Калфин: Не очаквам България да стане член на еврозоната 2024 г.

Целта не е да влезем в Шенген, за да си закачим значка, че сме там
7 юли 2021 11:32, Елка Василева
44
Калфин: Не очаквам България да стане член на еврозоната 2024 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Не очаквам 2024 година България да стане член на еврозоната - това каза пред БНР Ивайло Калфин, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, бивш министър на социалната политика и бивш вицепремиер.

„Тази година, общо взето, си я измислихме ние,“ посочи той.

Добре е да се готвим за участие в еврозоната, но не да влезем с политически натиск или политическа уговорка, коментира Калфин.

Още по темата

„Да бъдем готови, означава българската икономика да се доближи до европейските по доходи и производителност,“ уточни той.

Има план и стратегия, но в тях не се говори какво правим и какво променяме в икономиката и политиката на доходите, за да се доближим, изтъкна Ивайло Калфин.

„Ако влизаме в еврото, за да забравим за лева, това не е добра идея. Ако влизаме, за да дадем повече възможности за икономиката си , това е нещо, което си заслужава,“ каза Калфин.

Т.нар. чакалня за еврозоната ERM II не е място за чакане, а за много активна работа, напомни той.

„Имаме достатъчно време вместо да се вторачваме в срокове, да помислим как може икономиката ни да тръгне нагоре. Като кажем – България е бедна, виждаме колко много средства могат да се пилеят през бюджета, вместо да отидат където трябва. Има много какво да се направи, за да се подобри средата и доходите на българите,“ каза Калфин.

Не трябва да имаме свръхочаквания за влизане в Шенген, смята още той. Според него не трябва да си превеждаме призива на Европейския парламент като скорошно решаване на проблема, който е по-дълбок – да сме сигурна държава не означава само добра дипломация, а работещи институции.

„Той е в интерес на България, не е да влезем, за да си закачим някоя значка в Шенген,“ каза Калфин.

Пенсионната система трябва да се върне обратно към логиката си, подчерта Ивайло Калфин.

„Логиката е, че пенсионното осигуряване е вид спестяване. Това не са пари, които се дават като данъците на държавата и тя ги харчи за други неща. Човек, докато работи, се осигурява, и след като спре вече да работи, когато е възрастен и няма възможност да получава доходи от труд, това негово спестяване му се връща обратно,“ обясни той.

Като всяко спестяване пенсията би трябвало да зависи от това колко пари сме спестили, върху каква сума сме се осигурявали и колко дълго сме го правили, уточни Калфин.

През последните години близо половината от пенсионерите получават една и съща пенсия независимо от стажа и осигуровките и тя е под линията на бедността, подчерта бившият социален министър.

Според Ивайло Калфин антикризисните 50 лева, които се дават като добавка към пенсиите, допълнително са объркали пенсионната система, защото е трябвало да бъдат давани като социални помощи.

Целта на пенсионното осигуряване не е да се дават някакви пари, независимо дали с тях може да се преживее или не, а да се следи т.нар. заместващ доход – колко от дохода, докато работим, ни остава след пенсиониране, подчерта Калфин. По думите му в момента е под 40%, а целта е да стигне 60-70%, „така че да може да си позволи в пенсия ако не живот в охолство, поне не в мизерия“.

Според Калфин действия, каквито се предприемат от 2018 година насам, лишават пенсионната система от абсолютно всякаква логика.

„За мен е важно да се приеме методът, по който пенсиите да се увеличават. Който да бъде постоянен и колкото пари има в бюджета да се отделят, да отиват по този метод, за да бъдат справедливи пенсиите. А хората с ниски пенсии трябва да получават допълнително подпомагане по линия на социалната система,“ каза Калфин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
8
 
! Отговори
ДОБРЕ ДЕ : преди 2 години
Какво каза Меркел на Борисов , след като ''той'' попита : ---''ЗАЩО НА ДВЕ СКОРОСТИ А НЕ НА ЕДНА СКОРОСТ'' ? Отговорът на Меркел бе : Може и на една , но има 2 условия които да изпълните , 1/ Да повишите стандарта на народа , и 2/ Да се справите с КОРУПЦИЯТА !И Бойко , подви опашка , и замълча !Какво да очакваш от неграмотен Премиер / бивш/ ?
14
4
 
