Руснаците разпродават имотите си, бягат от морето

Все по-често ги купуват българи, и то на сметка
14 юни 2021 07:03, Елка Василева
387
Руснаците разпродават имотите си, бягат от морето
Снимка: архив, БГНЕС

Масова разпродажба на имотите си по Южното Черноморие са обявили руснаците. От началото на годината досега по всички морски градчета и ваканционни селища се разпродават апартаменти и къщи, но купувачите са малко.

В Поморие, където има цял квартал с руснаци, известен като “Малката Москва”, сградите са заключени с висящи табели FOR SALE. Според брокери през последната година и половина в тях не е стъпвал никой, пише "24 часа".

Една от причините е коронавирусът, който задържа много руснаци в родината им, но също и девалвацията на рублата. Това се отразява при погасяването на кредитите, които са в евро.

Още по темата

Други пък, които са разчитали на тях, за да печелят, отдавайки ги под наем за лятото, бяха неприятно изненадани миналото лято от пандемията.

Освен това много руснаци вече предпочитат Турция като лятна дестинация, което се превърна в трайна тенденция през последните 5 години.

Все по-често българи купуват морските имоти на руснаци, след като те започнаха да се оттеглят от страната ни, коментират брокери на недвижими имоти. Едно от местата, където тази тенденция била най-осезаема, е Поморие, тъй като там освен море и плажове има възможност и за СПА на открито. Много българи предпочитали да си купят ваканционен имот именно там, за да се възползват от лечебната кал и луга на Поморийското солено езеро.

Около 5000 имота в курортното градче официално се водят собственост на граждани от Руската федерация, установи репортерска проверка. Преди години имаше толкова много руснаци в града, че местни започнаха да наричат “Малката Москва” квартала с руските апартаменти.

Днес обаче там почти не се чува руска реч. Показателно за оттеглянето на руснаците от морето са празните самолети, пристигащи от Москва и запълнени в обратна посока.

Постоянно живеещите при нас руснаци останаха малко. Преди жените си имаха собствен клуб, събираха се, но отливът започна да се усеща от по-миналата година, казва кметът на Поморие Иван Алексиев.

Близо 50 000 имота на руснаци са регистрирани в община Несебър. Става дума предимно за ваканционни апартаменти в хотелски комплекси, които обичайно се ползват по време на активния летен сезон. От началото на пандемията през 2020 г. обаче имотите стоят заключени и с неплатени данъци, не могат да се правят и належащи ремонти, казват представители на фирми, които менажират имоти на чужденци. Около 3000 са руснаците, които живеят целогодишно в община Несебър. Имат си своя общност, организират различни събития, казва кметът Николай Димитров.

За разлика от малките градчета обаче руснаците не бързат да продават апартаментите си в Бургас.

За тях имотът в големия град е дългосрочна инвестиция заради възможноситте за бизнес и работа, както и добрите комуникации. За разлика от Бургас обаче се забелязва опразването на къщи в близките села Димчево и Маринка, които допреди две години се радваха на голям интерес от руснаците.

При повечето сделки с имоти българите са на сметка, тъй като ги купуват с 10 до 20 процента по-евтино, отколкото са ги взели руснаците, тъй като те панически бързат да се отърват от тях.

Много от имотите си са разпродали и западняците. Англичаните, които бяха влюбени в малките селски къщи в Странджа и апартаментите по морето, почти са се изнесли. На тяхно място са се настанили богати българи, които са ги превърнали в семейни вили или ловни бази.

При англичаните изтеглянето не е заради коронавируса, а заради Брекзит. Затова пък ирландците не бързат да напускат Южното Черноморие и предпочитат да купуват апартаменти в затворени комплекси в Поморие и Несебър.

Освен българи сделки за покупки на имоти по морето сега се правят и от граждани на Германия, Нидерландия и Белгия, но те са малко и са заради смесени бракове. Учудващо, но има покупки на жилища и от французи и италианци, които обаче са единични случаи.

Въпреки по-слабия интерес обаче цените не са спаднали, а се задържат на нивата от предпандемичната 2019 г.

По неофициални данни пазарът на ваканционни имоти по морето се е свил през последните две години с 40 процента. Най-предпочитани за инвестиция в имот си остават Бургас, Несебър, Созопол и Поморие.

