в Европа.А циркът с КПП беше пълен.Единствено в България бяха затворени парковете и блокиран пътя към Витоша.Пълно малоумие!
42
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Права е, хаотично ръководене на кризата, некомпетентно управление, глупави и ненавременни мерки. Лоша ваксинационна кампания и резултата-на 4 място в света по смъртност и на последно в Европа по ваксинирани. Мангъров е за затвора, но то е друга тема. Шествие на конспиративни теории, войнстваща посредственост и невежество. Каквото посееш, това ще пожънеш.
41
6
 
13
 
! Отговори
д-р ХАУС преди 3 години
хахахааах, трябва Кожухарова да го кажеш на Австрия, Португалияу Италия, а най-добре е да накарааш Макарон и Меркел да закрият щабовете си ... всъщност НОЩ няма само в Русия, честито за Евразийската насока на частното правителство на Черепа, явно и Кожухарова е степендиант
40
11
 
6
 
! Отговори
Има НУЖДА преди 3 години
Нуждаем се от НОЩ, за да може да си получи парите професор Витанов, Мутавчийски и другите бивши щабари
39
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първата работа на Кацаров беше да удължи извънредното положение! Тази психясала баба ми разправя колко било хубаво да се ваксинираме на плажа!!!
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямаме нужда и от мерки.
37
4
 
12
 
! Отговори
Няма оттърване преди 3 години
Няма оттърване от тези мухлясали "учени" и псевдолекари. Толкова години преди и след 89г. не пожелахте да отделите необходимите финанси за качествена профилактика. Иначе е професор по епидемиология! И какво е направила?
36
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистическата пропаганда се излива денонощно като поомия върху народа. В това време те тихичко си плетат далаверите и осребряват незаконното си правителство.
35
4
 
7
 
! Отговори
x преди 3 години
Няма нужда и от маски. Циркът свърши. Закривай всичко.
34
11
 
10
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Вместо да се създава такъв щаб, трябва да се създаде комисия за разследване на режима на Бойко Борисов. Неговото си беше диктатура 5 мандата да купува парламентарни избори.