Доходи при пандемия: Ще има ли ръст на заплатите следващите години?

От 30 години не се влагат пари за обновяване на ВиК сектора, каза Ваня Григорова
1 юли 2021 14:25, Анисия Иванова
61

От днес с 5% се увеличават пенсиите, но не за всички пенсионери. Коя е правилната мярка за увеличението на пенсиите и как трябва да продължи да се подпомага бизнеса.

Когато и както да се увеличават разходите, няма как да не се отрази това негативно на бюджета ни. Тези увеличeния обаче ще ни се сторят като детска игра в сравнение с онези за следващите години. В цялостната цена на тока влизат и маркетингови разходи, които се правят за привличане на ограничения брой клиенти от дружествата. Това каза за "България сутрин" икономическият съветник от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

По думите ѝ от 30 години не се влагат пари за обновяване на ВиК сектора.

"Кадрите там са на минимална работна заплата. Представете си следното - това е като да имаш прекрасна кола, която 30 г. не поддържаш", заяви тя.

"Доходите на работещите са се увеличили според НСИ. Но това не можем да го очакваме в следващите години. В нито една политическа програма няма споменаване за увеличаване на минималната работна заплата. Ако в следващите 3 г. такова не се предвижда, то просто няма да го видим", посочи събеседничката за Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че мярката 60/40 не е най-добрият начин да се подпомогне бизнеса.

"Първото трябваше да се гарантират пълните заплати на хора на минимална работна заплата. Този, който е на 3000 лева месечен доход, може да издържи финансово, но другият с ниска заплата - не", коментира Григорова.

Според нея хората трябва да разберат, че ако стигнем до вкарване на ток от чужбина, това ще рефлектира върху цената на тока в посока нагоре.

"Пенсиите по принцип - ясно е - трябва да се увеличат. Тези 50 лева се равняват на преизчисляване на пенсиите. Актуализацията се прави ежегодно, но лекото увеличение не може да компенсира дългосрочното изоставане. Пенсиите на старите пенсионери изостават, което трябва да се компенсира", допълни икономическият съветник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До РаботодателИ кое му е справедливото?Да ми вземат половината заплата, за да не плаща оня с яхтата и джиповете? Да се дава на бедния? Кой е бедния в случая-тоя дето не работи и получава или тоя дето се скъсва от работа и държавата ще му прибере половината доход?
41
0
 
3
 
! Отговори
дърт преди 2 години
До Тиква 33 Ръст на инфлацията няма да има, само ще се вдигнат всички цени на стоките!
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Н1За добра заплата, се иска да работиш качествено. Производство на поне 85-90% и 2-3% брак.Образование всеки може да си купи вече, но като е неграмотен и не вдява - за ко ти е такъв на работа?!?!?! Има хора с основно образование, но им сече акъла и бачкат. Разбират като им се каже какво да правят и това е. Работят си. А умниците, дет седят в офиса и смятат с калкулатора колко е корен квадратен от 64... мани ти. Не е в образованието, в акъла на хората е.
39
1
 
3
 
! Отговори
Замълчи19 преди 2 години
Е, защо от никоя партия? Ти, като протестърка от кои си? При твоята партия защо няма такава програма? Или, дрън, дрън, посвиркахте, поскачахте и сега каква стана тя? Той и Славчо се напъваше всяка вечер да се гаври с управляващите, а сега се завира по кьошетата, белким му се размине. Ако'то на омразата е размирисано и спиране няма. Действайте, пари нема! С вашите домати по вашите глави, пардон чу'тури! Мадам, направи фирма, създай 2-3 работни места и тогава давай акъл! Ако не, замълчи!
38
1
 
2
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
разбира се, че ще има увеличение за тези, който се инжектират с предложената им течност, защото дълго няма да я взимат...
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много голямо увеличение )то герба и нашите хора взели 8 милиарда ,за години ,а че вдигат пенсиите с 15 лв.и то бе на всички )всечко партии да мошеници и гадове ,крадете здраво ,майката
36
0
 
9
 
! Отговори
До 49 преди 2 години
Това обещание е само предизборно.
35
3
 
3
 
! Отговори
голем ръст преди 2 години
ше има , импексова обещава шоково увеличение на доходите :):):)
34
1
 
