Все повече деца отключват диабет в ранна възраст

В световен мащаб има двоен ръст на заболелите деца
27 авг 2021 08:55, Ния Христова
36
Двоен ръст на децата с диабет в световен мащаб. Това показва ново американско изследване.
 
"У нас децата с диабет не са се увеличили двойно, но е налице тенденция за нарастване. Играят роля различни вирусни инфекции, стресови ситуации. Не е за пренебрегване това, че животът на диабетиците Тип 1 се увеличава и се увеличава възможността за репродукция. Не е задължителна наследствеността при Тип 1 диабет, но тя съществува", коментира детският ендокринолог доц. Калинка Коприварова пред Bulgaria ON AIR
 
Диабетът се отключва най-често в пубертетна възраст и около 6-годишна възраст. От думите й стана още ясно, че последните години вторият пик, около 6 години, се увеличава.
 
"Първите признаци - детето започва да слабее без видима причина, без съществена промяна в апетита, започва да пие много вода. Едно дете, което на 4-5 г. вече е спряло да се напикава, изведнъж започва да се изпуска. Ставането през нощта при големите, ходенето до тоалетната, това трябва да направи впечатление, че нещо не е наред", обясни доц. Коприварова.
 
Тя изтъкна, че детският диабет трябва да бъде диагностициран до един месец, тъй като след това настъпва диабетна кетоацидоза и кома.
 
"Трябва да се познават признаците, включително и от личните лекари, които понякога търсят инфекция на пикочните пътища и вниманието от диабета се отклонява. Най-често вирусната инфекция отключва диабета, но отключване означава изява на клиничната картина. Не може да проведем профилактика и да търсим преддиабет Тип 1", разясни още доц. Коприварова. 
 
И бе категорична, че у на няма проблеми с лечението на захарен диабет Тип 1, тъй като разполагаме с всички видове инсулин, който представлява основното лечение и е безплатен.
 
Думите й потвърди и председателят на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова. Тя посочи, че вчера се е взело решение хора с диабет Тип 1 да могат да използват сензори за измерване на кръвната захар. Нещо, което е липсвало в България.
 
В България броят на децата с диабет се върти около 2000. След навършването на 18 години децата с диабет минават в групата на възрастните.
 
"В последните години възрастта, в която се отключва диабет, все повече пада. Имаме и бебета с диабет, което е много притеснително. В наши дни има много информация. Донякъде родителите са подготвени и сами разбират, че при детето е настъпило някакво притеснение", заяви Котова.
 
Гледайте цялата дискусия във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли роля мащабното инвитро раждане?
10
1
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 2 години
Не е вярно. Така ще направиш гастрит. Скорбялата се разгражда още в слюнката от ензима амилаза и става захар. Захарта се усвоява директно от организма. Киселина ти трябва, за да разградиш протеините. Не дезинформирай хората.
9
1
 
5
 
! Отговори
до 12 преди 2 години
Единствено хидрогенезираната мазнина е вредна, защото тялото не знае какво да я прави. Диабет тип 2 е инсулинова резистентност. Т.е. тялото е поглъщало много захари, в следствие на което е правило много инсулин и клетките са започнали да стават резистентни към него. Тогава вече тялото почва да обръща захарра в мазнина. Ако ядеш животински мазнини без никакви въглехидрати, няма да направиш диабет тип 2. Ако ядеш много бързи въглехидрати (и хлябът е такъв), ще направиш диабет тип 2.
8
1
 
10
 
! Отговори
до 12 преди 2 години
Диабет тип 1 е нарушаване в работата на панкреаса, захарта не влияе. Диабет тип 2 е от захар. След много години диабет тип 2 може да направиш тип 1, но тук става въпрос за деца. Механизмът на двете заболявания е различен. Тип 1 е липса на инсулин, а тип 2 е резистентност към инсулин.
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам родителите на повечето съседски деца в магазина им купуват по три-четири вредни опаковани храни на веднъж, да хапнат докато играят на площадката (барче, яйце, вафла, близалка, сокче, кроасан, снакс, чипс, закуски) и така всеки ден, че и по няколко пъти на ден. Основните хранения много често за заместени с готова храна, която на всички ни е известно, каква е (пълна с мазнини, нискокачествени продукти, полуфабрикати и натриев глутамат). Ама, ксато ги вързи да готвят...
6
2
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
И НИКОГА ПОВЕЧЕ НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГЕРБ!!!!! СТРЕСА ОТКЛЮЧВА СЪЩО ДИАБЕТА А ПО-ГОЛЯМ СТРЕС ОТ ГЕРБ ЗА БЪЛГАРИЯ НЯМА!.....
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До това води джънк фууд
4
8
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЕЛЕМЕНТАРНО ПРАВИЛО ЗА ДА НЕ ОТКЛЮЧИТЕ ДИАБЕТ И ДА НЕ НАПЪЛНЕЕТЕ! ПИЙТЕ ТЕЧНОСТИ КЪМ ВСЯКО ХРАНЕНЕ, ТАКА СЕ РАЗРЕЖДАТ СТОМАШНИТЕ СОКОВЕ ОТ КОЕТО СЕ УСВОЯВА ПО-МАЛКО ОТ ХРАНАТА И СЕ СЕКРЕТИРА ПО-МАЛКО ИНСУЛИН ЗА ДА Я ПРЕРАБОТИ КОЕТО ЗНАЧИ ПО-МАЛКО НАТОВАРВАНЕ НА ПАНКРЕАСА!
3
5
 
4
 
! Отговори
Рак преди 2 години
След ваксините на загрижения елит, децата и рак ще почнат да отключват. За какво ги пошете тези статии, знаем че не ви пука.
2
3
 
2
 
! Отговори
Бял Мъж преди 2 години
що ли мойте деца, които ядат само Месо и вътрешни органи (любимото им е мозък от агнешка главичка), като мене, не отключват?!
1
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
промяната на радеФ е факт!