9
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
То пък някой вярва ли , ние нямаме място в ЕС , много са ни съдрани кожите и сандалите от ГЕРБ !Във всички държави , нови членове в ЕС като България , минималните пенсии са 500 евра , и минимални заплати от 1600 евра ,....а Бойко ни баламосва с 50 лева , А КОЛКО ПО 50 ЛЕВА трябваШЕ ДА НИ ДАДЕ , Т. Е. НИ СЕ ПОЛАГАТ ???
13
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Т.нар. чакалня за еврозоната ERM II не е място за чакане, а за много активна работа, напомни той."Ми прав е човека, какво! Винаги ме е дразнило като започнат да говорят за "чакалнята".И Бойко Борисов ги плещи същите небивалици: "ГЕРБ вкара България в чакалнята".Какво чакаме там бе, бостански зеленчук? Бързия влак за Бургас ли чакаме???Ако не бяха паднали ГЕРБ, имаше да си чакаме в тая чакалня во веки веков, в очакване на Годо...
12
10
 
6
 
! Отговори
бай Пешо преди 2 години
Докато сегашните перестройкаджии са на власт никъде няма да влезем и никой няма да иска да се занимава с нас, ще ни спрат кранчето от Европа и ще ни затрият!
11
5
 
11
 
! Отговори
Шут в гъ3а преди 2 години
Изкуkуригалия кoмундрел Калф, с плашлив и мокър погледец, ръси поредните мозъчни пpъдни с подчертано петоколонен аромат - те не желаят страната ни да се откопчи от лапите на Кремля и ще се постараят с каквото могат да саботират процеса; няма да ви се получи таваришчи, пАпробуем Апять?
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Калфин дума не обелва за приноса на офшорките и олгарсите към българската икономика. Явно е приел рублата и с партийните си другарите са доволни и носят промяната.
9
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как ще очаква! Калфин е комунист и се надява да влезем в Евразийския Союз....
8
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бяхте дали интервюто на Стив Ханке - бащата на валутния борд, в Инвестор го имаше. Той казва, че приемането на еврото е най-голямата глупост, която България може да направи.
7
8
 
15
 
! Отговори
КОМУНИСТИ преди 2 години
по скоро Калфин не желае и се надява, че няма да станем европейска държава и член на еврозоната, защото СЕГА ВИЛНЕЕ ХУНТАТА и тези комунисти се надяват да тръгнем към Русия и рублата, защото на тях им плащат с копейки
6
6
 
5
 
! Отговори
ПРАВ Е !! преди 2 години
Това е истината и не защото Калфин я казва,а защото това са условията и когато почнат медиите да изкарват статии за еврото и приемането му през 2024 година ,все едно вече е взето решение и ще се въвежда помнете че това решение ВЗИМА СЪВЕТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ,а не България !Датата както каза Калфин е измислена от България ,за да има план ,нищо повече !
5
5
 
4
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
И ЗА СССР БЯХМЕ ЗАКАЧЕНИ И ЗА ЕС НИ ЗАКАЧИХА И В ШЕНГЕН НА РЪЦЕ ДА НИ НОСЯТ СЕ ТАЯ ДОКАТО БЪЛГАРИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ НЕ БЪЛГАРИ А ОТ ЧУЖДИ ЕТНОСИ И ДС ЩЕ НИ ОСТАНИ САМО ГИМНАСТИКАТА. ДРУГОТО Е ИСТОРИЯ
4
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в Шенген ще влезем и на евро ще минем а Путин ще умре от мъка
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Калфин, като всички комунисти, само пропаганда лющи. Другарю Калфин, ако ни приемат в Еврозоната, това е защото сме изпълнили определение критерии, т.е. не "сме си ги измислили сами". Останалото са общи приказки и вариация по темата: ние ще дадем повече.
2
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Холандците като приеха еврото се гърчиха от високи цени и труден живот много години докато станат това което са сега. А ние освен да фалираме друго няма да се случи.
1
4
 
16
 
! Отговори
КОЛЬО ПОМЕН преди 2 години
КЪВ СИ ТИ БЕ?ОХЛЬОВ ГОЛ