Брокери прогнозират, че интересът към покупки на жилища по Южното Черноморие ще се засили преди влизането ни в еврозоната, тъй като много българи ще искат да вложат парите си в недвижим имот поради страх от обезценяване и скок на цените.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
6
 
33
 
! Отговори
разсмя ме преди 2 години
До Асфалт яде ли се?Стигаш за 2.5 часа ако тръгнеш от Чирпан за Бургас :)Я, се пробвай от София да видим дали ще успееш за 4 часа с главанашките ремонти на крадливата магистрала :)
36
5
 
35
 
! Отговори
До 27 преди 2 години
Какви 100 хиляди евра?Наскоро мой приятел си купи апартамент от руснак в Несебър за 20 хиляди евро 80 квадратни метра.
35
2
 
17
 
! Отговори
Вин преди 2 години
До 35Общото им събрание, не може да отмени клаузи от договора за покупка на имота в които обикновено са включени такси за поддържане, градинар, басейн, охрана, някъде и септичната система се таксува допълнително, понеже остава собственост на инвеститорите!!!
34
26
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигуранта е виновен за това паническо бягство на руснаците. С хаоса, който създаде в България.
33
2
 
33
 
! Отговори
пецата преди 2 години
Статията е с цел да подлъже да купуваме , но не пише че в бургас има 6000 регистрирани безработни в бюрото по труда а неофициално са около 20 000 души , данъците на имоти и авто са най високите в страната , цените на горива са най високи в страната , цените на ток и вода също както и топлофикацияТака че нормално е да се рекламира за купуване че тея руснаци почнаха да не си плащат данъците на имотите
32
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чао и да не се връщат. Същото се отнася и до безродниците емигранти,които мизерстват по разни дупки,та да пестят пари.
31
1
 
8
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
До от СТАРИЯ НЕСЕБЪР....За пореден път си много прав приятелю, ама то човек трябва да е на място и да знае какво точно се случва, а не да *** наизуст като папагал.Юли месец ще мина към Бургаската околия, та дано да се видим - обещал си ми ракия ;)Хубав ден и спорна седмица на всите...
30
4
 
43
 
! Отговори
българин преди 2 години
Като почнете да ги разтягате тия локуми , та край нямат ! ,, Българите веднага купуват имотите на руснаците и англичаните....?! " Ще рече човек , че българите само чакат и се чудят как по-бързо да си вложат многото пачки !
29
27
 
12
 
! Отговори
Асфалт яде ли се? преди 2 години
Днес стигам до морето за 2.5 часа. Но има задунайски попкръстьовци, платени от путлераста, които искат да ни върнат в времената, когато се стигаше за 5 часа.
28
5
 
25
 
! Отговори
чао чао преди 2 години
Мишките напускат потъващия кораб.
27
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудесно! И да не се връщат.
26
5
 
32
 
! Отговори
Това виц ли е ?! преди 2 години
"плащаш на мутрите наем да ти се грижат за имота"--Защото по места рускоговорящи си наеха избрани от тях фирми за поддръжка напр.Решиха го на годишното си събрание и мутрите нямаше какво да направят, в общи линии.
25
4
 
44
 
! Отговори
абоната е на мо~~~ре преди 2 години
България не е азиатска а ДС мафиотска к0чина, защото руската помащ силно намаля след смъртта на Брежнев, а накрая Горбачов ни ритна.Но чехи, унгарци и поляци искаха капитализма европейски, скачаха през соца и сега го строят успешно.Българите не скачаха през соца, защото знаеха и се видя, че не стават за капиталисти.Точно заради чорбаджиите-изедници (маскирани като капиталисти) бягат хората от Бг.
24
8
 
24
 
! Отговори
Един Pk преди 2 години
До Анонимен 24Това за стабилният курс на руБлата направо ни разсмя.Но още има руснаци в Бг щом пишат по форумите глупостите за РФ.
23
10
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано! Вчера се върнах от Поморие, няма такава напаст! Нахални, все искат привилегии...
22
4
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рекламна статия. Ако имаше имоти за продан, в статията щеше да има линк. В момента се продават само апартаменти на руснаци, които са в затворени комплекси, управлявани от мутри. Няма никакъв смисъл да се изръсиш над 100К евро, а след това да плащаш на мутрите наем да ти се грижат за имота.
21
40
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците панически бързали да се отърват от оказалите се за тях токсични имоти. Опита за обяснение чрез "девалвация на рублата" е смехотворен. Курсът на рублата е архистабилен. Тя е подкрепена от огромен и активно нарастващ златен резерв, а цената на барела непрекъснато расте и надхвърли $72.5. Буквално преди дни, на ПМИФ, министърът на енергетиката на СА каза по адрес на министъра на енергетиката на РФ Александър Новак "това е моят шеф". Напускат, защото мутрослугите превърнаха Бг в плацдарм.
20
5
 
41
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 години
Дали е манипулираща и платена статията не знам, но е вярно, че не летят директно към Бг руснаците.А това, че "След 1-2 години, ще паднат цените с 50%" е фантазьорство некво.Руски евреи купуват много изгодно апартаментите, дето наивните руснаци купиха, а бяха излъгани от мутрите със почти всичко.Не разбраха ли рускоговорящите, че преди тях западняците продадоха и се изнесоха?!
19
19
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' Руснаците разпродават имотите си, бягат '' ........................... и слава Богу, бих казал аз
18
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брех, тея ако направят един референдум, като нищо ще анексират и южното черноморие