Ще има ли ощетени от новия механизъм за пенсиониране?

"Хората с двете пенсии, ще имат по-добри възможности"
24 авг 2021 13:51, Ния Христова
21
От 1 септември тази година влиза в сила новият механизъм за определяне на индивидуалния коефициент при пенсиониране. Това съобщиха от Националния осигурителен институт. 
 
Ще се отрази ли това на пенсиите и как?
 
"Тази година, март месец, в края на живота на 44-ото Народно събрание беше приета нова конструкция на определянето едновременно за едни и същи човек за размера на пенсията, която ще получава от НОИ, и размера на пенсията, която ще получава от допълнителното пенсионно осигуряване. Тази важна промяна касае родените след 1959 година. Тъй като само тези хора се осигуряват както за първа, така и за допълнителна пенсия", каза бившият социален министър Иван Нейков пред Bulgaria ON AIR.
 
И поясни, че промяната не се отнася за хората, които са родени преди тази година и ще се пенсионират след 1 септември тази година.
 
"За другите, които ще започнат да получават своята пенсия, и те са осигурявали в универсален фонд - голямата дискусия беше, че осигуровката на тези хора се е разделила на две. Една част от нея отива в Националния осигурителен фонд, а друга част в универсалните фондове. И въпросът беше как ще бъде направено съотношението между първата и втората допълнителна пенсия. Това, което се направи и влиза от 1 септември - корекция ще има, след като човек се е осигурявал във втория стълб", допълни Нейков.
 
Според него нещата вече изглеждат съвсем разумни. 
 
"Пенсията в първия стълб ще бъде намалявана между 8 и 10%. Различно е за всеки човек, защото всеки човек има различна заплата, различни осигуровки, различен период, в който се е осигурявал във втория стълб. Но вече имаме много по-справедливо решение и много по-голяма яснота. Хората, които ще получават двете пенсии, ще имат по-добри възможности. Не можем да говорим за ощетени. Все още има възможност, ако някой човек по някаква причина реши да получава само една пенсия - може да го направи. Предвижда се още една възможност - вече има около 160 000 души, които вече получават втора пенсия. В рамките на една година те получават възможност да поискат преизчисляване", подчерта бившият социален министър.
 
Според Иван Нейков ще има и разочаровани. 
 
"През годините се създаде впечатление, че за всички ще има увеличение и корекция. Големият проблем, който в продължение на близо 10 години се коментираше, е, че през годините непрекъснато се увеличаваше разликата между стари и нови пенсии. И в един момент хора, които са работили едно и също нещо, разликата им в пенсията нарастваше до над 100 лв.", добави той.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
10
 
11
 
! Отговори
Асен преди 2 години
Не само ГЕРБ са крали първо *** окрадаха България виновни са комунистите
18
4
 
11
 
! Отговори
pinochet преди 2 години
До АнонименА преди Борисов милиардиде къде са.Да Ти изброявам ли комунистическите особи.
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога не е бил ощетен народа
16
0
 
12
 
! Отговори
Баба преди 2 години
А тези родени преди 1959г те са работили и са плащали осигуровки ,но заплатите бяха по 200 300 лв и сега пенсията моята е 290 лв при 35 г. Стаж защо??не е ли редно да бъдат актуализирани
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изпълзи ли нещо да ви казва тоя пенсионен математик и нему подобни, очаквайте поредния пенсионно-конспиративен хаос.
14
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няколко стотици милиарда от чекмеджетата на ГЕРБ и бюджета на България в вързан за 100 години напред.
13
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целта е ясна, да се ограбт парите на хората в частните пенсионни фондове за да има за всякакви хрантутници в НОИ. Това е.
12
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите за пенсиите са в 470-те млн, които Божков черепа дължи на държавата. В 4-те млд, които Ц.Василев разпиля от фалиралата КТБ.Също и кръга около Прокопиев, който рекетира държавата. В над 3-те млд, които платихме, заради неизгодния договор с Газпром, който подписа БСП и компания, от "Големия шлем".
11
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите за пенсии са в чекмеджетата на ГЕРБ, така че повишаване на пенсиите няма да има.
10
0
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Цитат: ....през годините непрекъснато се увеличаваше разликата между стари и нови пенсии. И в един момент хора, които са работили едно и също нещо, разликата им в пенсията нарастваше до над 100 лв.", добави той. +Край на цитата.+ Какви 100 лева сънува Нейков?! Началната пенсия зависи от един среден осигурителен доход за 12 месеца, който сега е два пъти по-висок в сравнение с преди 10 години и 5 пъти по-висок в сравнение с преди 20 години. Вярно е, че старите пенсии са осъвременявани, но не могат
9
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо в системата на МВР и МО ВЕЧЕ НЯКОЛКО ГОДИНИ ПЕНСИОНИРАНИ СЛУЖИТЕЛИ СА НА ЗАПЛАТА И ПЕНСИЯ ЕДНОВРЕМЕННО и това продължава от началото на 2016г.това не е справедливо има хора за съд и те трябва да си понесат отговорността за този хаос.
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Словения са орязани пенсиите на всички номенклатурни кадри на гехните комунисти,както и на служителите на тяхното ДС,които са подкрепяли режима.Това е справедливо,защото за нищо правене,с много привилегии и големи заплати,си осигурили и големи пенсии.Аз предлагам и допълнение у нас.Да се орежат пенсиите на всички крупни приватизатори,защото ограбиха трудът на две поколения българи! Да,ама не.В България командват още комунистите,за разлика от останалите бивши соц.страни!
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-нормалното нещо беше всички да си получават от НОИ това което им се полага, а не да принуждават хората с втори допълнителен фонд да си дарят парите на НОИ. Кой и защо реши да намалява на осигуряващите се в НОИ с 24%, защото видите ли имали и частен фонд. Това си е комунистически грабеж.
6
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-хубавото от цялата статия е, че не се разбира абсолютно нищо. Нито какви са възможностите, нито колко ще е (би била) пенсията при единия или другия вариант. Сърдечно ви благодаря, другари журналисти!
5
2
 
11
 
! Отговори
Д-Р ПСИХО преди 2 години
прегледай се... ела в Центъра за психично здраве... Костов е шеф на наско гнома и води ДСБ, които са в основата на дай.ми.България, какво СДС какви 5 лева, министърът ме беше Нейков, който непрекъснато от екрана облъчва хората, че е много по-добре пенсиите да са ниски
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нейков е рекламен агент на пенсионните фондове
3
5
 
9
 
! Отговори
До БОМБАстичен преди 2 години
ГЕРБ-СДС............нали са в коалиция вече.............Костов е един гаден седерсар!!!
2
8
 
18
 
! Отговори
БОМБАстичен преди 2 години
този да......... сигурно работи във ФейкНюз, първо пенсионната система като такава, каквато е днес я сътвориха сините отмъстители на Костов, които сега се подвизават като нови в дайБългария, второ Краделия иска отдавна преизчисляване, извадиха данните от това действие и се оказва, че на 2/3 ще им бъде увеличена пенсията с по-малко от добавката на Борисов или около 30 лева
1
12
 
23
 
! Отговори
да преди 2 години
100 % ще има ощетени пенсионери..........това е бомба, заложена от ГЕРБ...........знаем ги тия номера!!!

Спонсорирани публикации