7
 
! Отговори
питане ! преди 2 години
До опетковЗащо администрацията в България сега , е ЗАДРЪСТЕНА от КАЛИНКИ ???До кога ще има ПОЛИТИЧЕСКИ НАЗНАЧЕНИЯ в Бг ?
33
5
 
4
 
! Отговори
опетков преди 2 години
До Анонимен Личи си, че не си живял "по времето на СИВ". Това, което си написал е лъжа или незнание от твоя страна. Никой никаква техническа информация не е обменял свободно, както си написал. Не си и чувал за т.н. НТР, научно-техническо разузнаване. Пращаха наши учени да крадат технологии от Запада и ги предоставяха на руснаците. Или търкахме чипове на Моторола, за да правим български и да правим Правец. Технологиите на СИВ бяха изостанали с десетки години от западните.
32
0
 
2
 
! Отговори
Фактите ! преди 2 години
До КОФТИ......То нали , има ли логика за каквото и да било в България във всички сфери .Обикновено всичко стига до Съд. система , след което по невидими пътища , се РАЗМИВА !
31
0
 
7
 
! Отговори
КОФТИ преди 2 години
Нещо не се връзват нещата , защо !?ВиК казвате че са на загуба , КАКВА ЗАГУБА , СЛЕД КАТО ИСКАТ ДА ФИНАНСИРАТ /СПОНСОРИРАТ/ ФК- ''ЛЕВСКИ'' ???Има ли ЛОГИКА ???
30
4
 
7
 
! Отговори
До програмист преди 2 години
Програмистите да не си мислят, че винаги ще е така! Всичко се променя! По времето на комунизма, нас ни подотвяха за заводите и фабриките! После дойде капитализма, затвориха предприятията и сега много инженери работят каквото намерят! Ние сме от тези 80% лош материал иникъде не ни искат, заради възрастта! Та програмисте, не забравяйте че климатичните промени могат да нанесат голяма поразия на електропреносните мрежи и интернет! Тогава ще ви се наложи да работите друго!
29
0
 
9
 
! Отговори
Яве преди 2 години
Тая дали е работила някога някаква реална работа? Що са ни толкова кухи синдикатите
28
3
 
4
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
2.За добра заплата трябва добро образование. Ако не, поне възможност за втора работа на половин ден или подобно. Мой млад приятел се хвана да пере килими на автомивката до тях. И не само. Собственика прие проекта му как да реконструират мястото за се работи по бързо и ефективно. Друг, който е учител, ползва свободнот си време като точилар в дърводелска фирма. Всичко прави машина, той я програмира и настройва. Един комплект ножове за абрихт му носят доволна печалба време/бройка, а там празно няма
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как няма да има ръст на заплатите, тия пари за какво се печатат, е вярно че по-малко неща ще можете да купите, ама това е без значение.
26
4
 
5
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Ще се опитам да обясня нещо. 1. Ние все забравяме отде сме тръгнали. А ние тръгнахме от една коренно различна икономическа система на тая в света. Много, много време ще ни трябва, докато стъпим на правилното място. Запада векове е правил тая система, кръстоносци, геооткрития, колонии, може не всичко да е честно, но друг начин няма. Някъде четох, че Европа е забогатяла не от златото на индианците, а от тютюна, каучука, кафето и др.,което е пренесено на европейска земя. Ние за 20г. няма да цъфнем.
25
2
 
7
 
! Отговори
Катастрофа преди 2 години
О ще има, особено след идването на еврото :)
24
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англосаксите столетия наред са крали и плячкосвали богатствата на Индия, Африка, избиха 100 милиона местно население в Америка за да им вземат земите, и днес живеят богато, а българите още си мислят, че са ги поканили не за слуги от задния двор да слугуват, ами да ги сложат и тях на трапезата наравно с богатите да споделят богатството добито с грабежи и убийства и българите да живеят колонизатори!
23
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо западняците да дават технологии на мързеливите и некадърни българи да правят смотани съветски лади, като българите могат да им слугуват и да купуват западна продукция.