Пълен абсурд: Мъж със 100% инвалидност няма право на личен асистент

Съпругата му починала преди три месеца от коронавирус
16 юли 2021 19:45, Екип на Bulgaria On Air
26
Пълен абсурд: Мъж със 100% инвалидност няма право на личен асистент
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Абсурден пример от Димитровград. Мъж със 100% инвалидност няма право на личен асистент. Това е записано в последното му ТЕЛК решение. Той е в безизходица, защото няма кой да му помага, а е неподвижен.

Със сълзи на очи ни посреща 76 годишният Петър Иванов. От много време той има диабет и съпътстващи заболявания, които го водят до пълна инвалидност. Вече две години е с ампутиран крак. Оказва се, че доскоро не е търсил домашен помощник, тъй като е обгрижван от своята  съпруга. Коранавирусът отнел живота й  преди 3 месеца. В новото ТЕЛК решение, което възрастният мъж получава, е вписано, че има 100% инвалидност, но без право на чужда помощ.

"Подадохме документи, но съм без право на придружител", разказва Петър Иванов.

Роднини на Петър Иванов все пак опитват да кандидатстват за придружител в социални грижи Димитровград. От там отказват подкрепа, тъй като в документа изрично пише, че инвалидът, макар и 100 процентов няма право на услугата. Потърсихме за коментар директорът на ТЕЛК - Димитровград доц. Любен Атанасов.

"Аз не мога да ви кажа, не знам какво е състоянието му, но както е по документи, не се предвижда чужда помощ след загубата на крайник", обясни доц. Атанасов.

Петър Иванов е обжалвал решението, но засега без резултат.

"Никой не ми дава надежда, това е", споделя още Иванов.

Повече вижте в репортажа на кореспондентите на Bulgaria ON AIR 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: асистентинвалид
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
19
 
! Отговори
Мен преди 2 години
а на д-р Кацаров и роднините до десето коляно и на наши хора,да им спестим пари им се пишат неверни диагнози.После за истински нуждаещи се хора,пари няма.Преди десетина години малко преди да си иде дядо ми,също му отказаха придружител(макар,че не можеше да си изправя краката,не ни разпознаваше.Беше плащал осигуровки над 60 години и без да е ходил на лекар никога)Предтекстът в неформален разговор с ТЕЛК комисията беше,че вече са раздали много телк решения на малцинствата и имат много проверки!
3
3
 
9
 
! Отговори
Петко преди 2 години
Дайте ИБАН да му помогнем на човека
2
13
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
100% инвалидност не дава автоматично право на личен асистент и обратното хора с 80% имат това право А стига сте спекулирали
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсурдна бюрокрация!